Weg met dure cartridges: drie all-in-ones met inkttanks getest

26 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Duizenden afdrukken voor een schijntje?
 2. 2. Testveld
 3. 3. Testresultaten: Snelheid afdrukken en scans
 4. 4. Testresultaten: Kwaliteit afdrukken en scans
 5. 5. Testresultaten: Afdrukkosten en stroomverbruik
 6. 6. Canon Pixma G3501
 7. 7. Epson EcoTank ET-2750
 8. 8. HP Smart Tank Plus 555
 9. 9. Conclusie
 10. 3 besproken producten
 11. 26 reacties

Testresultaten: Afdrukkosten en stroomverbruik

Kwaliteit en snelheid kunnen bij deze inkttankprinters misschien niet echt overtuigen, de beloofde lage afdrukkosten maken ze wél waar. Sowieso zit bij het aanschafbedrag van de printer al voor duizenden pagina's inkt inbegrepen. Bij Canon en HP krijg je bijvoorbeeld voor 12.000 pagina's zwarte inkt meegeleverd, bij Epson zelfs voor 14.000 pagina's. Omgekeerd leveren de meegeleverde inktflessen bij het model van Epson een rendement van 'maar' 5200 pagina's in kleur, terwijl Canon en HP respectievelijk 7000 en 8000 kleurenafdrukken beloven.

We hebben de prijs per afdruk van iedere all-in-one in deze test bepaald aan de hand van de actuele gemiddelde prijzen voor de inktflessen in onze Productvergelijker, waarbij we eventuele voordeelbundels ook hebben meegenomen. Papierkosten of elektriciteitskosten tellen we overigens niet mee. Een complete set van nieuwe inktflessen (bij alle merken zwart, cyaan, magenta en geel) kost bij HP het meest: je betaalt op dit moment gemiddeld €65,33 voor de vier flesjes. Bij Epson en Canon ben je al voor respectievelijk €46,14 en €45,95 klaar. Daar staat tegenover dat HP voor kleurenafdrukken een hoger paginarendement belooft. Epson haalt de meeste printjes uit een flesje zwarte inkt. Voor wie echt veel denkt te gaan afdrukken, heeft Epson overigens het ‘Unlimited Printing’-abonnement, dat samen met de printer kan worden gekocht. Daarmee kun je voor 40 euro twee jaar lang zoveel printjes maken als je wil.

Delen we de prijs per navulling door die van de capaciteit in aantal pagina's zoals opgegeven door de fabrikant (zie kader), dan komen we uit op de kosten per pagina, die bij dit testveld inderdaad zeer schappelijk zijn. De inkttankmodellen drukken af voor enkele tienden van een cent voor een zwartwitprintje, en nog altijd minder dan één cent per pagina voor een kleurenafdruk. De Canon Pixma G3501 levert nipt de goedkoopste kleurenprints (0,69 cent), de Epson EcoTank ET-2750 de betaalbaarste zwartwitafdrukken (0,21 cent). Dat is een ordegrootte lager dan bij een normale inkjetprinter; bij instap inkjet-printers kost één pagina in kleur afdrukken zo’n tien tot twintig cent, een zwartwitafdruk zo tussen de 2 en 5 cent. Ook laser all-in-ones waarvan de aanschafprijs zo rond die van deze inkttankprinters ligt, drukken lang niet zo goedkoop af.

Aantal afdrukken per navulling: ISO 24711

Voor de opgave van de capaciteit van navullingen in aantallen afdrukken, gaan alle fabrikanten tegenwoordig uit van ISO-normen, te weten ISO/IEC 24711 voor deze inkjetmodellen. Dat is voor inkttankprinters niet anders dan voor apparaten met cartridges. In deze norm wordt uitgegaan van een dekking van 5% voor zwartwitafdrukken; voor kleurendruk geldt een dekking van 20% (5% van iedere kleur). Doordat alle fabrikanten dezelfde norm toepassen, kunnen we ze op een eerlijke manier vergelijken. Merk overigens wel op dat inkjetprinters, óók inkttankmodellen, inkt verbruiken aan het schoonmaken van de printkop, vooral wanneer het apparaat al een tijdje niet is gebruikt. Die telt voor de normering niet mee. Druk je erg incidenteel af, dan zul je het gestelde aantal pagina’s dus niet bereiken, waar een laserprinter die met toner werkt geen last van heeft.

Stroomverbruik

Ook aan elektriciteit zul je bij deze drie inkttank all-in-ones weinig kwijt zijn. Een inkjetprinter is immers stukken zuiniger dan een gemiddelde laser- of led-printer. Vast onderdeel van een dergelijk apparaat is immers een fuser, een rol die tot honderden graden wordt opgewarmd om de toner aan het papier te doen hechten. Dat kost vanzelfsprekend de nodige elektriciteit. Bij een inkjetprinter hoeft enkel het papier door de printer te worden gevoerd, de printkop te worden bewogen en piepkleine druppeltjes inkt uit de spuitmondjes te worden geperst. 

 • Actief
 • Piek

Aan het werk noteren de drie inkttankmodellen in deze test een verbruik van gemiddeld maar zo'n 13 W. Dat is nog net iets minder dan de cartridgeprinters uit de eerdere test, die ook zijn voorzien van meer extra's. Het piekverbruik komt uit tussen 15 en 20 W.

 • Idle
 • Stand-by
 • Uitgeschakeld

Ook in idle en standby wordt maar weinig stroom verbruikt - belangrijk, gezien een printer het grootste deel van de tijd niks staat te doen. De EcoTank ET-2750 heeft in idle net wat meer stroom nodig, waarschijnlijk omdat deze all-in-one als enige is voorzien van een verlicht lcd-scherm. In stand-by gaat het paneeltje op zwart en dan is het model van Epson even zuinig als de HP Smart Tank Plus 555. De Canon Pixma G3501 heeft in stand-by beduidend meer stroom nodig. Helemaal uitgeschakeld noteren alle drie een sluipverbruik van 0,1 W.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Canon Pixma G3501

Canon Pixma G3501

 • Scanner aanwezig (All-in-One)
 • WLAN interface
 • Inkjet
 • Kleurenprinter
 • Google Cloud Print
 • Apple AirPrint

196,95 €

8 winkels
Great Value Epson EcoTank ET-2750

Epson EcoTank ET-2750

 • Scanner aanwezig (All-in-One)
 • WLAN interface
 • Inkjet
 • Kleurenprinter
 • Google Cloud Print
 • Apple AirPrint

245,63 €

5 winkels
HP Smart Tank Plus 555

HP Smart Tank Plus 555

 • Scanner aanwezig (All-in-One)
 • WLAN interface
 • Inkjet
 • Kleurenprinter
 • Google Cloud Print
 • Apple AirPrint

209,00 €

5 winkels
0
*