Alles over moederborden

37 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Formfactor
 3. 3. Fysieke eigenschappen en layout
 4. 4. Sockets
 5. 5. Chipsets
 6. 6. Stroomvoorziening
 7. 7. Geheugensloten
 8. 8. PCI-Express-uitbreidingssloten
 9. 9. Opslag: SATA en m.2
 10. 10. Netwerkondersteuning
 11. 11. Audio
 12. 12. Interne headers
 13. 13. I/O-zijde
 14. 14. Overig
 15. 15. Tot slot
 16. 37 reacties

I/O-zijde

De i/o-kant van een moederbord betreft de zijde die in de meeste behuizingen naar achteren wijst en van een reeks aansluitingen is voorzien, zonder daar nog andere headers voor nodig te hebben. Hier kun je dus direct je usb-apparaten (zoals toetsenbord en muis) op aansluiten, net als je geluidsset op de audio-aansluiting en ook je monitor (indien je niet van een losse videokaart gebruikmaakt). Op elk moederbord kom je op de i/o-zijde usb-aansluitingen tegen, per model verschilt alleen het aantal, de versie en welke connector het betreft. Bij aanschaf van een moederbord is het handig om te kijken of je al je apparatuur direct kunt aansluiten op de i/o-kant, of dat hier nog usb-hubs of splitters voor nodig zijn.


Maak je geen gebruik van een losse videokaart dan sluit je je monitor of televisie direct aan op het moederbord en wordt het grafische gedeelte door de geïntegreerde adapter afgehandeld. Op dit moederbord zijn daarvoor twee hdmi-aansluitingen en een displayport-connector. Het is niet direct te zien welke versie van hdmi en displayport het betreft, daarvoor moet vaak de handleiding worden opengeslagen om te weten te komen wat de maximale resolutie en verversingsfrequentie is.

Bij de video-aansluitingen is het ook belangrijk om te kijken welke versies er worden gebruikt, maar alleen als je gebruikmaakt van de geïntegreerde videokaart op je processor. Tegenwoordig zijn hdmi en displayport gangbaar, de oudere dvi en vga zijn al enige tijd uitgefaseerd. Met een hdmi-aansluiting kun je je pc makkelijk op een monitor of tv aansluiten. Displayport komen we vooral op monitoren tegen, maar praktisch niet op televisies. Afhankelijk van de resolutie die je op deze apparaten wil gebruiken, is de versie van de aansluiting van belang. Wil je bijvoorbeeld een 4k-tv of 4k-monitor gebruiken, dan heb je hdmi 2.0 of hoger nodig om de standaardverversing van 60 beelden per seconde te kunnen gebruiken. Op het oudere hdmi 1.4 is dat beperkt tot 30 beelden per seconde, waarmee amper valt te werken tenzij je alleen maar video (met een lage framerate) bekijkt.

0
*