Honor 9X Pro review: meedoen voor de eer

10 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Android zonder Google
 2. 2. Design en behuizing
 3. 3. Android 9 met EMUI 9
 4. 4. Ontgoogled of ontgoocheld?
 5. 5. Beeldscherm
 6. 6. Camera
 7. 7. Intern
 8. 8. Accuduur en opladen
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 10 reacties

Intern

In tegenstelling tot de Honor 9X, die in Europa nog van de oudere Kirin 710-soc is voorzien, heeft de Honor 9X Pro een nieuwere chip van na het Amerikaanse handelsverbod: de Kirin 810. Deze midrange-soc van Huawei's chipdivisie HiSilicon was medio vorig jaar de eerste chipset voor het middensegment die op het nieuwe 7 nm-procedé werd gebakken. Het gros van de concurrentie maakt nog steeds gebruik van chips op basis van een oudere productietechniek, wat de Kirin 810-gebaseerde Honor 9X Pro in theorie een voordeel op het vlak van energieverbruik oplevert.

Het processordeel van de Kirin 810 bestaat uit twee Arm Cortex-A76 kernen met een maximale kloksnelheid van 2,27 GHz, die maximale prestaties moeten bieden, en zes zuinige Arm Cortex-A55 kernen die pieken op een kloksnelheid van 1,88 GHz. De Cortex A76-kernen waren bijvoorbeeld ook te vinden in de Snapdragon 855, Qualcomm's snelste soc van vorig jaar, al had die er vier van. Niettemin levert de Kirin 810 in theorie betere prestaties dan de in dit segment vaak toegepaste Snapdragon 665, die nog is gebaseerd op oudere en tragere Arm Cortex A73- en Cortex A53-kernen. De core-configuratie van de Kirin 810 laat zich het beste vergelijken met die van de Mediatek Helio G90T en de Qualcomm Snapdragon 720G/730G. Meestal vind je dat soort chips pas in duurdere toestellen, hoewel Xiaomi ze voor het aanschafbedrag van de Honor 9X Pro wel al inbouwt. De Redmi Note 8 Pro van die fabrikant (gemiddelde prijs: 250 euro) beschikt bijvoorbeeld over de eerstgenoemde chipset. De opvolger Redmi Note 9 Pro, die we helaas nog niet hebben kunnen testen, is voorzien van een Snapdragon 720G-soc.

HiSilicon heeft de Kirin 810 verder voorzien van een Arm Mali-G52 MP6-gpu, die volgens de fabrikant beter zou moeten presteren dan de Adreno 618 in de Snapdragon 730G - we zullen zo in de benchmarks zien in hoeverre dat uitkomt. Een 'Da Vinci D100 Lite'-npu neemt ai-taken voor zijn rekening. Het ingebouwde modem ondersteunt 4G met een theoretisch maximale downlink van 600 Mbps, terwijl uploaden met maximaal 150 Mbps kan verlopen. Ondersteuning voor 5 GHz dual-band ac-wifi, bluetooth 5.0 en nfc zijn present. 5G of ax-wifi (Wifi 6) zijn bij deze chipset niet aan de orde, al zul je dat in dit segment sowieso niet vinden. Pas in het hogere middensegment vind je nu de eerste toestellen die gebruik kunnen maken van deze nieuwe technieken.

Honor is, zoals gebruikelijk, zeer scheutig met werkgeheugen en vooral opslag. Het lpddr4x-werkgeheugen van de Honor 9X Pro meet 6 GB (waar 4 GB gebruikelijk is), terwijl liefst 256 GB aan opslag aanwezig is. Dat is zelfs meer dan bij de instapvarianten van topsmartphones van dit moment. Direct na het opstarten is er 230 GB over voor al je foto's, video's, apps en documenten. Niet iedereen zal zo'n zee aan ruimte nodig hebben; je kunt er aan de andere kant maar beter mee, dan om verlegen zitten. Mocht je ooit om meer opslag verlegen zitten, dan kun je een microSD-kaartje bijplaatsen, al vervalt daarmee wel de dualsim-functionaliteit.

Benchmarks systeemprestaties

Met de benchmarks van Geekbench indexeren we de prestaties van de in de Honor 9X Pro aanwezige processor. Dit doet Geekbench door zowel een set instructies naar een individuele rekenkern te sturen (Single), als opdrachten die door de processor als geheel moeten worden afgewerkt (Multi). De snelheid waarmee dit gebeurt wordt vervolgens naar de scores vertaald die je hieronder in de grafieken vindt.

In onderstaande grafieken herken je de Honor 9X Pro aan een rode kleur. De goedkopere Honor 9X, hier al langer verkrijgbaar en wel voorzien van Google Play Services, heeft een paarse balk. De rest van het testveld bestaat uit andere betaalbare smartphones die nu zijn geprijsd tussen de 150 en 300 euro. Twee exemplaren afkomstig uit de stal van Honor/Huawei (beide met Google Play) hebben een grijze balk, de rest van het testveld is blauw gekleurd.

 • Single
 • Multi

Zoals de fabrikant belooft, blijkt de Kirin 810 inderdaad erg snel, of we nu kijken naar de prestaties per rekenkern of de totaalscore met alle kernen actief. Enkel de Xiaomi Redmi Note 8 Pro met zijn vergelijkbaar opgebouwde Mediatek Helio G90T kan de Honor 9X Pro bijhouden, al is die chipset per kern alsnog zo'n tien procent trager in deze benchmark. De 'gewone' Honor 9X met Kirin 710 scoort ongeveer vergelijkbaar met het gros van de concurrentie, voorzien van een Qualcomm Snapdragon 665. Dat wil zeggen: bijna de helft lager.

 • Work
 • Writing
 • Browsing
 • Photo
 • Video

In de meer praktijkgerichte PCMark Android-benchmarks is het beeld zoals gebruikelijk wat meer wisselend. Hier bezet de Xiaomi Redmi Note 8 Pro de hoogste positie in de grafieken, waarbij de Honor 9X Pro in de meeste deeltests opeen respectabele tweede plaats komt te staan.

 • Seq.read
 • Seq.write
 • Random read
 • Random write

Kijken we vervolgens verder naar Androbench, een benchmark die specifiek de geheugenprestaties doormeet, dan blijkt dat Honor niet alleen veel, maar ook snelle opslag heeft ingebouwd. Zowel de lees- als de schrijfprestaties zijn van hoog niveau, waarbij de Honor 9X Pro in alle tests behalve één een topscore behaalt.

Prestaties gpu

Met 3DMark Sling Shot benchmarken we de prestaties van de ingebouwde gpu. We laten hieronder de Unlimited-score zien. Daarbij worden de tests op een vaste resolutie gedraaid die voor elk toestel gelijk is, waardoor de factor schermresolutie geen rol meer speelt. Op die manier kunnen we de gpu-prestaties eerlijker vergelijken.

 • 3DMark Sling Shot Unlimited GT1
 • 3DMark Sling Shot Unlimited GT2

Opnieuw is het stuivertje wisselen tussen de Honor 9X Pro, en de Xiaomi Redmi Note 8 Pro met zijn in dit segment snelle Mediatek-soc. Beide smartphones scoren in deze benchmark tussen een kwart en de helft beter dan de gemiddelde concurrent. De Honor 9X Pro doet het in de tweede test maar liefst vijf keer beter dan de traagste toestellen in deze test. Hoewel de Redmi 8 ook maar half zo duur is, geldt dat niet voor de Galaxy A40 en Moto G7.

We hebben naast 3DMark ook de GFXBench Manhattan 3.1-benchmark uitgevoerd om de grafische prestaties door te meten. Ditmaal laten we het resultaat van de 'reguliere' en de 'off screen' test zien. De reguliere tests worden gedraaid op de resolutie waarop de software van het toestel draait - niet altijd dezelfde als de native resolutie van het paneel. Dit terwijl de off screen tests op elk toestel op dezelfde vooraf ingestelde resolutie worden uitgevoerd. De resultaten van de reguliere tests geven je zodoende vooral een beeld van relatieve gpu-prestaties op jouw specifieke toestel, waar de offscreen tests meer in absolute zin laten zien hoe de gpu van je smartphone zich verhoudt tot de concurrentie.

 • GFXBench Manhattan 3.1
 • GFXBench Manhattan 3.1 (offscreen)

Het wordt vrij eentonig: de Honor 9X Pro scoort veruit hoger dan de meeste concurrenten en doet het ook iets beter dan het enige toestel dat zich op papier met de Honor 9X Pro kan meten, de Xiaomi Redmi Note 8 Pro. Beide Oppo's kunnen in de onscreen-test ook aardig in de buurt komen vanwege hun lage schermresolutie, maar dat voordeel verdwijnt uiteraard weer in de 'offscreen'-test. Hoewel we de Redmi Note 9 Pro met de nieuwe Snapdragon 720G-chipset nog moeten doormeten, is de Honor 9X Pro bijna een jaar na de oorspronkelijke introductie hoe dan ook nog steeds een van de snelste toestellen in dit segment.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Honor 9X Pro 256GB Purple

Honor 9X Pro 256GB Purple

 • Google Android 9.0
 • 256 GB
 • 6.59 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0