KPN SuperWifi: superlatief op de hoge band

41 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Techniek en ontwerp
 3. 3. Installatie & software
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Testopstelling
 6. 6. Testresultaten multiroom wifi
 7. 7. Conclusie
 8. 1 besproken product
 9. 41 reacties

Techniek en ontwerp

We beschouwen de KPN SuperWifi set hier weliswaar als een mesh-set, maar daar moet wel een kanttekening bij gemaakt worden. Normaal gesproken krijg je bij elke mesh-kit een router-unit en één of meerdere steunpunten, waarbij in sommige gevallen elke node beide functies kan vervullen. In dit geval krijg je twee steunpunten, de routerunit blijft de modemrouter die je bij je KPN-internet abonnement krijgt meegeleverd. De steunpunten nemen enkel het wifi-netwerk voor hun rekening.

KPN Superwifi

Je zou denken dat de twee steunpunten samen met je KPN-router een mesh-netwerk zouden vormen, maar dat is momenteel nog niet het geval. Op termijn - de verwachting is begin 2021 - zullen er modemrouters van KPN beschikbaar zijn die dit ondersteunen, maar nu is dat nog niet het geval. Het huidige mesh-netwerk dat de SuperWifi-punten opzetten bestaat dus enkel uit de SuperWifi-nodes zelf. Daarom nemen ze van alle Experia Boxen tijdens de installatie de wifi-credentials over en schakelen ze de wifi van de Experia Box uit (behalve van de v10a en v12). Dit omdat je anders met twee netwerken naast elkaar blijft zitten, wat natuurlijk geen aanrader is. Bij de v10a en v12 worden wel de wifi-credentials automatisch overgenomen door de SuperWifi-punten, maar wordt het uitzenden van het wifi-netwerk door de box zelf niet automatisch uitgeschakeld. Dit moet je zelf doen, maar je wordt hier niet op gewezen tijdens de installatie.

Wij testten de SuperWifi van KPN in combinatie met de Experia Box v10a.

Design

Wat betreft het design heeft KPN zich redelijk gehouden aan de uitgangspunten die breed door de markt gevolgd worden: de SuperWifi nodes zijn wit van kleur en rond van vorm. Daarmee is het design wat neutraler en consumentvriendelijker dan vaak bij bijvoorbeeld standalone routers het geval is. Opvallend is dat de telecomgigant er voor gekozen heeft om midden in de schotels vrij groot met zwarte letters de eigen naam te plaatsen. Dat gaat toch enigszins ten koste van de huiskamerwaardigheid, al komen de nodes vermoedelijk eerder in een gang of een ander vertrek dan de woonkamer te staan.

KPN Superwifi

De schotels kunnen aan de muur bevestigd worden, getuige het bevestigingsoogje dat aan de achterzijde achter een klepje te vinden is. Dan zit echter de standaard waarop de schotels verticaal zijn geplaatst danig in de weg. Volgens diverse personen op het KPN-forum kan je met een schroevendraaier de schotels uit elkaar pulken waarna je bij het schroefje kan waarmee de standaard vast zit. Dan vervalt wel je garantie en na drie pogingen en beschadigd plastic aan de randen gaven wij het op. Het gedachteproces dat hierachter schuil gaat ontgaat ons dan ook: als je een bevestigingsoogje implementeert is de noodzaak van de bereikbaarheid van de standaardbevestiging toch evident. 

Aansluitingen en technische specificaties

De SuperWifi punten ondersteunen de 802.11ac standaard (WiFi 5) evenals band steering, waarmee clients automatisch op de beste manier over de 2,4GHz- en 5GHz-band verdeeld worden. Qua aansluitingen kunnen we vrij kort zijn: elk SuperWifi-node heeft één ethernetpoort. Daarmee kan je de eerste node bedraad aansluiten op je Experia box tijdens de installatie. Verder zien we een reset-gaatje, voedingsaansluiting en een wps-knop op de achterzijde. Onderop in het midden zit een status-led die afhankelijk van de situatie groen, rood, geel of blauw oplicht. 

KPN Superwifi


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
KPN Superwifi

KPN Superwifi

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • Mesh-ondersteuning
Niet verkrijgbaar
0
*