Alles over moederborden

37 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Formfactor
 3. 3. Fysieke eigenschappen en layout
 4. 4. Sockets
 5. 5. Chipsets
 6. 6. Stroomvoorziening
 7. 7. Geheugensloten
 8. 8. PCI-Express-uitbreidingssloten
 9. 9. Opslag: SATA en m.2
 10. 10. Netwerkondersteuning
 11. 11. Audio
 12. 12. Interne headers
 13. 13. I/O-zijde
 14. 14. Overig
 15. 15. Tot slot
 16. 37 reacties

Netwerkondersteuning

Anno 2020 kun je ervan uitgaan dat elk moederbord een aansluiting voor een bekabeld netwerk heeft. Hierop kun je de stekkers van je netwerkkabels aansluiten die je pc met je router verbindt. Daarnaast hebben veel – maar niet alle – moederborden mogelijkheden tot een draadloos netwerk ingebouwd. Het gaat dan om wifi en bluetooth.

Van het eerstgenoemde netwerktype betreft het op moderne netwerkchips ondersteuning voor zowel de oudere 2,4GHz-band als de nieuwere 5GHz-band. Daarbij is het belangrijk om in de specificaties van het betreffende moederbord te duiken om de maximale snelheid te achterhalen. De nieuwste moederborden ondersteunen WiFi 6 oftewel 802.11ax. Niet elke fabrikant adverteert overigens duidelijk met de snelheid van de adapter en het aantal antennes is helaas niet altijd een betrouwbare indicator.


Moederborden voor desktopsystemen hebben doorgaans op de i/o-kant de antenne-aansluitingen voor de draadloze netwerkadapter, evenals de bekabelde netwerkaansluiting. Ook zijn hier de audio-aansluitingen te zien, zowel de analoge als optische connectors.

Ook met betrekking tot de bluetooth-versie is het zaak om de specificaties in te duiken om hem te achterhalen. Deze draadloze netwerk-techniek zul je waarschijnlijk niet zo intensief gaan gebruiken als wifi, maar als je regelmatig een draadloze headset opzet is het handig om te weten of je de optimale geluidskwaliteit kunt verwachten en hoe groot het bereik zal zijn. Bluetooth 5.2 is op dit moment de nieuwste versie.

0
*