Gezond voor een prikkie: spotgoedkope fitness trackers afgezet tegen de gevestigde orde

41 reacties
7 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Het kan veel goedkoper?!
 3. 3. Fitbit Inspire (HR)
 4. 4. Honor Band 5
 5. 5. Xiaomi Mi Band 4
 6. 6. FitPro Smart Bracelet M4
 7. 7. ID115 Plus
 8. 8. Conclusie
 9. 7 besproken producten
 10. 41 reacties

FitPro Smart Bracelet M4

De populariteit van Xiaomi’s Mi Bands heeft andere Chinese fabrikanten aangezet om deze horloges te klonen. Wij kochten via AliExpress twee veel verkochte Mi Band-clones, de ‘Rovtop M3 Plus’ en de ‘Smart M4’, die zonder aanduiding van enige merknaam worden verkocht. Beide horloges lijken qua uiterlijk als twee druppels water op respectievelijk de iets oudere Xiaomi Mi Band 3 en de nieuwe Mi Band 4. Wij betaalden voor beide trackers iets minder dan vijf euro, wat samen met circa drie euro verzendkosten betekent dat we de apparaatjes voor minder dan een tientje toegestuurd kregen. Een paar weken na onze bestelling vielen de kenmerkende witte plastic enveloppen op de deurmat.


FitPro Smart Bracelet M3 en M4

Na uitpakken en opladen – beide apparaten hebben dezelfde pil-vorm als de Xiaomi Mi Bands evenals de uitwisselbare bandjes – bleek dat beide apparaten zich aanmelden als ‘FitPro’ en de identieke handleiding van beide trackers verwijst ook naar de FitPro app in Google Play. Vreemd, want op de productpagina’s op AliExpress wordt voor beide apparaten over andere apps gesproken. Wij installeerden FitPro en wat in negatieve zin opvalt is dat de app een hele waslijst aan permissies eist, zie ook de tabel aan het eind van dit artikel. Stem je niet met alle permissies in, dan weigert de app dienst en sluit hij zichzelf meteen af.

Wij testten deze specifieke smart trackers op een extra toestel waar geen persoonlijke data op staan, maar zouden deze app om die reden niet installeren op ons eigen toestel. Temeer ook omdat je tevens verplicht wordt een FitPro-account aan te maken bij een verder (voor ons) onbekend bedrijf. Onderliggend lijken de door ons gekochte M3- en M4-trackers vrijwel identiek, waarbij de M4 wel een iets helderder scherm en fraaiere userinterface heeft. Omdat het niet mogelijk is beide apparaten tegelijk aan de app te koppelen, vervolgen we onze test daarom met de M4.

De tracker lijkt – op de door ons gekozen rode bandkleur na – zoals gezegd als twee druppels water op de Mi Band 4, maar de schijn bedriegt. Het 0,96 inch display is in dit geval geen oled, maar lcd op basis van de ips-schermtechniek, met een lagere maar niet-nader gespecificeerde resolutie. De afleesbaarheid binnenshuis is prima, maar de maximale helderheid is zodanig beperkt dat aflezen buiten lastig kan zijn. Het apparaat heeft bovendien geen touchscreen, maar alleen een capacitieve tapbutton onder het scherm. Door deze kort aan te raken, navigeer je door de menu’s, terwijl lang drukken een functie selecteert of bevestigt. Deze interface kennen we onder andere van oudere Xiaomi-bands en werkt na enige gewenning prima, maar toch zeker niet zo fijn als een touchscreen.


Xiaomi Mi Band 4 (links) en FitPro Smart Bracelent M4 (rechts)

Het homescreen van de M4 is nageaapt van de Mi Band 4, met datum, tijd en in een regenboogkleurige cirkel het aantal stappen. De tracker kan verder afstand, calorieën en notificaties tonen en biedt de mogelijkheid om op afstand een foto te maken met je telefoon (toegang tot je camera in de app is verplicht, ook als je deze functie niet wenst te gebruiken). Het apparaat kan ook je hartslag meten, waarbij meteen ook de bloeddruk en Sp02 worden gemeten - of gegokt. Andere apparaten gebruiken voor Sp02-meting namelijk een (infra)rode led, de M4 gebruikt hiervoor gewoon de groene standaardled die voor hartslagmeting wordt gebruikt. Uit alle metingen die wij uitvoerden, bleek het Sp02-gehalte bij ons 98 of 99%, wat aan de hoge kant is.

De sportfunctie van de M4 is beperkt tot rennen, touwtje springen en sit-ups. Een ietwat vreemde selectie wat ons betreft, maar meer smaken zijn er niet. Het apparaat slaat workouts bovendien niet op, je kunt alleen tijdens het sporten zien hoe lang je bezig bent en hoeveel calorieën je verbruikt. Dat laatst lijkt overigens totaal uit de lucht gegrepen, want de hartslagmeter wordt tijdens het sporten niet gebruikt. Van je daadwerkelijke inspanning heeft het apparaat dus geen weet. In de app is het mogelijk om wandelen, hardlopen en fietsen te loggen. Dit is echter louter logging op basis van de gps-informatie van de telefoon (toegang tot locatiedata is uiteraard verplicht!), waarbij er geen enkele communicatie met het horloge is en dus geen stappen of hartslaggegevens worden vastgelegd.

De FitPro app is – buiten de grote privacybezwaren die we erbij hebben – sowieso een rampenplan. De app is in het Nederlands beschikbaar, maar de automatische vertalingen zijn zo dramatisch slecht dat we ons toestel overschakelden naar Engels om te begrijpen wat er her en der precies werd bedoeld. In het Engels blijkt het helaas niet veel beter. De informatie die je krijgt is heel beperkt en bovendien in grote mate onbetrouwbaar. De beloofde 24/7-hartslagmeting is nergens terug te vinden, gelopen afstanden en calorieverbruik slaan nergens op en het horloge logt geen slaapgegevens, terwijl ook dit wel degelijk wordt beloofd. De stappenteller laat soms ook vreemde afwijkingen van de andere trackers zien, waardoor de M4 feitelijk alleen betrouwbaar de tijd en datum weergeeft. Dat kost het apparaat bovendien zo veel energie dat het er na vier dagen als eerste van alle geteste activity trackers de brui aan geeft en weer aan de lader moet.


7 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Fitbit Inspire HR Black

Fitbit Inspire HR Black

 • 16.3 gram
 • Android
 • iOS
 • Hartslagmeter

79,99 €

9 winkels
Fitbit Inspire HR Purple

Fitbit Inspire HR Purple

 • 17.6 gram
 • Android
 • iOS
 • Hartslagmeter

76,25 €

9 winkels
Fitbit Inspire HR White

Fitbit Inspire HR White

 • 17.6 gram
 • Android
 • iOS
 • Hartslagmeter

76,25 €

8 winkels
Honor Band 5 Activity Tracker Blue

Honor Band 5 Activity Tracker Blue

 • 22.7 gram
 • Android
 • iOS
 • Hartslagmeter

29,72 €

1 winkel
Honor Band 5 Activity Tracker Pink

Honor Band 5 Activity Tracker Pink

 • 22.7 gram
 • Android
 • iOS
 • Hartslagmeter
Niet verkrijgbaar
Excellent Xiaomi Mi Band 4 Activity Tracker Black

Xiaomi Mi Band 4 Activity Tracker Black

 • 22.1 gram
 • Android
 • iOS
 • Hartslagmeter

24,97 €

6 winkels
Xiaomi Mi Smart Band 4 Black

Xiaomi Mi Smart Band 4 Black

29,95 €

3 winkels
0
*