MSI Bravo 17: All-in op AMD

25 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Processorprestaties
 6. 6. Grafische prestaties
 7. 7. Wifi, opslag en accuduur
 8. 8. Specificaties en foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 1 besproken product
 11. 25 reacties

Conclusie

Konden we bij de Asus Zephyrus G14 al concluderen dat AMD's Ryzen 4000-cpu's de performance van enorme bakbeesten naar lichte ultrabookvormige laptopjes brachten - de prestaties per watt zijn sterk gestegen - de MSI Bravo 17 maakt ook duidelijk dat notebooks met Ryzen 4000H veel hogere prestaties per euro kunnen bieden. De hoeveelheid processorkracht die eerder enkel was voorbehouden aan superdeluxe Core i9-topmodellen, komt nu binnen het bereik van de min-of-meer modale consument, die geen twee, drie of vierduizend euro voor een laptop over heeft.

Hoewel de AMD RX 5500M-videokaart in de Bravo 17 de belofte van full hd-gaming op hoge instellingen waarmaakt, is die uiteindelijk niet zo'n groot succes als AMD's nieuwe cpu. De Nvidia GTX 1660 Ti, waarmee de kaart concurreert, blijft onder de streep enkele procenten sneller. Daarbij heeft het alternatief van Nvidia ook nog eens een lager stroomverbruik én meer videogeheugen. Nvidia heeft bovendien de prijzen voor zijn laptopkaarten recent verlaagd, waarmee deze laptop met RX 5500M in het vaarwater dreigt te komen van machines met de nog snellere RTX 2060. Ook al hebben die misschien een iets tragere cpu - voor gaming maakt de gpu een groter verschil.

MSI stopt deze interessante combinatie in een vrij klassiek ogend ontwerp met moderne kenmerken. Zo zijn de schermranden lekker dun, waarmee de behuizing ook best compact uitvalt voor een 17 inch model. Overdreven dik of zwaar is de Bravo 17 ook zeker niet. Jammer genoeg is de kwaliteit van het scherm geen sterk punt. De responstijden zijn te traag om de 120 Hz verversingsfrequentie waar te maken en kleurweergave en helderheid vallen tegen. Hoewel MSI voor het uiteindelijke winkelmodel nog wat zou kunnen sleutelen aan de kleurafstelling, heeft die eigenschap ook te maken met hardwarematige beperkingen. Dat geldt ook voor de beperkte beeldaansluiting. Hoewel formaat en gewicht de Bravo 17 tot één van de beter mee te nemen 17 inch laptops maken, vormt de korte accuduur weer een beperking voor de mobiliteit. Door de extra harde schijf is er simpelweg geen ruimte meer voor een grote accu.

Voor de gamer zijn hoge cpu-scores misschien minder belangrijk dan een snelle videokaart, maar wie aan content creation doet, heeft wel degelijk baat bij een krachtige cpu. Veel beter dan met de Ryzen 7 4800HS kun je het dan voorlopig niet doen, al moeten we nog wel het voorbehoud plaatsen dat Intels nieuwe aanbod zich nog niet in ons testlab heeft laten zien. De Bravo 17 kan daarmee een aantrekkelijke deal vormen voor wie niet teveel geld aan een krachtige laptop wil uitgeven.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
MSI Bravo 17

MSI Bravo 17

 • AMD Ryzen 7 4800H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • AMD Radeon RX 5500M
 • 256 GB
 • Qwerty
 • 2.37 kg
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
0
*