Honor 9X Pro review: meedoen voor de eer

10 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Android zonder Google
 2. 2. Design en behuizing
 3. 3. Android 9 met EMUI 9
 4. 4. Ontgoogled of ontgoocheld?
 5. 5. Beeldscherm
 6. 6. Camera
 7. 7. Intern
 8. 8. Accuduur en opladen
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 10 reacties

Ontgoogled of ontgoocheld?

De Honor 9X Pro is één van de weinige nieuwe toestellen die Honor en Huawei in Nederland hebben uitgebracht sinds het Amerikaanse handelsverbod iets meer dan een jaar geleden van kracht werd. Het recent tot 2021 verlengde verbod maakt dat Amerikaanse bedrijven niet langer mogen samenwerken met Huawei, dat door de Amerikaanse overheid op een zwarte lijst is gezet. (Honor valt hier als directe dochter van Huawei uiteraard ook onder). Vooral voor Huawei's consumententak zijn de gevolgen enorm. Een Google-licentie blijft voor nieuwe toestellen noodgedwongen uit en daarmee hebben die geen toegang tot Google-apps en diensten, die overal behalve in China tot de standaarduitrusting van iedere Android-smartphone behoren. De basis van Android, het Android Open Source Project (AOSP), is zoals de naam al zegt onder een open souce licentie vrijgegeven, waarmee Huawei het OS op zich wel op zijn toestellen kan blijven installeren en updaten.

Ook voor de Honor 9X Pro zijn de gevolgen vergaand. Op drie punten is het toestel in het nadeel ten opzichte van een standaard Android-smartphone die je hier kunt kopen. Allereerst zijn Google's eigen apps - en daarmee de veelgebruikte diensten van het bedrijf - niet of minder goed beschikbaar. Tevens is het lastig om apps van derden voor het toestel te vinden en up-to-date te houden. Tot slot werken apps en diensten van derden niet altijd zonder problemen als je ze eenmaal hebt. Hieronder gaan we op de drie punten nader in.

Geen Google-apps

Zeker als Android-gebruiker zul je waarschijnlijk Google-diensten als Gmail, de Google Agenda, Google Maps, Youtube en (uiteraard) Google Zoeken gebruiken. Veel van die diensten zijn ook buiten het Android-ecosysteem razend populair. Op 'normale' Android-toestellen verplicht het zoekbedrijf oem's een flinke set apps voor te installeren op hun toestellen als onderdeel van zijn licentieprogramma, zodat je er normaal gesproken ook haast niet onderuit komt als Android-gebruiker. De Honor 9X Pro heeft geen Android met Google-diensten en dus missen ook al de bekende apps van de zoekgigant. Dat is niet altijd een enorm probleem. Voor apps als de Chrome-browser of de e-mailclient kan Huawei natuurlijk prima een alternatief ontwikkelen dat vergelijkbaar werkt (zoals Samsung bijvoorbeeld ook al jaren doet voor zijn toestellen).

Apps die verwijzen naar een specifieke dienst van het zoekbedrijf, zoals Youtube, Google Docs en Google Maps, kan Huawei natuurlijk niet één-op-één kopiëren. Allicht kun je ze wel via de browser gebruiken. Dat is een min of meer werkbaar alternatief, maar biedt niet alle functionaliteit. Offline filmpjes kijken met Youtube kan bijvoorbeeld niet, terwijl je in de webversie van Google Maps geen gesproken navigatie in de auto kunt gebruiken. Niet voor alles heeft Google bovendien een web-app beschikbaar, bijvoorbeeld Google Meet. Mocht je een zakelijk Google-account hebben, dan krijg je je mail en agenda waarschijnlijk niet ingesteld op je toestel vanwege het ontbreken van Google Device Policy, wat veel bedrijven vereisen om apparaten van werknemers op afstand te kunnen beheren.

Aldi onder de applicatiewinkels

Zonder Google-apps mist de Honor 9X ook de Google Play Store, de centrale applicatiewinkel van waaruit tientallen miljoenen apps met een paar tikken kunnen worden gevonden en gedownload. Sinds die deur voor Huawei gesloten is, heeft het bedrijf in rap tempo een alternatieve appwinkel opgezet: de 'AppGallery'. Huawei is voortvarend aan het werk gegaan om zijn tegenhanger van de Play Store onder de aandacht te brengen bij Nederlandse en westerse ontwikkelaars, wat na slechts enkele maanden al heeft geleid tot een klein overzicht aan hier bekende apps.

Toch zal het minstens nog jaren duren voor de AppGallery een goed alternatief kan vormen voor de Play Store. Voorlopig blijft AppGallery zo de Aldi onder de applicatiewinkels: weinig 'echte' merken, de nodige B-alternatieven en veel missende namen. Van het top 50-overzicht uit de Nederlandse Play Store van vorige week vrijdag, konden slechts 8 apps direct via AppGallery worden gedownload. Voor 5 apps bevatte de AppGallery een linkje naar de site van de aanbieder, terwijl nog eens 5 apps niet konden worden gevonden, maar wel een alternatief dat qua functionaliteit grofweg overeenkomt (bijvoorbeeld een QR-codescanner of weer-app).


'AppGallery'

Gelukkig zijn er nog wat andere geitenpaadjes om aan apps te komen. 'Phone Clone' is eigenlijk bedoeld om je contacten en gegevens van je oude toestel naar het nieuwe apparaat over te zetten, maar de app kan ook (bepaalde) apps overzetten naar het nieuwe apparaat. Bij de meeste apps staat overigens alsnog een melding dat ze niet geschikt zijn. Die opgave klopt overigens niet altijd: om een of andere reden werd de Google Meet-app vanaf ons oude toestel overgezet, hoewel die uiteraard niet werkt op de Honor 9X Pro.

'Phone Clone'

Waarschijnlijk heb je na het gebruik van AppGallery en Phone Clone nog niet al je apps. Al jaren zijn er alternatieve appstores voor Android zoals Amazon, Aptoide of F-droid, naast websites waarop je de apk-bestanden van Android-apps kunt downloaden. 'AppSearch', de derde van Huawei's omweggetjes om aan apps te komen, doorzoekt in één overzicht een aantal van die alternatieve locaties, naast de eigen 'AppGallery'. Ook dat werkt lang niet altijd. Zo vonden we via AppSearch weliswaar een versie van Netflix op een met advertenties en 'nep-downloadknoppen' overladen pagina, maar die meldt na het openen enkel dat hij 'niet geschikt is voor dit apparaat'. Het installeren van Slack vanuit Aptoide, opgeluisterd door een advertentiefilmpje voor betaaldienst Western Union, faalt nog voor het icoon überhaupt op het startscherm verschijnt, omdat 'de code niet compatibel is met de CPU_ABI van het apparaat'. De suggestie dat je beter de officiële versie kunt proberen om het probleem te verhelpen komt wat cynisch over.


'AppSearch' en het installeren van apps uit andere bronnen.

Apps zelf sideloaden via een andere locatie wordt normaal gesproken bovendien sterk afgeraden vanwege het risico op nep-apps. Het toestel waarschuwt ook voor die risico's op het moment dat je een app uit een andere bron wil installeren, maar biedt tegelijk aan een 'beveiligingscheck' te doen. In hoeverre dat een waterdichte methode is om malware te voorkomen is ongewis. Niet ideaal is vanuit beveiligingsaspect is tevens dat de apps die je sideloadt (vanaf de site van de ontwikkelaar of een andere site) niet automatisch worden geüpdatet. Dat betekent in praktijk dat je voor veel apps continu met verouderde versies rondloopt, met alle gevolgen van dien, tenzij je regelmatig zelf de website van de app-fabrikant raadpleegt om te controleren of er misschien een nieuwe versie is.

Missende functionaliteit

Google levert niet alleen belangrijke apps voor eigen diensten en de Play Store om snel nieuwe apps te ontsluiten: veel apps maken onderhuids gebruik van functionaliteit in Google Play Services. Dit pakket van api's is aanwezig op alle toestellen met Google-licentie. Ontwikkelaars kunnen zo zonder al te veel moeite bepaalde functionaliteit in hun apps toevoegen, van het vertonen van een kaart van de omgeving en het versturen van pushnotificaties op de achtergrond, tot in-app betalingen en het laten zien van advertenties. Play Services is daarmee niet alleen een uitkomst voor Android-ontwikkelaars en consumenten, maar in feite een slimme manier voor Google om controle te houden over het Android-ecosysteem. Dat vrijwel alle Android-smartphones buiten China zijn voorzien van een Google-licentie, laat wel zien dat die benadering uiterst succesvol is.


9292 kan geen kaart laten zien, want die komt van Google.

Huawei probeert het gemis aan Google Play Services op zijn nieuwe toestellen op te vangen door een eigen alternatief op te zetten genaamd 'Huawei Mobile Services' (HMS). HMS moet in zijn uiteindelijke vorm alle functionaliteiten bieden waarover Google Play Services nu beschikt. Voorlopig is het nog niet zo ver. Bovendien: om HMS te gebruiken, moeten ontwikkelaars hun apps zelf omzetten. Bedrijven zullen niet happig zijn op de moeite die het kost een extra versie van hun app te onderhouden. Of er HMS-varianten van bekende apps verschijnen, hangt daarmee af van de vraag of Huawei-toestellen hier de komende jaren populair zullen blijven.

Voorlopig moet je het op je Huawei of Honor-toestel dus doen met apps die niet zijn geoptimaliseerd voor het beoogde Huawei-ecosysteem met HMS in plaats van Google Play Services. Dat brengt moeilijkheden met zich mee. Neem Whatsapp: dat vertrouwt voor backups op Google Drive-functionaliteit. Hoewel je de app op je Honor 9X Pro kunt installeren en gebruiken, ben je je gesprekken bij overstap van een ander toestel dus kwijt, tenzij je een speciale truc toepast. Een ov-route plannen in 9292 lukt wel, maar de app kan je locatie niet automatisch bepalen en ook geen voorbeeld tonen van een looproute naar je halte of bestemming. Datzelfde is aan de hand in bijvoorbeeld de Albert Heijn- en Buienradar-apps. Vanaf Spotify je muziek doorsturen naar een Android tv of Chromecast? Vergeet het maar.


Netflix en Slack weigeren dienst.

Voor video-apps is tot slot nog belangrijk dat de Honor 9X Pro het moet stellen zonder Google's Widevine L1 DRM. Via Widevine wordt het kopiëren van beschermde content tegengaan. Zonder Widevine L1-ondersteuning krijg je via de Amazon Prime-app (sowieso één van de weinige bekende videodiensten die wél werkt op dit toestel) enkel standard definition-video te zien.

Weinig aansprekend

Concluderend transformeert de Honor 9X Pro door het gebrek aan Google-apps en diensten hier van een interessante midrange-smartphone tot een product dat weinigen zal aanspreken. De beginnende of minder technische smartphone-gebruiker is beter af met een toestel dat 'gewoon werkt' - lees, beschikt over de hier gebruikelijke software. Ook als gevorderde kom je niet zomaar onder de nadelen uit, ook al heeft Huawei de nodige geitenpaadjes en deeloplossingen bedacht voor wie verder wil kijken. Voor wie wil 'ontgoogelen' - stoppen of minderen met het gebruik van Google-diensten - vormt een iOS-toestel nu een meer voor de hand liggende keuze. Immers heeft Apple hier wel al goede alternatieven voor Google-diensten en gaan apps voor die toestellen er niet standaard vanuit dat je ze wél hebt, terwijl je er voor kunt kiezen om bepaalde Google-apps toch te installeren als je echt niet zonder kunt. Knutselaars en zij die alles aan hun toestel willen aanpassen, worden door Huawei en Honor ook niet bediend. Weliswaar zit je niet met het verplichte pakket van Google-apps op je toestel; diepgravende wijzigingen aan de software zijn bij deze fabrikanten ook niet mogelijk.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Honor 9X Pro 256GB Purple

Honor 9X Pro 256GB Purple

 • Google Android 9.0
 • 256 GB
 • 6.59 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0