Alles over moederborden

37 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Formfactor
 3. 3. Fysieke eigenschappen en layout
 4. 4. Sockets
 5. 5. Chipsets
 6. 6. Stroomvoorziening
 7. 7. Geheugensloten
 8. 8. PCI-Express-uitbreidingssloten
 9. 9. Opslag: SATA en m.2
 10. 10. Netwerkondersteuning
 11. 11. Audio
 12. 12. Interne headers
 13. 13. I/O-zijde
 14. 14. Overig
 15. 15. Tot slot
 16. 37 reacties

Overig

Hoewel het fysiek geen noemenswaardige plek inneemt op het moederbord, is het bios wel een belangrijk onderdeel van dit stuk hardware. Het zogenaamd basic input-output system is een zeer eenvoudig besturingssysteem om verschillende hardwaregerelateerde zaken in te stellen en aan te passen. Denk daarbij aan de snelheid waarop je processor en je geheugen werkt, welke netwerk-, geluids- of videokaart er gebruikt moet worden, vanaf welke harde schijven een besturingssysteem moet worden opgestart, et cetera. In dit artikel kun je veel meer lezen over de bios-mogelijkheden van verschillende fabrikanten. Voor de meeste gebruikers zal het bios slechts één of zelfs geen enkele keer worden gebruikt, terwijl de hardwareliefhebber en overklokker er regelmatig gebruik van zullen maken. Overigens maken we tegenwoordig strikt genomen gebruik van een uefi (Unified Extensible Firmware Interface), in feite de opvolger van het bios met onder meer de mogelijkheid voor een grafische schil en muisinput, maar in de volksmond wordt deze gewoon nog bios genoemd.


Alle instellingen die in het bios zijn toegepast, worden bewaard dankzij de knoopcelbatterij (meestal een CR2032 lithium cel). Verwijder je de batterij of raakt hij leeg, dan worden alle instellingen teruggezet naar de standaardwaarden.

Naast de kleine chip waarin het bios is opgeslagen, kun je op een moederbord ook de hieraan gekoppelde batterij terugvinden. Dit is doorgaans een knoopcel, een kleine platte batterij. Deze dient ervoor de toegepaste instellingen van het bios te bewaren door deze chip continue van een heel klein beetje stroom te voorzien. Op het moment dat je de voeding loskoppelt, zullen daarmee dus de instellingen in het bios bewaard blijven. Wie hier zaken heeft aangepast die tot een instabiel systeem leiden, zoals een te hoge overklok of een te lage spanning voor het geheugen, kan de boel simpel herstellen door de batterij korte tijd te ontkoppelen (terwijl je pc zelf spanningsloos is, uiteraard). Daarmee worden de instellingen in het bios hersteld naar standaardwaarden wanneer het systeem de volgende keer opstart.

0
*