Nieuw leven voor VR dankzij Half-Life: Alyx en nieuwe headsets

101 reacties
6 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Zijn VR headsets te gecompliceerd?
  3. 3. Waar blijft de software?
  4. 4. Nieuwe headsets
  5. 5. HTC Vive Cosmos
  6. 6. Oculus Rift S
  7. 6 besproken producten
  8. 101 reacties

HTC Vive Cosmos

Met de Cosmos (bekijk ook onze video review) introduceert HTC niet alleen inside-out tracking, maar stapt het ook over op lcd-beeldschermpjes in de headset, waar de eerste Vive nog gebruik maakte van oled-displays. De nieuwe lcd-schermen hebben een aanzienlijk hogere resolutie van 1440x1700 pixels per oog (was 1080x1200 bij de eerste Vive) en maken bovendien gebruik van een rgb-subpixelstructuur in plaats van de pentile-layout van de eerste generatie Vive. Samen met de veel kleinere screendoor – de zwartruimte tussen de subpixels – maakt dit de beeldkwaliteit van de Vive Cosmos een hele stap beter dan die van zijn voorganger.

 


De Vive Cosmos is de tweede generatie VR-headset van HTC en maakt gebruik van inside-out tracking.

Verwacht overigens geen haarscherp beeld, in vergelijking met gaming op een monitor is de beeldscherpte in VR nog altijd véél lager. Een klein nadeel van de nieuwe schermpjes is het verminderde zwartniveau, het diepe zwart van oled wordt door de nieuwe lcd-schermen niet geëvenaard. Waar HTC bij de Vive Cosmos ook grote verbeteringen heeft doorgevoerd is het draagcomfort. De harde hoofdband drukt op het voorhoofd en zorgt ervoor dat de bril feitelijk vlak voor je gezicht zweeft, in plaats van er hard op te drukken.

De bril kan bovendien omhoog geklapt worden, waardoor je makkelijk even naar de echte wereld terugkeert zonder de gehele headset af te zetten. Enige nadeel van de Vive Cosmos is wat ons betreft dat de tracking van de meegeleverde controllers soms de fout in gaat als je deze heel dicht bij je gezicht brengt, bijvoorbeeld in een game waar je pijl-en-boog schiet. In de praktijk hangt het sterk van de game af of dit een issue is, maar de nieuwe inside-out tracking is op dat punt duidelijk een stap terug.


6 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
HTC Vive Cosmos

HTC Vive Cosmos

729,00 €

2 winkels
HTC Vive Cosmos Elite

HTC Vive Cosmos Elite

999,00 €

2 winkels
Oculus Quest 64GB

Oculus Quest 64GB

449,93 €

3 winkels
Oculus Quest 128GB

Oculus Quest 128GB

549,00 €

4 winkels
Oculus Rift CV1

Oculus Rift CV1

  • PC headset
Niet verkrijgbaar
Oculus Rift S

Oculus Rift S

449,87 €

3 winkels
0
*