MSI Bravo 17: All-in op AMD

25 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Processorprestaties
 6. 6. Grafische prestaties
 7. 7. Wifi, opslag en accuduur
 8. 8. Specificaties en foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 1 besproken product
 11. 25 reacties

Wifi, opslag en accuduur

PCMark 8 v2 geeft een meer realistische indruk van de praktijkprestaties van een pc, door verschillende soorten software te simuleren. Daarmee worden de prestaties van het systeem als geheel beoordeeld, waar andere benchmarks specifieker focussen op één bepaald deelaspect als de cpu of de videokaart. Helaas weigerde PCMark 8 Creative dienst op ons testmodel. Vandaar dat we hieronder enkel de 'Home' en 'Work'-deelresultaten laten zien. Die zijn prima, waarbij alleen de HP Omen 15 met RTX 2060 het nog iets beter doet.

 • PCMark 8 v2 Home
 • PCMark 8 v2 Work

Wifi-prestaties

Als de Wifi-snelheden tegenvallen, heb je daar tijdens de dagelijkse werkzaamheden misschien wel meer last van, dan wanneer de systeemprestaties niet optimaal zijn. We testten de draadloze netwerksnelheid van de Zephyrus G14 in de ideale omgeving van onze kooi van Faraday, waar externe verstoringen geen invloed kunnen uitoefenen.

In de vorm van de Wifi-adapter is er dan toch nog een beetje 'Intel Inside' de Bravo 17. Net als Asus bij de Zephyrus G14 deed, kiest MSI voor een Intel AX200-netwerkkaart. Die biedt ondersteuning voor het gloednieuwe 802.11ax (Wifi 6), zoals veel meer nieuwe laptops dat overigens doen. De scores op 2,4 GHz zijn prima, maar op 5 GHz scoort de Bravo 17 niet zo hoog als de concurrentie.

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Opslag en uitbreiden

Ons testmodel van de MSI Bravo 17 heeft naast de 256 GB nvme-ssd ook een traditionele harde schijf met 1 TB opslagcapaciteit. Het model dat in Nederland en België wordt uitgeleverd zal echter enkel worden voorzien van een ssd, maar dan wel een exemplaar van 512 GB. Daarmee is een goede balans tussen opslagcapaciteit en snelheid voorhanden, en hoef je spellen niet op een trager opslagapparaat te parkeren.

MSI Bravo 17

Bij sommige laptops geven fabrikanten je de keuze tussen een extra 2,5 inch drivebay en een grotere accu. Het winkelmodel van de Bravo 17 heeft echter dezelfde accucapaciteit als het testmodel. Daarmee moet je dus een harde schijf kunnen bijplaatsen, vermits MSI de sata-aansluiting niet weglaat uit modellen zonder harde schijf. MSI maakt het in elk geval niet moeilijk om het geheugen van de laptop nog uit te breiden, want de twee reepjes ddr4 kunnen eenvoudig worden uitgenomen. Ook de ssd kan uiteraard nog worden vervangen voor een groter exemplaar. Plek voor een tweede m.2-ssd, iets wat soms nog wel eens voorkomt in 17 inch laptops, is er echter niet.

Accuduur

Een 17 inch gaming laptop koop je over het algemeen niet als een lange accuduur je het meest lief is. MSI heeft dat ook gezien. Ondanks de krachtige hardware en het grote scherm heeft de ingebouwde accu een capaciteit van slechts 45 Wh. Er zijn veel dunnere, lichtere en compactere 14 inch ultrabooks die al over een grotere accu beschikken. Een deel van de ruimte die normaal gesproken aan de accu wordt besteed, is bij de Bravo 17 echter al opgevuld met de relatief grote 2,5 inch harde schijf.

Opnieuw moeten we bij ons testmodel van de MSI Bravo 17 het voorbehoud plaatsen dat het gaat om een preproductiesample. Dat lijkt in ieder geval voor de accuduur gevolgen te hebben gehad; het systeem lijkt bij weinig belasting niet over te schakelen naar de meest energiezuinige stand en ook het handmatig selecteren van een stroomprofiel in de MSI Dragon Center-software heeft geen effect. Onder de streep resulteert dat in een looptijd van een krappe drieënhalf uur. Wellicht kan het eindmodel met een betere afstelling nog een betere werktijd realiseren; ook dan ligt een écht goede score niet in lijn der verwachting.

Is de accu van de Bravo 17 leeg, dan laad je hem weer op met de meegeleverde 180 W-adapter. Het zwarte blok heeft afmetingen van 16,1 x 8,2 x 2,6 cm.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
MSI Bravo 17

MSI Bravo 17

 • AMD Ryzen 7 4800H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • AMD Radeon RX 5500M
 • 256 GB
 • Qwerty
 • 2.37 kg
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
0
*