Alles over moederborden

37 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Formfactor
 3. 3. Fysieke eigenschappen en layout
 4. 4. Sockets
 5. 5. Chipsets
 6. 6. Stroomvoorziening
 7. 7. Geheugensloten
 8. 8. PCI-Express-uitbreidingssloten
 9. 9. Opslag: SATA en m.2
 10. 10. Netwerkondersteuning
 11. 11. Audio
 12. 12. Interne headers
 13. 13. I/O-zijde
 14. 14. Overig
 15. 15. Tot slot
 16. 37 reacties

Stroomvoorziening

Op onze site heb je een tijdje geleden al een uitgebreid artikel over de stroomvoorziening op het moederbord kunnen lezen. Wil je meer de diepte in duiken, lees het artikel dan rustig (nog) eens door. Voor nu nemen we de stroomvoorziening in vogelvlucht met je door.

Het moederbord ontvangt al zijn stroom via de voeding in je pc. Dat onderdeel zet de 230V-wisselspanning om naar 12V-gelijkspanning. Middels de 24-pins atx-stekker en de 4- of 8-pins eps-stekker krijgen het moederbord en de processor stroom. Van de laatstgenoemde stekker zijn soms meerdere exemplaren te vinden, voornamelijk op high-end modellen.

De pwm-controller is de aansturende chip die zorgt dat de belasting (de vereiste stroom om de hardware naar behoren te laten functioneren) goed wordt verdeeld over de fasen. Een fase op een moederbord is onderdeel van de stroomvoorziening en bestaat zelf ook weer uit verschillende onderdelen. In de regel is een stroomvoorziening met meer fasen stabieler bij hoge belasting dan eentje met minder fasen.


Uitgebreide stroomvoorziening op een high-end moederbord. Een groot deel hiervan gaat normaal schuil onder een koelblok, wat voor de foto is verwijderd. Bovenin zijn drie eps-aansluitingen te zien, die gezamelijk de processor van behoorlijk wat vermogen kunnen voorzien.

Qua aansluitingen op de stroomvoorziening komen we al jarenlang dezelfde 24-pins atx-stekker tegen. Deze voorziet de meeste (geïntegreerde) chips op het moederbord van stroom. Elke voeding die je tegenwoordig nog kunt kopen, is voorzien van deze 24-pinsstekker, de oudere 20-pinsvariant is alleen nog met goed zoeken op de tweedehands markt te vinden. Minstens zo belangrijk is daarnaast de eps-stekker die je processor van stroom voorziet. In de buurt van de processorsocket zijn één of meerdere van deze aansluitingen te vinden. De meest eenvoudige uitvoering is een enkele 4-pinsaansluiting. Deze zit voornamelijk op eenvoudige moederborden, bedoeld voor relatief zuinige processors. De 8-pinsvariant kan meer vermogen leveren, wat voor snellere processors met meer cores al snel noodzakelijk wordt. Voor het nóg zwaardere geschut kan een moederbord ook zijn voorzien van meerdere 8-pins eps-aansluitingen.

Voor de beste garantie op een stabiel systeem is het belangrijk dat al deze aansluitingen worden gebruikt door de voeding. Op een 8-pinsaansluiting slechts een 4-pins eps-connector aansluiten is mogelijk en zal in de meeste gevallen ook werken. Het beperkt echter wel de maximale hoeveelheid vermogen die je processor kan krijgen, wat mogelijk niet alleen de prestaties beperkt maar ook de voeding onnodig belast.

Corsair RM550x 550W (2018)
Voor een stabiel systeem is een degelijke voeding van levensbelang.

0
*