Alles over moederborden

37 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Formfactor
 3. 3. Fysieke eigenschappen en layout
 4. 4. Sockets
 5. 5. Chipsets
 6. 6. Stroomvoorziening
 7. 7. Geheugensloten
 8. 8. PCI-Express-uitbreidingssloten
 9. 9. Opslag: SATA en m.2
 10. 10. Netwerkondersteuning
 11. 11. Audio
 12. 12. Interne headers
 13. 13. I/O-zijde
 14. 14. Overig
 15. 15. Tot slot
 16. 37 reacties

PCI-Express-uitbreidingssloten

Wie zelf weleens een videokaart heeft geïnstalleerd of vervangen, heeft dit naar alle waarschijnlijkheid in een pci-express-slot gedaan. Dergelijke uitbreidingssloten zijn standaard op vrijwel elk moederbord terug te vinden en bieden een (zeer) snelle verbinding met de processor. De aansluiting kan voor allerlei uitbreidingskaarten worden gebruikt, zoals grafische kaarten, geluidskaarten, tv-kaarten, ssd’s, storage controllers en netwerkcontrollers.

De pci-express-aansluiting op moederborden heeft twee aspecten waar in ieder geval rekening mee moet worden gehouden. Ten eerste gaat het daarbij om de grootte van het slot, en ten tweede om het aantal lanes dat hiermee maximaal verbonden kan worden. Concreet betekent dit dat een pci-express-slot op volledige lengte maximaal zestien lanes kan verbinden, maar dit is niet altijd het geval. Een moederbord kan namelijk pci-express-sloten hebben die fysiek wel een uitbreidingskaart met een connector van zestien lanes kunnen huisvesten, maar in die sloten kan het maximum aantal verbonden lanes lager uitpakken. Simpelweg doordat er minder fysieke pinnen zijn geplaatst of verbonden met de processor. Per lane kan er bij pci-express 3.0 1 GB/s bidirectioneel worden uitgewisseld. Bij pci-express 4.0 is dat het dubbele.


Vijf pci-express sloten: twee op het x16- en drie op het x1-formaat. Let op dat het zwarte x16-slot maximaal op x4-snelheid kan draaien, wat te zien valt aan de pinnetjes in het slot. Verder drie m.2-sloten, elk een andere maximale lengte: van boven naar onder 2280, 2230 en 22110. In het aangegeven ‘M.2 WiFi’ slot kunnen enkel daarvoor bestemde netwerkkaartjes gebruikt worden.

0
*