Honor 9X Pro review: meedoen voor de eer

10 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Android zonder Google
 2. 2. Design en behuizing
 3. 3. Android 9 met EMUI 9
 4. 4. Ontgoogled of ontgoocheld?
 5. 5. Beeldscherm
 6. 6. Camera
 7. 7. Intern
 8. 8. Accuduur en opladen
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 10 reacties

Design en behuizing

De behuizing van de Honor 9X Pro is, zoals gezegd, opvallend vormgegeven. Afhankelijk van de lichtinval zie je in het midden van het blauw met paarse toestel een kruisvormig glimmend patroon zitten. Wie een opvallend toestel niet kan waarderen heeft pech, want er is hier te lande geen 'gewone' zwarte of witte versie verkrijgbaar zonder 'schitterende' afwerking. Andere kleuren dan 'Phantom Blue', zoals de paarsblauwe variant officieel te boek staat, zijn er ook niet.

Geen plastic, maar glas en metaal

Kijkend naar het materiaalgebruik van de behuizing gaat Honor verder dan wat gebruikelijk is voor een toestel in dit prijssegment. Luxere smartphones van dit moment zijn vrijwel altijd opgebouwd als een 'sandwich' van twee glasplaten aan de voor- en achterkant en een metalen frame in het midden. Onder de 250 euro leveren de meeste fabrikanten echter modellen die volledig van plastic zijn gemaakt. De huidige 'budgetseries' van Oppo, Xiaomi, Lenovo en Samsung zijn bijvoorbeeld op die manier opgebouwd. Xiaomi, Nokia en Lenovo voorzien net iets duurdere modellen dan wel van een echt glazen achterkant, maar ook van een frame dat 'stiekem' nog steeds van kunststof is.

Honor 9X Pro 256GB Purple

Honor gebruikt voor de 9X niet alleen echt glas voor de achterkant, maar ook echt metaal voor het frame, gespoten in dezelfde paarse kleur van de rest van de behuizing. Dat draagt bij aan de stevigheid van het toestel en maakt bovendien dat het geheel hoogwaardiger aanvoelt. Het glas aan de achterkant vertoont een kromming en sluit daarmee netjes aan op het frame; aan de voorzijde zijn alleen de randjes van de glasplaat iets bol (want het achterliggende scherm is immers niet gebogen). Over wat voor soort glas wordt gebruikt, vermelden de specificaties niks; concurrerende smartphonemerken gebruiken over het algemeen verstevigd Gorilla Glass van de Amerikaanse fabrikant Corning. Daarvan lijkt bij de Honor-smartphones (alsook hedendaagse Huawei-modellen) geen sprake te zijn, met mogelijk nadelige gevolgen voor de krasbestendigheid. Voor wie bezorgd is de kleurrijke behuizing te beschadigen, levert Honor wel alvast een plastic flubberhoesje mee in de doos.

Fors scherm zonder onderbrekingen

Door de mooiere materialen voelt de Honor 9X Pro in de hand luxer aan dan je voor dit bedrag mag verwachten, maar het toestel wordt er ook zwaarder van. Het Pro-model weegt 15 gram meer dan de 'normale' versie, die van een plastic achterkant is voorzien. Daarmee komt het totaalgewicht van de Honor 9X Pro uit op 215 gram en dat is zelfs meer dan bij de meeste high-end smartphones.

Behuizing en afmetingen Honor 9X Honor 9X Pro
Schermdiagonaal 6,59 inch
(vlak)
6,59 inch
(vlak)
Schermverhouding 19,5:9 19,5:9
Lengte 163,4 mm 163,2 mm
Breedte 77,8 mm 77,8 mm
Dikte 9,8 mm 9,7 mm
Gewicht 200 gram 215 gram

Reden voor het hoge gewicht is echter vooral dat het toestel fysiek nogal groot is. Het forse 6,59 inch beeldscherm maakt de Honor 9X Pro breder dan andere budgetsmartphones die we tot op heden hebben getest, terwijl het ook een van de langste toestellen is in dit segment. Het grote scherm is handig voor taken waarbij je veel overzicht nodig hebt of bij het bekijken van video's, maar het kan bediening in één hand er wat lastig op maken. Mocht je geen voorkeur hebben voor een grote smartphone, dan is dat iets om rekening mee te houden.

Honor 9X Pro 256GB Purple

Het fikse scherm van de Honor 9X Pro heeft vrij smalle zijranden met een beperkte 'kin' aan de onderkant, en loopt ook tot de bovenrand van het toestel door. De frontcamera zit verstopt in een gemotoriseerde uitschuivende module. Daaraan zie je wel een beetje af dat de Honor 9X Pro eigenlijk al uit vorig jaar stamt. De 'uitschuifcamera' was toen een trend, maar lijkt inmiddels weer op zijn retour. Dit voorjaar kiezen de meeste fabrikanten voor een cameragaatje in het display. Praktisch voordeel van de uitschuifcamera blijft dat onderbrekingen in het scherm op de Honor 9X Pro niet nodig zijn; minder fijn is dat het in- en uitschuiven bij dit toestel vrij traag verloopt, waardoor je voor een zelfportret telkens even moet wachten. De aanwezigheid van het extra mechaniek roept voorts vragen op over de duurzaamheid ervan. Laat je het toestel vallen, dan wordt de module zoals gebruikelijk automatisch ingetrokken om te voorkomen dat het cameraatje afbreekt.

Zijdelingse vingerafdrukscanner

Het frame van de Honor 9X Pro bevat de gebruikelijke knoppen en aansluitingen. Onderaan gaat een usb-c poort vergezeld van een 3,5 mm-jack voor een bedrade koptelefoon (in dit segment nog de normaalste zaak van de wereld, maar bij duurdere toestellen vaak niet meer aanwezig). Onder zit verder nog de enkele luidspreker - stereospeakers heeft deze Honor helaas niet en de klank is ook niet al te best. Bovenaan zit het laatje voor twee nano-simkaarten en een microsd-kaart.

Aan de rechterzijkant vind je de tuimelknop voor het volume en de powerknop. De laatste dubbelt meteen als vingerafdrukscanner. Bij de meeste smartphones zit de scanner aan de voor- of achterkant. De zijdelingse plaatsing is een handige oplossing wanneer je het toestel vooral met je rechterhand vasthoudt. Je duim valt bij het vasthouden precies op de scanner. Om voldoende scanoppervlak te bieden, is de knop iets groter dan gebruikelijk en ligt ietwat verzonken in het frame. Qua snelheid doet de scanner het goed; dit soort 'traditionele' capacitieve scanners zijn nog altijd wat sneller dan de ultrasone of optische exemplaren die bij duurdere smartphones onder het scherm kunnen worden geplaatst.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Honor 9X Pro 256GB Purple

Honor 9X Pro 256GB Purple

 • Google Android 9.0
 • 256 GB
 • 6.59 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0