Doom Eternal benchmarks: id Tech 7 laat je GPU zweten!

73 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Doom Eternal
 2. 2. Engine & systeemeisen
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Beeldkwaliteit
 5. 5. Benchmarks: Full HD (1920x1080)
 6. 6. Benchmarks: WQHD (2560x1440)
 7. 7. Benchmarks: Ultra HD (3840x2160)
 8. 8. Invloed CPU: core scaling
 9. 9. Analyse: RTX 2070 Super & RX 5700 XT
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 73 reacties

Analyse: RTX 2070 Super & RX 5700 XT

Om dieper in te gaan op de prestaties van AMD en Nvidia, hebben we onze testruns met de Nvidia GeForce RTX 2070 Super en AMD Radeon RX 5700 XT uitgebreid geanalyseerd. We meten de frametimes van beide kaarten met behulp van OCAT.

De frametimes geven meer inzicht in hoe vloeiend het spel op de betreffende hardware draait. Voor elk gerenderd frame tijdens de benchmark meten we hoeveel milliseconden het duurde om dat frame te renderen. Hoe sneller een frame klaar is, hoe beter - daarmee is de framerate immers hoger. Bij frametimes zijn lagere scores dus beter, maar vooral de consistentie van de frametimes bepaalt hoe vloeiend de game-ervaring is. Binnen een seconde kunnen de meeste frames misschien wel snel gerenderd worden, als er één of twee frames bij zitten die er noemenswaardig langer over doen wordt dat door de meeste mensen als een stotter in de gameplay ervaren.

Frametimes: tijdgrafiek

Bij medium instellingen gaan AMD en Nvidia nog behoorlijk gelijk op, zelfs met ieder de incidentele spike. Op ultra instellingen zet de RTX 2070 Super wel ietsstrakkere frame times neer dan de RX 5700 XT, al zullen deze meetbare verschillen in de praktijk tot een significant verschil in spelervaring leiden.

 • Medium
 • Ultra

Frametimes: percentielgrafiek

De percentielgrafiek van de frametimes is een wat complexere manier om de prestaties van de videokaarten weer te geven, maar tegelijkertijd geeft het ook het meeste inzicht in de consistentie van de frametimes. Kort gezegd: een lage horizontale lijn is het beste. Voor de percentielgrafiek worden alle frametimes gerangschikt van laag naar hoog, en wordt per waarde het percentiel uitgerekend. De snelst gerenderde frames staan dus helemaal links, terwijl de moeilijkst renderbare frames in de rechterkant van de grafiek staan.

Ook in de percentielgrafiek is te zien dat op medium beide gpu's nagenoeg dezelfde frame times en consistentie behalen. Op ultra loopt AMD in de hogere percentielen wel verder uit, wat in absolute zin desondanks nog geen slechte frame times oplevert - de RTX 2070 is simpelweg nog een stuk strakker.

 • Medium
 • Ultra


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Doom Eternal (PC)

Doom Eternal (PC)

 • PC
 • RPG

28,72 €

1 winkel
0
*