Alles over moederborden

37 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Formfactor
 3. 3. Fysieke eigenschappen en layout
 4. 4. Sockets
 5. 5. Chipsets
 6. 6. Stroomvoorziening
 7. 7. Geheugensloten
 8. 8. PCI-Express-uitbreidingssloten
 9. 9. Opslag: SATA en m.2
 10. 10. Netwerkondersteuning
 11. 11. Audio
 12. 12. Interne headers
 13. 13. I/O-zijde
 14. 14. Overig
 15. 15. Tot slot
 16. 37 reacties

Geheugensloten

Om een systeem van werkgeheugen te voorzien en uit te breiden, zijn moederborden van geheugensloten voorzien. Op vrijwel elk desktopmoederbord kom je zogenaamde dimm-sloten tegen, wat staat voor dual in-line memory module. Kortgezegd is dit een geheugenmodule met contactpunten aan beide zijden van de printplaat. Vrijwel elke moderne pc gebruikt vandaag de dag als geheugen ddr4, dual data rate van de vierde generatie. Ddr3 is al enige tijd niet meer gangbaar, maar bijvoorbeeld wel terug te vinden op pc’s uit de Intel Haswell- of AMD Bulldozer-generatie.

De volgende generatie werkgeheugen, ddr5, staat bij de verschillende hardwarefabrikanten op de planning om in 2020 te worden uitgebracht. Voor consumenten duurt het waarschijnlijk nog iets langer voordat ze er zelf een nieuw systeem mee kunnen bouwen. Doorgaans zijn het de professionele productsegmenten, zoals servers, waar dergelijke nieuwe standaarden als eerste in worden opgenomen én prijstechnisch interessant worden.


Op moederborden met acht geheugensloten worden de dimm-slots vrijwel altijd gesplitst in twee groepen van vier, verdeeld over beide kanten van de processorsocket.

Sloten en kanalen

Het aantal geheugensloten op een moederbord bepaalt simpelweg hoeveel geheugenmodules je kunt plaatsen. Vaak bestaat er echter verwarring over het aantal sloten in relatie tot het aantal geheugenkanalen. Dit laatste betreft het aantal geheugensloten dat door de processor simultaan kan worden aangesproken. Hoe hoger het aantal geheugenkanalen, hoe meer data tegelijkertijd tussen de processor en de geheugenmodules kan worden uitgewisseld. Daarmee ligt de geheugenbandbreedte hoger, wat de prestaties vrijwel altijd ten goede komt. Tegenwoordig zijn processors met ondersteuning voor dual channel, dus twee-kanaals, standaard, ook in het lagere segment. Een stap daarboven zit triple channel, waar Intels hoger gepositioneerde processors van enkele generaties terug gebruik van maakten. Quad channel is tegenwoordig de standaard voor high-end processors zoals AMD Ryzen Threadripper en Intel Core X. Nog daarboven vinden we hexa channel en octa channel, de zes- en acht-kanaalsopstellingen voor werkgeheugen. Deze twee zijn al dermate complex en kostbaar om in (professionele) systemen te implementeren dat je ze als consument waarschijnlijk nooit tegen zult komen.

Biostar Racing X370GT3

0
*