AMD Ryzen 3 3200G praktijktest: hoe goed kun je er op gamen?

70 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Gamebenchmarks
 3. 3. Geheugenscaling
 4. 4. Overklokken
 5. 5. FreeSync, HDMI 2.0 en HDR
 6. 6. Radeon Image Sharpening
 7. 7. Conclusie
 8. 1 besproken product
 9. 70 reacties

Overklokken

AMD staat het overklokken van de Ryzen 3 3200G volledig toe - zoals bij alle Ryzens, overigens - waardoor we de gehele chip naar hartenlust op hogere snelheden kunnen laten draaien. Dit kun je in de bios van het moederbord doen, of vanuit Windows middels het programma Ryzen Master. Laatstgenoemde optie is een makkelijke manier om snel de limieten van de chip op te zoeken. Grof gezegd, dat wel, want voor het fijnere afstelwerk kun je beter in de bios terecht voordat de uitgebreide stabiliteitstests beginnen.

1650 MHz

Omdat we ons richten op de grafische prestaties in dit artikel, laten we het overklokken van het cpu-gedeelte achterwege. Een korte vergelijking liet zien dat hier vrijwel niets noemenswaardig te behalen valt, het beschikbare power budget kan veel beter ingezet worden voor het grafische gedeelte. De Vega 8-gpu kregen we - zonder enige aanpassingen in het voltage - stabiel werkend op 1650 MHz, maar liefst 400 MHz hoger dan de standaard kloksnelheid! Nog hogere kloksnelheden bleek instabiliteit te veroorzaken, ook met een hogere spanning.

Om de vergelijking compleet te maken wilden we deze hoge gpu-kloksnelheid ook testen met lagere geheugensnelheden, maar dit bleek eveneens de nodige blue screens te veroorzaken. Het vermoeden is dat een lage snelheid van de geheugencontroller niet lekker samenwerkt met een hoge gpu-kloksnelheid. Daarom blijven op de Vega 8 met 1650 MHz in onderstaande grafiek alleen ddr4-2933 en 3333 over.

Forza Horizon 4

De overklok op de Vega 8-gpu zorgt in Forza Horizon 4 voor een behoorlijke prestatietoename. Nog zonder over het allersnelste geheugen te beschikken kan een aanzienlijk hogere framerate worden behaald door de igpu op z'n staart te trappen. Het profijt van snel geheugen lijkt op 720p high groter te zijn dan een hoge gpu-clock, terwijl op medium instellingen het voordeel van de gpu-overklok juist groter is.

 • High
 • Medium

Far Cry Primal

In Primal zien we een vergelijkbaar beeld; de gpu-overklok wint het nét van het snellere geheugen. Deze twee gecombineerd leidt ook in dit spel vanzelfsprekend tot de beste prestaties.

 • High
 • Medium


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
AMD Ryzen 3 3200G Boxed

AMD Ryzen 3 3200G Boxed

 • Socket AM4
 • 3.6 GHz
 • 4 cores
 • 65 W
 • 12 nm
 • Geïntegreerde GPU

€ 118,07

1 winkel
0
*