Nieuw leven voor VR dankzij Half-Life: Alyx en nieuwe headsets

101 reacties
6 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Zijn VR headsets te gecompliceerd?
  3. 3. Waar blijft de software?
  4. 4. Nieuwe headsets
  5. 5. HTC Vive Cosmos
  6. 6. Oculus Rift S
  7. 6 besproken producten
  8. 101 reacties

Waar blijft de software?

Buiten de prijzige en technisch niet-optimale hardware is er wellicht een nog belangrijker factor die een succes van VR tot nu toe in de weg heeft gestaan: het gebrek aan beschikbare software. Er waren tot voor kort namelijk eigenlijk geen AAA-klasse games die optimaal gebruik konden maken van de mogelijkheden die VR in potentie te bieden heeft.

Veel speciaal voor VR ontworpen games zijn (simpele) behendigheidsspelletjes, uitgebouwde tech-demo’s of zijn zo matig uitgevoerd dat ze in een normale 2D uitvoering weggewuifd zouden worden vanwege de lage productiekwaliteit, repetitief karakter, gebrek aan verhaallijn of een combinatie hiervan. Het feit dat Beat Saber, een relatief simpel opgezet spel waarin je met virtuele light sabers kubussen die snel op je afkomen stuk moet slaan, één van de populairste VR-games is op Steam spreekt boekdelen.


De lijst met populaire VR-software op Steam is niet overladen met AAA-titels

Een genre waar AAA-klasse games wel al geruime tijd ondersteuning voor VR bieden is racegames. Populaire titels als Dirt Rally 2.0, Project Cars 2, RaceRoom en Assetto Corsa Competizione zijn allemaal games die uitstekend speelbaar zijn in VR én bovendien lang herspeelbaar blijven, en zo tientallen of zelfs honderden uren speelplezier bieden. Bij al deze games is VR echter een extra optie, naast de mogelijkheid om ze op een normale monitor te spelen. Het zijn bovendien allemaal games waarbij je statisch in je stoel ziet en geen gebruik maakt van de bewegingsvrijheid die VR biedt. Een echte killer-game voor VR was er tot voor kort eigenlijk dus niet.

Game changer

Dat veranderde toen Valve in november 2019 een klein bommetje op de VR-markt gooide. Valve kennen we behalve van het Steamplatform vooral ook van de Half-Life games, waarvan het laatste deel alweer vijftien jaar geleden op de markt kwam. Valve liet weten met een nieuwe game in die serie te komen, Half-Life: Alyx. Dit zou een echt flagship VR-game worden die bovendien alleen in VR speelbaar zou zijn. Een game dus met een complete verhaallijn, hogere productiekwaliteit en vooral met een interface die specifiek voor VR ontworpen is en écht gebruik zou maken van de mogelijkheden die VR te bieden heeft.

Vanaf het moment dat Valve Half-Life: Alyx aankondigde vlogen de VR-headsets letterlijk de winkels uit. Valve had tot november 2019 naar schatting zo’n 40.000 exemplaren van haar eigen high-end Valve Index headset verkocht, in de drie maanden erna zouden daar naar verluid ruim 100.000 exemplaren bij zijn gekomen. In de Steam store, de enige plek waar je de Index kunt kopen, is de headset sindsdien continu uitverkocht.


Valve's Index VR-headset heeft sinds de aankondiging van Half-Life: Alyx een lange levertijd

De Steam Hardware Survey laat ook zien dat het gebruik – en waarschijnlijk dus de verkoop - van de Oculus Rift en HTC Vive headsets sinds de aankondiging van Half-Life: Alyx sterk is toegenomen. In november had iets meer dan 1% van de Steam gebruikers een VR-headset in gebruik, eind maart was dat gegroeid naar 1,25% en eind april stond de teller op 1,91%. Nog altijd een klein deel van de userbase dus, maar wel de snelste stijging tot nu toe.


Het aantal 'maandelijks aangesloten' VR-headsets op het Steam platform neemst snel toe (Bron: Road to VR)

Half-Life: Alyx

Valve bracht Half-Life: Alyx inderdaad zoals beloofd in maart op de markt en de game bleek een spectaculaire stap vooruit voor VR. In het spel kruip je in de huid van Alyx Vance, een karakter die de fans van de eerste twee Half-Life games kennen. Ook de setting zal bekend voorkomen, de game speelt zich af in City 17 in het tijdsbestek tussen de verhaallijnen van Half-Life 1 en 2.

Wij zijn direct na release aan de slag gegaan met Half-Life: Alyx en kunnen niet anders dan concluderen dat ons enthousiasme voor VR – dat de laatste tijd toch wat tanende was - weer helemaal terug is. Half-Life: Alyx is een game die alles heeft wat je zou willen: een zeer gedetailleerde wereld waarin je met bijna alle objecten kan interacteren, uitstekende graphics, een goede – zij het wat lineaire – verhaallijn en een prachtige sfeer.

Valve heeft bovendien veel werk gemaakt van de manier waarop je als speler in VR met de wereld omgaat. De beste ervaring krijg je met Valve’s eigen Index controllers, maar ook met de eerste generatie controllers van de Rift en Vive, met Windows Mixed Reality controllers en met de Touch Controllers van de tweede generatie Oculus Rift S – waarmee wij de game testten – is Half-Life: Alyx uitstekend te spelen. Wij zijn geen game reviewers, maar wat ons betreft steekt deze game met kop en schouders boven de vele andere VR-games uit die wij de afgelopen jaren gespeeld hebben. Onze collega's bij Tweakers die de game inhoudelijk reviewden gaven het spel een 8,5 en ook andere reviews zijn overwegend zeer positief.

 

En nu verder…

De vraag is natuurlijk wel of Half-Life: Alyx nu een vliegwieleffect weet te genereren. Het gebruik van VR-headsets zit begin dit jaar sterk in de lift, maar om die trend door te laten zetten zijn er meer AAA-klasse games nodig, en bij voorkeur games die op alle pc-headsets speelbaar zijn. We zien namelijk dat diverse andere games met een groot potentieel, zoals Asgard’s Wrath, exclusief beschikbaar zijn voor de Oculus Rift, maar om VR te laten groeien zouden fabrikanten op dit moment vooral samen moeten werken, in plaats van elk hun eigen ecosystemen te pushen. Het blijft koffiedik kijken of dat daadwerkelijk gaat gebeuren.

Valve is sinds 2016 bezig geweest met de ontwikkeling van Half-Life: Alyx en hoewel Valve geen cijfers vrijgeeft, kunnen we rustig aannamen dat het ontwikkelen van deze game tientallen miljoenen dollars heeft gekost. Of die kosten terugverdiend gaan worden is helemaal de vraag, want Half-Life: Alyx is VR-only, wat het aantal potentiele kopers sterk beperkt. Verkoopcijfers voor de game ontbreken, maar analisten schatten dat Alyx daags voor release al 300.000 keer verkocht was en half april zou dat aantal opgelopen zijn naar minstens 500.000 verkochte games.

Een deel daarvan moet overigens weggestreept worden omdat Valve de game met terugwerkende kracht gratis geeft aan alle kopers van de Valve Index headset, waardoor de losse verkoop mogelijk 150.000 stuks lager uitvalt. Valve lijkt het niet erg te vinden als Half-Life: Alyx niet (direct) terugverdiend wordt, maar of andere gamedevelopers staan te springen om net zo fors te investeren in een game die dit soort verkoopcijfers laat zien is alles behalve zeker. Veel zal afhangen van hoe Half-Life: Alyx de komende maanden blijft verkopen.


6 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
HTC Vive Cosmos

HTC Vive Cosmos

729,00 €

2 winkels
HTC Vive Cosmos Elite

HTC Vive Cosmos Elite

999,00 €

3 winkels
Oculus Quest 64GB

Oculus Quest 64GB

449,93 €

2 winkels
Oculus Quest 128GB

Oculus Quest 128GB

549,00 €

4 winkels
Oculus Rift CV1

Oculus Rift CV1

  • PC headset
Niet verkrijgbaar
Oculus Rift S

Oculus Rift S

449,87 €

3 winkels
0
*