MSI Bravo 17: All-in op AMD

25 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Processorprestaties
 6. 6. Grafische prestaties
 7. 7. Wifi, opslag en accuduur
 8. 8. Specificaties en foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 1 besproken product
 11. 25 reacties

Constructie en aansluitingen

Superdun zoals de Asus Zephyrus G14 is de MSI Bravo 17 misschien niet, voor een 17 inch laptop is hij wel behoorlijk compact. Rondom het scherm zitten smalle randen - links en rechts 7 mm, bovenaan 10 mm - waarmee de behuizing ook weer minder breed en diep hoeft te zijn. De smalle randen rondom het scherm geven de Bravo 17 bovendien een moderne uitstraling. Het is goed om te zien dat die innovatie zijn weg inmiddels ook heeft gevonden naar gaming laptops in het betaalbare segment.

MSI Bravo 17

De constructie van de behuizing bestaat grotendeels uit matzwart plastic, behalve de kap en de palmsteun: die zijn afgewerkt met een laagje metaal. De metalen plaat rondom toetsenbord en touchpad is vlak en vouwt zich niet om de zijkanten en de voorkant van het apparaat heen, een constructie die nog weleens wordt toegepast om op goedkopere laptops de indruk van een unibodybehuizing te wekken. Bij de MSI Bravo 17 zijn de zijkanten 'gewoon' van plastic. De metalen gedeelten hebben een gladde afwerking met een subtiel geborsteld patroon en een zwarte verflaag. In praktische zin is dat helaas verre van ideaal. Stof, kruimeltjes en vingervet zie je enorm snel op de Bravo 17 terug. Het is haast onmogelijk dit apparaat mooi te houden.

Geen draak, maar een dondervogel

De stevigheid van de Bravo 17 is voor een laptop met plastic behuizing prima, al merk je wel dat het geheel zich net wat makkelijker laat torderen dan de gemiddelde laptop met een metalen behuizing.  Door de forsere afmetingen heeft hij bovendien bij een puntbelasting in het midden wat neiging tot inveren, iets wat MSI heeft proberen te ondervangen door in het midden aan de onderkant wat extra voetjes te plaatsen. Daarop komt de behuizing na een korte veerweg terecht als je hem in het midden indrukt.

MSI Bravo 17

Op de achterkant van de schermklep staat bij MSI normaal gesproken een draak, maar voor de Bravo-laptops heeft de fabrikant een ander fabeldier gevonden. Het nieuwe 'Thunderbird'-beeldmerk ziet er in elk geval een stukje strakker uit. De schermklep is wat flexibeler dan de basis van de laptop, zoals gebruikelijk, maar het metaal aan de achterzijde is voldoende stevig. Zoals veel andere moderne laptops tilt de schermklep de behuizing bij het openklappen een stukje omhoog. Daardoor wordt het toetsenbord onder een lichte hoek geplaatst, maar belangrijker nog, ontstaat er wat meer ruimte onder het apparaat om koele lucht aan te zuigen. Nadeel is net als bij de concurrentie dat het systeem opengeklapt moet rusten op de kleine nokjes achterop de schermklep die dan dienen als voetjes. Zo kan het systeem wat makkelijker gaan glijden. De piepkleine voetjes op de schermklep staan voorts vrij ver uit elkaar, wat mogelijk niet ideaal is als je de Bravo 17 onderweg op een uitklaptafeltje wil gebruiken. De afstelling van het scharnier is stevig genoeg om te voorkomen dat het grote scherm opengeklapt snel heen en weer gaat wapperen, al verloopt het openklappen te stroef om de notebook met één hand te kunnen openen. Dichtgeklapt zit het geheel stevig dicht, zonder geklepper, waarbij MSI een uitsparing aan de voorzijde heeft toegevoegd zodat je makkelijk een vinger onder de klep krijgt.

Beeldaansluiting met beperkingen

Een 17 inch-behuizing geeft genoeg ruimte voor aansluitingen en de MSI Bravo 17 is dan ook prima bedeeld als het aankomt op het aantal poorten. Zo zijn er vier usb 3.1-poorten aanwezig met een doorvoersnelheid van 5 Gbit/s: links twee 'klassieke' type-A poorten, rechts een type-A en een type-C aansluiting. De laatste biedt naast usb geen ondersteuning voor andere protocollen, zoals DisplayPort Alternate Mode of Thunderbolt. Je kunt er dus geen schermen op aansluiten.

De enige beeldaansluiting is daarmee de hdmi-poort aan de linkerkant, die blijkens de officiële specificaties niet verder komt dan 4K bij 30 Hz. Een besparing die in praktijk vervelende gevolgen heeft als je een externe monitor wil gebruiken, want een hogere resolutie dan wqhd werkt met deze laptop niet prettig. Tevens werkt adaptive sync niet met alle schermen over hdmi, wat weer onhandig uitpakt voor gaming op een tweede scherm. Beter had MSI de laptop voorzien van een displayport-aansluiting, fysiek of desnoods ingekapseld als Alternate Mode over de type-C poort.

Een fullsize gigabit ethernetpoort is op de Bravo 17 nog altijd present, handig om trage wifi te omzeilen. Handig voor gamers zijn ook de aparte headset- en microfoonjacks, gezien je sommige gaming headsets met twee kabels moet aansluiten. De plek rechtsvoor is echter minder goed getroffen, als je tenminste rechtshandig bent en graag een losse muis gebruikt. Tot slot zijn een aparte propriëtaire voedingsaansluiting en een Kensington-slot aanwezig. Een kaartlezer ontbreekt.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
MSI Bravo 17

MSI Bravo 17

 • AMD Ryzen 7 4800H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • AMD Radeon RX 5500M
 • 256 GB
 • Qwerty
 • 2.37 kg
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
0
*