De basis voor de smartphones van 2021: ARM Cortex-A78/X1 cpu en Mali-G68/G78 gpu preview

17 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Cortex-A78 en -X1: de beloftes
  3. 3. Onder de motorkap
  4. 4. Mali-G78: 2e generatie Valhall-architectuur
  5. 5. Ethos-N78
  6. 6. Conclusie
  7. 17 reacties

Conclusie

ARM belooft het al sinds jaar en dag: ieder jaar double digit prestatiewinst voor de cpu- en gpu-cores. Dat lijkt met de Cortex-A78 en Mali-G78 opnieuw gelukt. Tegelijkertijd moeten we concluderen dat de Cortex-A78 duidelijk een derde generatie van een bestaande micro-architectuur is: het meeste laaghangende fruit was bij de A77 al geplukt en ARM heeft de voordelen van het 5nm procedé waarvoor de A78 is geoptimaliseerd wel écht nodig om bold claims te kunnen maken. Desalniettemin mogen we verwachten dat de smartphone chips van 2021 dus weer duidelijk sneller zullen zijn dan die van dit jaar.

We zijn vooral benieuwd wat er gaat gebeuren met de extra snelle Cortex-X1. Vanwege het enorme verschil in grootte is het zeker geen no-brainer voor SoC ontwikkelaars om op z’n minst één Cortex-X1 in een ontwerp te plaatsen, al kan de X1 in potentie voor een flinke prestatiewinst zorgen bij single-threaded workloads. Dankzij de grote caches lijkt de Cortex-X1 ook zeer geschikt voor gebruik in laptops, maar het is maar de vraag of Qualcomm (of iemand anders) het aandurft om nog een nieuwe chip te ontwerpen de tot nu toe niet bepaald succesvolle reeks markt van ARM-gebaseerde Windows-laptops.

De Mali-G78 gpu lijkt duidelijk weer een mooie stap vooruit. Doordat de ontwikkelingen op het vlak van mobiele gpu’s zo hard gaan kunnen we inmiddels op smartphones en tablets een grafische kwaliteit in games krijgen die een paar jaar terug puur aan consoles of game-PC’s voorbehouden was. Dat de gpu ook primair leunt op het verbeteren van efficiëntie is, gezien het doel van het ontwerp, alleen maar goed.

Al met al zet ARM opnieuw een sterk portfolio aan chip-bouwblokken neer. Laat die Qualcomm Snapdragon 975 en die volgende generaties SoC's van Samsung, HiSilicon en MediaTek dus maar komen!

0
*