Nieuw leven voor VR dankzij Half-Life: Alyx en nieuwe headsets

101 reacties
6 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Zijn VR headsets te gecompliceerd?
  3. 3. Waar blijft de software?
  4. 4. Nieuwe headsets
  5. 5. HTC Vive Cosmos
  6. 6. Oculus Rift S
  7. 6 besproken producten
  8. 101 reacties

Oculus Rift S

De Oculus Rift S (bekijk ook onze video review) lijkt qua opbouw op de HTC Vive Cosmos. Ook deze headset gebruikt inside-oud tracking zonder externe basisstations. De Rift S maakt gebruik van één groot RGB lcd-scherm met een resolutie van 2560x1440 pixels, ofwel 1280x1440 per oog. Omdat het één groot scherm betreft in plaats van twee losse schermpjes is aanpassing aan de interoculaire afstand – de afstand tussen je ogen – alleen softwarematig mogelijk, waar dit bij de Vive Cosmos fysiek kan. Mochten jouw ogen erg dichtbij, of juist ver van elkaar staan, dan kan dit potentieel een probleem opleveren. Wij bemerkten tijdens onze test geen problemen, hoewel we softwarematig een correctie van 5 mm moesten uitvoeren.


De Oculus Rift S zit precies op de sweet spot, met hoog gebruiksgemak, een gunstige prijs en nauwkeurige werking.

Ten opzichte van de Vive Cosmos heeft de Rift S sterke en zwakke punten. Ondanks de iets lagere resolutie komt de beeldkwaliteit van beide headsets grotendeels overeen. Ook de iets lagere refreshrate van de Rift S – 80 om 90 Hz – konden wij tijdens onze tests nauwelijks onderscheiden van de van de Vive Cosmos. Qua draagcomfort vinden we de Rift S zelfs nog iets prettiger dan de Cosmos, met een ietwat betere gewichtsverdeling. De mogelijkheid om het scherm op te klappen ontbreekt echter, wat we wel een gemis vinden.

De Rift S heeft twee kleine speakertjes in de hoofdband ingebouwd, die geluid naar beneden toe richting je oren uitzenden. Dat werkt goed, maar de geluidskwaliteit is minder goed dan de echte on-ear hoofdtelefoon die de Vive Cosmos ingebouwd heeft. Een losse hoofdtelefoon aansluiten kan wel, maar maakt het op- en afzetten van de headset weer minder makkelijk. Waar de Rift S duidelijk wint is bij de controllers. De tweede generatie Oculus Touch controllers die met de headset worden meegeleverd hebben gedeeltelijke vingertracking en worden – zelfs dicht bij je hoofd – eigenlijk altijd goed getrackt door de headset.

Conclusie

De superieure tracking, tezamen met de beduidend lagere prijs, maakt de Oculus Rift S onder de streep de betere headset van de twee, en daarmee feitelijk ook meteen de beste keuze als je op zoek bent naar een VR-headset voor de pc. Dat de Rift S daarmee meteen ook een écht aanrader is durven we niet zonder meer te beweren. De headset werkt prima, maar de resolutie blijft ook bij de huidige generatie een beperking en op dit vlak zijn er nog grote stappen te maken. Belangrijkste punt van zorg blijft echter de software. Half-Life: Alyx laat zien dat VR écht heel tof kan zijn, maar de vraag blijft of deze ene zwaluw ook echt een vooraankondiging is van een VR-zomer.

Bekijk ook onze video over Half-Life: Alyx en de Oculus Rift S


6 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
HTC Vive Cosmos

HTC Vive Cosmos

729,00 €

2 winkels
HTC Vive Cosmos Elite

HTC Vive Cosmos Elite

999,00 €

2 winkels
Oculus Quest 64GB

Oculus Quest 64GB

449,93 €

3 winkels
Oculus Quest 128GB

Oculus Quest 128GB

549,00 €

4 winkels
Oculus Rift CV1

Oculus Rift CV1

  • PC headset
Niet verkrijgbaar
Oculus Rift S

Oculus Rift S

449,87 €

3 winkels
0
*