Alles over moederborden

37 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Formfactor
 3. 3. Fysieke eigenschappen en layout
 4. 4. Sockets
 5. 5. Chipsets
 6. 6. Stroomvoorziening
 7. 7. Geheugensloten
 8. 8. PCI-Express-uitbreidingssloten
 9. 9. Opslag: SATA en m.2
 10. 10. Netwerkondersteuning
 11. 11. Audio
 12. 12. Interne headers
 13. 13. I/O-zijde
 14. 14. Overig
 15. 15. Tot slot
 16. 37 reacties

Interne headers

Om het audiopanel aan de voorkant van een behuizing te verbinden met het moederbord is er (niet geheel verrassend) een audioheader op het moederbord geplaatst. Deze lijkt op het eerste gezicht identiek aan de usb 2.0-header, maar de indeling van de pinnen is net iets anders. De header is al een redelijke tijd in deze vorm op moederborden terug te vinden in de ‘HD Audio’-standaard die bij oudere pc’s nog op de iets beperkte AC’97 draaide. Je zult tegenwoordig echter enkel nog hd-audio tegenkomen, zowel op elk modern moederbord als in elke kant-en-klare pc die in de winkels ligt.

Een andere belangrijke header is die van usb. Net als met de audio-aansluiting komen we op vrijwel elke behuizing ook usb-aansluitingen tegen, die middels een header met het moederbord verbonden moeten worden om daadwerkelijk te functioneren. De headers voor usb op moederborden verschillen tussen versie 2.0, 3.0 en 3.1. Laatstgenoemde, geschikt voor het bieden van een usb-c-aansluiting, is vooralsnog een uitzonderingsgeval, omdat het kostenplaatje voor een behuizing met deze versie er een stuk minder aantrekkelijk op wordt.

Qua ventilatoraansluitingen is er voor moederborden niet veel veranderd in de loop der tijd. De 3-pins-aansluiting kreeg gezelschap van de 4-pinsconnector, waarmee fans nog steeds uitwisselbaar zijn. Het verschil zit hem in de pwm-ondersteuning; deze is met een 4-pinsconnector wel mogelijk en met een 3-pins niet. Middels pwm kun je als gebruiker de ventilatorsnelheid nauwkeuriger instellen door middel van percentages, met de gelijkspanning van een 3-pins-fanaansluiting gaat dat nog op basis van het voltage.


Enkele headers op het moederbord: (1) audioheader, (2) usb 2.0-header, (3) usb 3.0-headers, (4) fan-headers, (5) panel-headers en (6) usb 3.1-header.

0
*