Honor 9X Pro review: meedoen voor de eer

10 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Android zonder Google
 2. 2. Design en behuizing
 3. 3. Android 9 met EMUI 9
 4. 4. Ontgoogled of ontgoocheld?
 5. 5. Beeldscherm
 6. 6. Camera
 7. 7. Intern
 8. 8. Accuduur en opladen
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 10 reacties

Conclusie

De Honor 9X Pro laat ons - net als andere recente Huawei en Honor toestellen - met een gemengd gevoel achter. Hardwarematig is het een prima toestel, maar hardware is natuurlijk niets zonder software. Zo'n beetje iedere andere Android-smartphone die hier in Nederland wordt verkocht beschikt standaard over Google-apps en diensten die feitelijk essentieel zijn om Android goed te laten werken, terwijl de Honor 9X Pro het door het Amerikaanse handelsverbod noodgedwongen zonder moet stellen.

Honor's moederbedrijf Huawei heeft er in het afgelopen jaar voortvarend aan gewerkt om zijn eigen 'Android-ecosysteem' op te zetten, met een eigen applicatiewinkel en eigen diensten. Die ontwikkeling staat echter nog in de beginfase, waarmee je als koper van een Huawei/Honor-toestel vooral fikse nadelen ondervindt van het gebrek aan Google-software. Niet alleen werken de veelgebruikte diensten van het zoekbedrijf op dit toestel hooguit op een minder goede manier; het is door het gebrek aan de Play Store ook lastig om apps van derden te vinden en up-to-date te houden, zelfs voor wie niet hele specifieke apps gebruikt. Bovendien werken apps en diensten van derden niet altijd zonder problemen of met alle functionaliteit als je ze eenmaal hebt weten te vinden, doordat nog maar weinig ontwikkelaars een speciale 'Huawei Mobile Services'-variant van hun app hebben uitgebracht. Misschien kan Huawei met HMS ooit aan de hegemonie van Google tornen, maar op dit moment is het nog niet zover. Voor de gemiddelde consument is de Honor 9X Pro daarmee geen aanrader, terwijl ook de gevorderde gebruiker beter kan uitwijken - zelfs als je wil 'ontgoogelen' zijn er betere opties denkbaar.

Dat Huawei en Honor het voor nieuwe toestellen zonder een Google-licentie moeten stellen, is daarmee vooral nadelig voor de consument. Immers is de Honor 9X Pro als we puur naar de hardware kijken een uitstekende budgetsmartphone geworden. Niet alleen is de constructie van glas en metaal luxueuzer dan gebruikelijk in dit segment, ook heeft Honor het toestel voorzien van één van de rapste chipsets die je voor dit geld tegenkomt. Voorts zijn een prima beeldscherm, zeer ruim opslaggeheugen en een goede camera aanwezig, waarbij de accuduur voldoet. Was de Honor 9X Pro kort na de oorspronkelijke Chinese introductie vorig jaar zomer ook in Europa uitgekomen, dan was het ongetwijfeld één van de beste opties geweest in dit segment; hoewel een jaar na dato weer nieuwe concurrenten zijn uitgekomen, kan de smartphone gelet op de goede benchmarkresultaten nog prima mee. Ook op Hardware Info kunnen we uiteindelijk niet heen om de gebrekkige software van dit toestel, die maakt dat Huawei en Honor hier vooral nog meedoen voor de eer.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Honor 9X Pro 256GB Purple

Honor 9X Pro 256GB Purple

 • Google Android 9.0
 • 256 GB
 • 6.59 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0