MSI Bravo 17: All-in op AMD

25 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Processorprestaties
 6. 6. Grafische prestaties
 7. 7. Wifi, opslag en accuduur
 8. 8. Specificaties en foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 1 besproken product
 11. 25 reacties

Toetsenbord, touchpad en software

Het toetsenbord van de MSI Bravo 17 beschikt over een losse numpad, zoals je vaker ziet op laptops vanaf 15 inch en zeker op 17 inch modellen. De lay-out wijkt niet heel erg veel af van wat standaard gebruikelijk is. Het meest opvallend is nog dat het toetsenbord vrij ver naar voren zit gemonteerd, zodat de hardware niet direct onder de toetsen zit en de toetsen snel opwarmen, wanneer je de Bravo 17 in spellen de sporen geeft. Ons testmodel was voor de gelegenheid voorzien van per-key rgb-verlichting, maar het model dat in Nederland en België verkrijgbaar zal zijn, heeft enkel rode lampjes onder de toetsen. 

MSI heeft enkele kleine wijzigingen gemaakt ten opzichte van een standaard lay-out. Zo is de linker Control-toets net wat breder zodat je hem makkelijker raakt, de tegenhanger aan de rechterkant juist smaller omdat MSI fullsize pijltjestoetsen tussen het alfanumerieke gedeelte en de numpad heeft verwerkt. Bij veel andere laptops moet je het stellen met kleine pijltjestoetsjes op halve hoogte, wat voor een gaming laptop minder fijn uitpakt. MSI heeft tot slot de linker 'Windows'-toets vervangen door een 'Fn'-toets die je kunt gebruiken om enkele extra functies te bereiken. Leuk detail is dat de toetsen die met Fn een andere functie krijgen automatisch in rood oplichten wanneer je hem indrukt, waarbij de verlichting onder de andere toetsen tijdelijk wordt uitgeschakeld.

De aanslag wordt gekarakteriseerd door lekker veel travel. De MSI Bravo 17 is immers geen laptop die zo dun mogelijk is gemaakt, en dus was er voor de fabrikant ook geen noodzaak om zoveel mogelijk van de travel af te schaven. Ook de feedback van het toetsenbord is prima getroffen, al had de weerstand bij het indrukken van de toets wat ons betreft nog iets steviger en duidelijker gemogen. Voor de omgeving wel zo prettig is de relatief gedempte klank, zeker als je als gamer de neiging hebt om af en toe flink op de toetsen te rammen.

Touchpad

De touchpad, met maten van 10,6 bij 6,7 cm, neemt vrijwel de gehele hoogte van de palmsteun in. Zoals we verwachten heeft MSI een Precision-touchpad gemonteerd, wat wil zeggen dat het wat betreft precisie en registratie van multitouch-gebaren wel snor zit en de driver-ondersteuning door Microsoft wordt geleverd. Het touchpad beschikt over geïntegreerde muisknoppen die iets steviger hadden mogen klikken. De klik resoneert bovendien nogal door de behuizing, wat ietwat goedkoop aandoet.

MSI heeft in de dunne bezel boven het scherm ruimte gevonden voor een piepkleine webcam, maar een infraroodcamera voor gezichtsherkenning is er niet bij. Datzelfde geldt voor een vingerafdrukscanner. Gaming laptops beschikken vaker niet dan wel over biometrische inlogopties en in die zin is het niet gek dat ook de betaalbare MSI Bravo 17 het zonder moet stellen. Aan de andere kant hebben veel 'gewone' consumentenlaptops, ook modellen uit het goedkopere segment, er inmiddels wel één.

Software: MSI Dragon Center

De Bravo 17 wordt net als andere MSI gaming-laptops geleverd met de MSI Dragon Center-software. Ten opzichte van vorige jaren is het programma geheel vernieuwd, met een strakkere interface en grotere iconen. De indeling met twee overlappende tabbladen aan de linkerkant is er niet overzichtelijker op geworden.

Nog altijd stelt Dragon Center je in staat het systeem te monitoren of het huidige energiebeheerprofiel te wijzigen. Daartoe zie je bij het opstarten van het programma bijvoorbeeld actuele informatie over de gpu en cpu in je laptop, alsmede de belasting van die onderdelen. Tevens vind je de hoeveelheden geheugen en opslag die in gebruik zijn en worden de huidige rotatiesnelheden van de twee fans weergegeven. Via de tabbladen aan de linkerkant kun je het energiebeheer en de fansnelheden aanpassen - zelf door middel van de verschillende 'User Scenario's', maar ook automatisch middels de 'Gaming Mode' of 'Creator Mode'. Daarmee worden bepaalde prestatie-instellingen automatisch toegepast wanneer je een zelfgekozen applicatie opstart, waarbij achtergrond-apps ook vanzelf worden gesloten. Tevens kun je de prioriteit en core-affiniteit van het programma instellen.

Dragon Center bevat tot slot enkele algemene instellingen voor het uitschakelen van de Windows-toets en de webcam. In tegenstelling tot duurdere laptops van MSI beschikt de Bravo 17 niet over meerdere kleurmodi voor het beeldscherm; wel kun je net als op veel gaming monitoren (waaronder die van MSI) een richtkruis over het spelbeeld projecteren.

Update 10-5: Eerder stond op deze plaats een verkeerde naam voor het meegeleverde softwareprogramma. Het artikel is aangepast met de correcte naam 'Dragon Center'.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
MSI Bravo 17

MSI Bravo 17

 • AMD Ryzen 7 4800H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • AMD Radeon RX 5500M
 • 256 GB
 • Qwerty
 • 2.37 kg
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
0
*