Nieuw leven voor VR dankzij Half-Life: Alyx en nieuwe headsets

101 reacties
6 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Zijn VR headsets te gecompliceerd?
  3. 3. Waar blijft de software?
  4. 4. Nieuwe headsets
  5. 5. HTC Vive Cosmos
  6. 6. Oculus Rift S
  7. 6 besproken producten
  8. 101 reacties

Zijn VR headsets te gecompliceerd?

Dat de definitieve doorbraak van VR (nog) niet heeft plaatsgevonden heeft een aantal redenen. Naast de hoge prijs van de Oculus Rift en HTC Vive was er nog een ander obstakel dat veel mensen ervan weerhield deze pc-headsets aan te schaffen. Beide headsets maken namelijk gebruik van externe basisstations die nodig zijn om de locatie van de headsets en controllers in de ruimte bepalen. In het geval van de Oculus Rift gebeurt dat met één of meerdere veredelde webcams die het licht van een serie ir-leds in de headset en controllers opvangen.

HTC’s Vive gebruikt twee basisstations die laserstalen de ruimte in sturen, die vervolgens juist door sensoren in de headset en de controllers worden opgevangen. Verschillende methodes dus, maar in beide gevallen moet je extra apparatuur in verschillende hoeken van je kamer installeren. De HTC Vive verbind je bovendien niet direct met een videokaart en usb-poort, maar werkt met een extra linkbox waar je meerdere kabels in moet steken én die externe voeding nodig heeft. Kortom: vrij veel gezeur.

HTC Vive
De uitgebreide leveringsomvang van de eerste HTC Vive...

Microsoft lanceerde eind 2017 samen met partners Acer, Dell, HP en Lenovo de Windows Mixed Reality headsets die deze installatieproblemen oplosten. Deze headsets beschikken over ingebouwde camera’s die real-time analyseren waar de headset zich in de ruimte bevindt en waar de controllers zijn ten opzichte van de headset. Externe basisstations zijn hierbij niet nodig.

Lenovo Explorer Mixed Reality HMD
... en de veel simpelere setup van een Windows Mixed Reality headset

In de praktijk werkten de verschillende Mixed Reality headsets niet geweldig. De nieuw ontworpen inside-out tracking bleek door gebruik van slechts twee naar voren gerichte camera's niet helemaal betrouwbaar, waarbij de headset de eigen positie, maar vooral ook de locatie van de controllers nogal eens verkeerd interpreteert. Hoewel Windows Mixed Reality headsets een stuk goedkoper waren dan de HTC Vive en Oculus Rift werden ze door genoemde gebreken, slechte marketing en initieel beperkte softwarecompatibiliteit met Steam vooralsnog geen succes.


6 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
HTC Vive Cosmos

HTC Vive Cosmos

729,00 €

2 winkels
HTC Vive Cosmos Elite

HTC Vive Cosmos Elite

999,00 €

2 winkels
Oculus Quest 64GB

Oculus Quest 64GB

449,93 €

3 winkels
Oculus Quest 128GB

Oculus Quest 128GB

549,00 €

4 winkels
Oculus Rift CV1

Oculus Rift CV1

  • PC headset
Niet verkrijgbaar
Oculus Rift S

Oculus Rift S

449,99 €

3 winkels
0
*