Honor 9X Pro review: meedoen voor de eer

10 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Android zonder Google
 2. 2. Design en behuizing
 3. 3. Android 9 met EMUI 9
 4. 4. Ontgoogled of ontgoocheld?
 5. 5. Beeldscherm
 6. 6. Camera
 7. 7. Intern
 8. 8. Accuduur en opladen
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 10 reacties

Camera

Het camerasysteem van de Honor 9X Pro bestaat uit een drietal camera's aan de achterzijde, plus het speciale uitschuifcameraatje dat naar voren wijst. De manier waarop de lenzen in de behuizing zitten verwerkt is wat subtieler dan bij de meeste nieuwe smartphones. Prijzenswaardig is dat het cameragedeelte maar heel weinig uitsteekt ten opzichte van de rest van de behuizing. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de specificaties van alle verschillende camera's van de Honor 9X Pro. Waar de 'gewone' Honor 9X voor de Chinese markt een minder goede camera heeft, heeft de fabrikant de camera's voor de Europese modellen gelijkgetrokken.

  Honor 9X Pro
Primaire camera 48 MP, 0,8 µm, f/1.8, PDAF
Ultragroothoek-camera 8 MP, f/2.4
Dieptesensor 2 MP, f/2.4
Frontcamera (popup) 16 MP, 1,0 µm, f/2.2

De primaire camera is voorzien van de inmiddels overbekende Sony IMX582-sensor met een hoge resolutie van 48 megapixel en een f/1.8-lens. Door de hoge sensorresolutie zijn individuele pixels met 0,8 micron vrij klein. Er wordt echter standaard data van vier verschillende sensorpixels gecombineerd tot één pixel in de uiteindelijke foto (die heeft dus een resolutie van 12 megapixel), iets waar het speciale 'Quad Bayer'-kleurfilter bij helpt. Ieder blokje van vier pixels vangt daarbij dezelfde kleur licht op. Zo wordt er per saldo meer lichtinformatie opgevangen, waardoor de lichtgevoeligheid en daarmee de prestaties bij weinig licht in theorie moeten verbeteren. Het grote aantal sensorpixels kan ook van pas komen om het dynamisch bereik van het camerasysteem te verruimen, de mate waarin detail in hooglichten en schaduwen kan worden opgevangen. De camera beschikt over fasedetectie-autofocus (PDAF) om snel te kunnen scherpstellen, maar zoals gebruikelijk voor een betaalbare smartphone niet over optische beeldstabilisatie.

Naast de primaire camera zit een ultragroothoekcamera van 8 megapixel met een f/2.4-lens, zoals gebruikelijk in dit segment niet voorzien van autofocus. Tot slot is een 2 megapixel-cameraatje aanwezig dat enkel dient als dieptesensor; je kunt er dus geen foto's mee maken.

Camerasoftware en camerafeatures

De camera-app van Honor-toestellen is direct 'geleend' van Huawei. Een goede keuze, want de software ziet er strak uit en beschikt over een grote hoeveelheid functionaliteit. Naast gebruikelijk aanwezige modi als 'Portret' en 'Panorama' zijn er bijvoorbeeld leuke extraatjes als 'Light Painting', waarmee je bijvoorbeeld een waterval kunt laten vervagen zoals met een 'echte' spiegelreflex. Intrigerend is ook de stand '48 MP AI Ultra Clarity'. Net als andere camera's met de 48 megapixel-sensor kun je naast standaard 12 MP-foto's ook 48 MP-opnamen maken. Daar heb je qua detail niet heel veel aan. Met '48 MP AI Ultra Clarity' neemt het toestel een paar seconden lang beelden op (vergelijkbaar met de nachtmodus) om daar een hoge-resolutie foto met meer detail uit te destilleren. 'Gratis' is de scherpteboost ook met 'artificial intelligence' niet. Qua dynamisch bereik geef je toe op de standaard 12 MP-stand, terwijl de hoeveelheid ruis toeneemt.

Hoewel Huawei- en Honor-smartphones nog altijd een aparte 'hdr'-stand in het menu hebben, waar dat bij de concurrentie automatisch verloopt, lijkt het toestel de techniek wel degelijk toe te passen bij het maken van foto's in de normale 12 MP-stand. Voor wie meer zelf wil instellen is een prima Pro-modus aanwezig, die het echter wel zonder histogram moet stellen.

De Honor 9X Pro heeft verder weer de uitstekende nachtmodus waardoor smartphones van het Chinese merk worden gekenmerkt. Zo krijg je een duidelijke indruk van de voortgang van het proces doordat een preview van de foto tijdens het maken van een opname wordt opgebouwd in het previewvenster, terwijl het toestel bovendien de resterende tijd aangeeft. Helaas kun je de modus met dit toestel alleen op de hoofdcamera gebruiken. Zoals we zo direct zullen zien hoef je ook niet dezelfde resultaten te verwachten als op dure topmodellen, al was dat op zich te verwachten.

Betere nachtfoto's dankzij slimme algoritmen

De speciale nachtmodus waarover de OnePlus 8-reeks net als veel andere high-end toestellen van nu beschikt, is wellicht het meest fascinerende voorbeeld van computational photography. Middels slimme algoritmen worden meerdere opnamen aan elkaar gerekend voor een beter resultaat. De uitdagingen bij nachtfotografie zitten hem er niet alleen in dat er weinig licht beschikbaar is, maar ook dat de lichtbronnen die er wél zijn, ten opzichte van de donkere omgeving heel helder zijn. Zelfs met een grote, losse camera (met een forse en veel meer lichtgevoelige sensor dan in een smartphone zou passen) maak je vaak de beste nachtfoto's door meerdere opnamen met verschillende belichtingen te combineren. In de kortst belichte opname zijn de schaduwen veel te donker, maar lichtbronnen bevatten juist wel nog doortekening, met een langere sluitertijd vang je het detail in de schaduwen. Het handmatig combineren van meerdere foto's vereist (praktisch) het gebruik van een statief, waarbij je zelf nog extra tijd voor nabewerking moet inruimen.

Hoewel smartphones technisch in het nadeel zijn door hun kleine sensor en dito lens, hebben ze ten opzichte van een 'traditionele' losse camera wél enorm veel rekenkracht aan boord. Zodoende zijn ze in staat om het trucje wat je met je losse camera met de hand kunt uitvoeren, volautomatisch te doen, zonder dat een statief benodigd is. Het enige wat je hoeft te doen, is het toestel enkele seconden lang zo stil mogelijk houden. Gedurende die tijd maakt het toestel snel achter elkaar verschillende opnamen, waarbij je smartphone zelf corrigeert voor kleine bewegingen die je onvermijdelijk maakt bij fotograferen uit de hand. De verschillende beelden worden (net zoals je met een 'traditionele' camera zelf zou doen) zodanig over elkaar gelegd dat het eindresultaat meer detail in lichte delen van de scène bevat. Bovendien stellen de algoritmes achter de nachtmodus het toestel in staat om aanwezige beeldruis in schaduwen te verminderen, waarbij ook veel meer kleurinformatie en detail zichtbaar wordt.

Een nachtmodus kan de beeldkwaliteit van nachtelijke kiekjes kortom flink verhogen, maar het is niet altijd een goede oplossing. Hoewel toestellen inmiddels kunnen corrigeren voor kleine bewegende objecten in de foto of een golvend wateroppervlak, moet het hoofdonderwerp van je foto uiteindelijk wel één of meerdere seconden stil kunnen staan om de nachtmodus te laten werken. Dat is natuurlijk niet altijd een mogelijkheid.

Praktijktest primaire camera

Bij elke smartphone die we bij Hardware Info binnen krijgen doen we een vergelijkende cameratest met een vast referentietoestel. Dat is nog steeds de Samsung Galaxy S10+. Onze vaste testprocedure voor smartphonecamera's begint normaal gesproken met een blik op de nieuwe testopstelling - een gestandaardiseerde testkaart in een verduisterde ruimte met zwarte gordijnen om reflectie van licht te voorkomen. Helaas was die voor dit artikel nog niet klaar vanwege onze verhuizing en de daaropvolgende omstandigheden rondom het coronavirus. In een toekomstig artikel hopen we de testopstelling weer in gebruik te nemen. Voor nu vervolgen we met de praktijkfoto's van beide toestellen.

Originele foto's bekijken, vergelijken en downloaden

De fotovergelijking is via deze site niet op de originele resolutie te bekijken. We hebben daarom een Flickr-pagina geopend waarop je de originele foto's kunt bekijken, vergelijken en downloaden. Klik hier voor het album met foto's van deze vergelijking.

 • Honor 9X Pro
 • Samsung Galaxy S10+

Hoewel de Honor 9X Pro en de Galaxy S10+ hier kiezen voor een wat andere belichting en kleurweergave, komt de weergave van beide toestellen verrassend dicht bij elkaar. Het laat zien welke vooruitgang er in dit segment is geboekt, nu veel budget- en middenklassetoestellen zijn voorzien van dezelfde grote 48 megapixel-sensor. Honor weet de beeldruis in deze foto goed te onderdrukken, net als Samsung overigens.

 • Honor 9X Pro
 • Samsung Galaxy S10+

De Honor 9X Pro levert foto's met een natuurlijker kleurweergave dan de Galaxy S10+, die er zoals de meeste Samsung-toestellen een handje van heeft de kleurverzadiging flink op te voeren. Vooral in groen is het verschil tussen de twee duidelijk zichtbaar. Het Honor-toestel toont fijne vegetatie met meer detail; door een boost in lokaal contrast die de 9X Pro standaard toevoegt aan foto's, lijken texturen (asfalt, gras, bakstenen) sowieso gedetailleerder.

 • Honor 9X Pro
 • Samsung Galaxy S10+

Bij moeilijke lichtomstandigheden kwijt de Honor 9X Pro zich prima van zijn taak. Daarvoor is het overigens niet nodig de aparte 'hdr-modus' te gebruiken, want die produceert in deze scène precies hetzelfde resultaat. De hdr-modus van de Galaxy S10+ haalt schaduwen nog wat effectiever op, maar dat gaat wel ten koste van het detail.

 • Honor 9X Pro
 • Samsung Galaxy S10+

Met dank aan de nachtmodus produceren zowel de Honor 9X Pro als de Samsung Galaxy S10+ wanneer de schemering inzet nog steeds een helder en kleurrijk plaatje. Veel andere budgetsmartphones hebben deze voorziening anno 2020 overigens ook aan boord (maar hij werkt niet altijd even goed).

 • Honor 9X Pro
 • Samsung Galaxy S10+

De nachtmodus van de Honor 9X Pro heeft wat moeite om detail terug te winnen in hele felle delen van de scène, zoals het reclamebord helemaal rechts. De foto van de Honor 9X Pro benadert die van de Galaxy S10+ op kleiner formaat heel aardig, maar het Samsung-toestel levert de scherpere foto af.

 • Honor 9X Pro
 • Samsung Galaxy S10+

Hoewel op zichzelf niet slecht - in zijn klasse heeft de Honor 9X Pro nog steeds een van de betere nachtmodi - staat de nachtmodus dus nog niet op hetzelfde plan als die van een echt topmodel smartphone - zelfs één van vorig jaar, zoals de Galaxy S10+. Dat kan uiteindelijk ook niet: de Honor 9X Pro mist (dure) hardware-voorzieningen als optische beeldstabilisatie of een nog grotere sensor, om de kwaliteit van nachtfoto's verder te verbeteren.

Inzoomen en uitzoomen

De Honor 9X Pro beschikt naast de primaire camera enkel over een ultrawide-camera bij wijze van ander perspectief. In de interface zit echter gewoon een aparte knop voor '2x zoom', net zoals bij toestellen die wel van een echte 'zoomlens' zijn voorzien. Bij deze Honor moet die vergroting dus geheel worden bereikt door interpolatie.

 • H9XPro: UW.
 • S10+: UW.
 • H9XPro P.
 • S10+ P.
 • H9XPro Z. (2x)
 • S10+ Z. (2x)


Honor 9X Pro: Ultrawide-camera


Samsung Galaxy S10+: Ultrawide-camera


Honor 9X Pro: Primaire camera


Samsung Galaxy S10+: Primaire camera


Honor 9X Pro: Digitale zoom (2x)


Samsung Galaxy S10+: 'Zoomcamera' (2x)

'Sjoemelzoom' of niet, het resultaat van de Honor 9X Pro valt niet tegen. Goed, de Galaxy S10+ met zijn echte 2x zoomlens produceert nog steeds een gedetailleerder plaatje, maar bij een vluchtige beschouwing komt het Honor-toestel goed in de buurt. Een echte zoomlens zie je bovendien maar nauwelijks terug in dit segment, dus dan is de oplossing van Honor the next best thing.

De ultrawidecamera van de Honor 9X Pro heeft een gebruikelijke hoeveelheid groothoek voor dit soort camera's, minder dan de Galaxy S10+ waarmee je extreem veel op de foto zet. De beeldkwaliteit van het cameraatje van de Honor 9X Pro is matig. Jammer is bovendien dat de nachtmodus op dit toestel niet met de ultrawide-camera kan worden gebruikt. Bij weinig licht heb je er dus niet veel meer aan, zoals onderstaande vergelijking laat zien.

 • Honor 9X Pro
 • Samsung Galaxy S10+

Video

 • Honor 9X Pro
 • Samsung Galaxy S10+


Videostill van de Honor 9X Pro (full hd, 30 fps).


Videostill van de Samsung Galaxy S10+ (full hd, 30 fps).

De videostand van de Honor 9X Pro is beperkt tot Full HD en 60 fps. Vorig jaar was dat voor een budgetsmartphone nog gebruikelijk, maar dit jaar filmen de meeste concurrenten in 4K. Zoals gebruikelijk voor Huawei/Honor-toestellen vormt video-opname daarmee een wat zwakker punt van de camera. In full hd met 30 fps is er wel weer prima stabilisatie aanwezig. De beeldkwaliteit is goed, al valt het detail wat tegen. Fijn is de brede beeldhoek; toestellen in dit segment willen vaker een kleine uitsnede maken van de sensor bij het filmen, wat een erg ver 'ingezoomd' beeld oplevert.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Honor 9X Pro 256GB Purple

Honor 9X Pro 256GB Purple

 • Google Android 9.0
 • 256 GB
 • 6.59 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0