KPN SuperWifi: superlatief op de hoge band

41 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Techniek en ontwerp
 3. 3. Installatie & software
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Testopstelling
 6. 6. Testresultaten multiroom wifi
 7. 7. Conclusie
 8. 1 besproken product
 9. 41 reacties

Testopstelling

Normaal gesproken krijg je bij elk multiroom wifi-systeem minimaal één router-unit, maar dat is zoals eerder gezegd nu niet het geval. We testen de KPN Super Wifi dan ook enkel als mesh-systeem en niet als standalone router. De tests vinden uiteraard net als altijd plaats in een kooi van Faraday die op onze redactie staat.

Het principe is simpel: de kooi blokkeert elektromagnetische velden. Doordat er van buiten geen storende radiosignalen naar binnen komen, is de kooi een ideale testomgeving in de zin dat de interne omstandigheden altijd dezelfde zijn. Natuurlijk is je woning niet een dergelijk 'schone' omgeving en het is dus belangrijk om te beseffen dat je de snelheden die we in de kooi halen thuis niet zal evenaren. Het is echter wel de eerlijkste manier om te vergelijken, beschouw het dus als een best case scenario.

Testmethode mesh

Het testen van multiroom wifi-systemen in een kooi van Faraday gaat gepaard met één grote uitdaging: de ruimte is beperkt. Onze kooi is ongeveer zo groot als een normale lift, maar bij meerdere mesh-nodes wil je eigenlijk ook op grotere afstanden zien wat er gebeurt als het verkeer via verschillende punten geleid kan worden. Door de beperkte afmetingen van de kooi heeft het testen van 3-packs zoals we voorheen deden geen zin meer. Op de huidige afstanden kun je niet nagaan hoe de satellieten over grotere afstanden met obstakels en interferentie omgaan. We zullen daarom voortaan 2-packs als basis nemen om te testen. Dat heeft als bijkomend voordeel dat we op dat punt niet langer rekening hoeven te houden met onderlinge verschillen, elke mesh-set bestaat ten slotte in ieder geval uit twee nodes.

Om de mogelijkheden van elk multiroom wifi-systeem in kaart te brengen maken we net als bij de routertestopstelling gebruik van het TCP High Performance script uit de IxChariot software van Ixia. Als client device gebruiken we desktopcomputers met een Asus PCE-AC88 netwerkadapter aan boord. We sturen om te beginnen data vanaf de routerunit (node 1) via het satellietstation (node 2) naar de client. Dit betreft een 1x1 verbinding – 1 user x 1 client. Vervolgens herhalen we dit proces maar dan omgekeerd, dus vanaf de client via node 2 naar node 1. Uiteraard doen we dit zowel op 5 GHz als op 2,4 GHz.

Om de meerwaarde van de backhaul in kaart te brengen voeren bovendien nog twee aanvullende tests uit. Hierbij maken we gebruik van niet één maar twee desktops met een Asus PCE-AC88 netwerkadapter aan boord. Met de een trekken we de verbinding op 5 GHz vol, met de andere tegelijkertijd de 2,4 GHz-band. Elke verbinding krijgt daarbij 3 users toegewezen – 2 x 1x3 dus – om de verbinding geheel vol te trekken. Units die met een dedicated backhaul zijn uitgerust hebben hier het voordeel dat ze voor de communicatie van de nodes onderling over een aparte 5 GHz radio beschikken.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
KPN Superwifi

KPN Superwifi

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • Mesh-ondersteuning
Niet verkrijgbaar
0
*