Honor 9X Pro review: meedoen voor de eer

10 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Android zonder Google
 2. 2. Design en behuizing
 3. 3. Android 9 met EMUI 9
 4. 4. Ontgoogled of ontgoocheld?
 5. 5. Beeldscherm
 6. 6. Camera
 7. 7. Intern
 8. 8. Accuduur en opladen
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 10 reacties

Android 9 met EMUI 9

Aan de software is te zien dat de Honor 9X Pro eigenlijk al langer op de markt is: het toestel draait nog steeds Android 9 Pie terwijl Android 10 al geruime tijd uit is. Ook qua beveiliging loopt de Honor 9X Pro achter. Op de peildatum 5 juni 2020 draaide het toestel nog steeds de security patch van 1 januari 2020. In het budgetsegment is verouderde software bij Android-toestellen schering en inslag, maar de Honor 9X Pro begint zelfs ten opzichte van de concurrentie achter te lopen. In de schappen liggen nu nog de nodige goedkopere smartphones met Android 9, maar de nieuwste budgettoestellen van Oppo, Xiaomi en Samsung zijn alle standaard van Android 10 voorzien, terwijl de Android 10 update voor andere toestellen al is aangekondigd of zelfs uitgerold.

Hoewel er in China al Android 10 beschikbaar is voor de Honor 9X Pro, blijft de Europese versie achter. Hopelijk kan Honor zijn budgetmodel binnenkort alsnog bijwerken, maar over wanneer dat gebeurt is nog geen duidelijkheid. Evenmin is duidelijk hoe lang en hoe vaak updates zullen blijven volgen, en of er nog nieuwe major versies van Android blijven verschijnen. Gelet op de situatie rondom Huawei en de Amerikaanse handelsblokkade - waarover meer op de volgende pagina - zouden we er niet vanuit gaan dat je met dit toestel snel en vaak van updates wordt voorzien. Helaas is de bootloader bij Honor-toestellen vergrendeld, zodat het voor de gebruiker niet mogelijk is om een custom ROM te installeren. Zeker in dit geval is dat zonde: het was een theoretische mogelijkheid geweest om onder de beperkingen van het gebrek aan Google-apps en diensten uit te komen (zie volgende pagina).

EMUI 9

Over Android 9 draait - opvallend genoeg - Huawei's EMUI-skin, niet de MagicOS-laag van Honor. De Honor 9X Pro draait nog steeds EMUI 9.1.1 van vorig jaar, waar de Huawei P40-reeks inmiddels over is op EMUI 10. EMUI werkt bepaald anders dan stock-Android. De fabrikant lijkt met een schuin oog te hebben gekeken naar iOS, want allerlei aspecten van het besturingssysteem, waaronder het startscherm, de notificatie-tray en het instellingenmenu, zijn geskind om meer te lijken op Apple-smartphones. We zien bijvoorbeeld dezelfde vierkante iconen met afgeronde hoeken in een vrolijk kleurenpalet op het startscherm en het instellingenmenu, terwijl ook de weergave van recente apps is aangepast naar het voorbeeld van iOS. Waar je in Android standaard omhoog moet swipen vanaf het startscherm om al je apps te zien, staat alle software bij de Honor 9X Pro meteen op het hoofdscherm, net zoals bij iOS. Je kunt overigens in de instellingen terugkeren naar de standaardweergave van Android met een apart app-menu.

EMUI bevat standaard al een aantal extra's die in stock Android pas vanaf versie 10 terugkomen. Zo is er de verbeterde gebarenbesturing die lijkt op wat je op de iPhone aantreft, en beter werkt dan de standaardversie in Android 9 met een beweegbare 'pil'. Tijdens de instelprocedure wijst Honor je op de mogelijkheid gebaren te proberen, maar uiteindelijk kun je ook nog kiezen voor de drie traditionele knoppen onderaan het scherm. Tevens is er een fijne donkere modus (ook pas standaard in Android 10) en verschillende accubesparende modi.

Zoals gebruikelijk worden met EMUI een grote hoeveelheid apps meegeleverd. Waar die op toestellen met Google-licentie vooral in de weg zitten, omdat ze een duplicaat vormen voor wat Google al meelevert, is dat op deze Honor 9X Pro zonder Google-licentie natuurlijk niet het geval. Van de galerij tot aan de contacten-app, het mailprogramma of de rekenmachine, EMUI heeft er eigen alternatieven voor. Zelfs Google's 'Digital Wellbeing'-app is vervangen door een eigen variant, die precies hetzelfde kan. Jammer is dat achtergrondprocessen van apps regelmatig worden afgekapt, ook als je expliciet instelt dat de apps niet beperkt mogen worden.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Honor 9X Pro 256GB Purple

Honor 9X Pro 256GB Purple

 • Google Android 9.0
 • 256 GB
 • 6.59 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0