Alles over moederborden

37 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Formfactor
 3. 3. Fysieke eigenschappen en layout
 4. 4. Sockets
 5. 5. Chipsets
 6. 6. Stroomvoorziening
 7. 7. Geheugensloten
 8. 8. PCI-Express-uitbreidingssloten
 9. 9. Opslag: SATA en m.2
 10. 10. Netwerkondersteuning
 11. 11. Audio
 12. 12. Interne headers
 13. 13. I/O-zijde
 14. 14. Overig
 15. 15. Tot slot
 16. 37 reacties

Opslag: SATA en m.2

De bekende serial ata-aansluitingen voor je harde schijven, ssd’s en dvd-drives zijn ondanks de opkomst van het m.2-slot nog op menig moederbord terug te vinden. Op elk enigszins modern moederbord betreft dit sata3 oftewel sata600, dat een maximale doorvoer van 600 MB per seconde aan kan. Over ondersteuning voor oudere harde schijven en branders hoef je je in geen geval zorgen te maken. Alle sata-iteraties zijn compatibel met elkaar en hebben op desktopborden dezelfde aansluiting. Deze aansluitingen zijn in veel gevallen allemaal bij elkaar geplaatst, maar ze zijn niet altijd op dezelfde manier intern verbonden met de processor.

Kingston KC600 1TB
Zo ziet een sata-ssd er zonder behuizing uit.

Moderne processors, zoals Ryzen, zijn feitelijk een system-on-a-chip (SoC) waarmee onder andere ondersteuning voor sata wordt geleverd. Moeten er meer sata-aansluitingen beschikbaar zijn, of is deze ondersteuning er niet direct vanuit de processor, dan kan de chipset of een aparte controller deze ondersteuning wel leveren.

Mocht je veel sata-apparaten gaan aansluiten, dan is het handig om de handleiding van je moederbord erbij te pakken. In sommige gevallen werken enkele van deze aansluitingen niet als er intern andere hardware is aangesloten, zoals een tweede videokaart in een extra pci-e-slot of een ssd in een bepaalde m.2-sleuf.

M.2

Moderner dan sata, en inmiddels ook betaalbaar, is de m.2-ssd. In tegenstelling tot sata levert m.2 zowel de pinnen voor data als voor stroom op het moederbord zelf. Je hoeft dus niet langer een kabel vanuit je voeding te gebruiken. Bovendien zijn m.2-schijven kleiner en platter, wat voor mini-itx-systemen en vooral laptops goed nieuws is. Dat m.2 veel nieuwer is dan sata betekent niet automatisch dat m.2-ssd’s sneller zijn dan sata-versies. Sommige m.2-sleuven werken zelfs gewoon met sata als interface.

Menig modern m.2-slot heeft echter de potentie om veel snellere ssd’s te kunnen benutten, dankzij het nvme-protocol. Dit protocol is vanaf de grond af aan opgebouwd met ssd’s in het achterhoofd, in tegenstelling tot sata, dat ondanks het ahci-protocol nog veel code erft van lang geleden. Nvme-ondersteuning op m.2-sloten is geen vast gegeven, controleer dus in de specificaties van je moederbord of je de gewenste ssd hierop kunt gebruiken. Naast het protocol is de lengte van het m.2-slot en de betreffende schijf belangrijk om in acht te nemen. De lengte wordt in dit geval aangegeven in aantal millimeters, voorafgegaan door de breedte. Het meest gangbare formaat is daarbij ‘2280’; 22mm breed en 80mm lang.

0
*