24 Intel Z490 moederborden review: van koorts tot kookpunt

87 reacties
24 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Intel Z490 moederborden round-up
 2. 2. Intel Z490-chipset
 3. 3. Kort voorgesteld: ASRock
 4. 4. Kort voorgesteld: Asus
 5. 5. Kort voorgesteld: Gigabyte
 6. 6. Kort voorgesteld: MSI
 7. 7. Verschillen: PCI-Express & SLI
 8. 8. Verschillen: opslag (M.2 & SATA)
 9. 9. Verschillen: USB & netwerk
 10. 10. Verschillen: audio & video
 11. 11. Verschillen: VRM's & OC-features
 12. 12. Verschillen: uiterlijk & RGB
 13. 13. Testmethode
 14. 14. Prestaties en consistentie
 15. 15. VRM-test
 16. 16. Stroomverbruik
 17. 17. Conclusie
 18. 24 besproken producten
 19. 87 reacties

VRM-test

We voeren de stresstest op elk moederbord twee keer uit. Aan het einde van de eerste run noteren we steeds de temperatuur van het warmste punt op de Flir-warmtecamera, om vervolgens de thermocouples op die plek(ken) te plaatsen voor de tweede run. Na afloop daarvan noteren we wederom de warmste temperatuur. Wanneer beschikbaar voeren we ook de temperatuur die het moederbord zelf aangeeft in.

Hoe warm is té warm?

Hoe lager de temperaturen, des te beter voor de levensduur van de componenten. Over het algemeen kunnen we stellen dat temperaturen onder de 60 graden uitstekend zijn, terwijl tussen de 60 en 80 graden nog altijd prima is. Boven de 80 graden kan er nog mee door, maar temperaturen boven de 100 graden zouden we bij voorkeur vermijden.

Z490 VRM test
De vrm-test op een Gigabyte Z490 Aorus Gaming X

Gebruikte instellingen

Om een eerlijke vergelijking te maken, stellen we de Core i9 10900K-processor in op een vaste kloksnelheid van 4,9 GHz bij een spanning van 1,3 volt. Daarbij laten we de load-line calibration op auto staan, tenzij het bord daardoor zodanig instabiel wordt dat de test niet kan worden afgerond. Dit was alleen het geval bij de ASRock Z490 Pro4; dat bord hebben we daarom op standaard instellingen getest met alleen de powerlimieten maximaal.

Mogelijkerwijs zal niet elk moederbord exact het ingestelde voltage naleven, maar in ernstige gevallen is dat in het nadeel van de fabrikant zelf (een te hoog voltage leidt tot hogere temperaturen, een te laag voltage tot slechte scores of instabiliteit). De softwarematig uitgelezen Vcore is tussen fabrikanten niet vergelijkbaar door de inaccuraatheid hiervan. Zoals we op de pagina testmethode al schreven, zou hardwarematig de enige manier zijn om de Vcore accuraat uit te lezen (en daar eventueel voor te compenseren).

Testresultaten

In de grafieken zie je achtereenvolgens de maximumtemperaturen gemeten met thermocouples, de warmtecamera en de sensor op het moederbord zelf, waar aanwezig. Leidend zijn wat ons betreft de eerste twee meetmethoden. De top-3 bestaat in beide gevallen uit de Gigabyte Z490 Aorus Xtreme, Asus RoG Maximus XII Extreme en Gigabyte Z490 Aorus Master. Deze borden bewijzen dat het écht heel goed kan, maar ook sommige minder dure modellen zoals het itx-bordje van Gigabyte en de Asus TUF Gaming presteren zeer behoorlijk.

Het merendeel van de borden laat echter temperaturen tussen de pakweg 59 en 65 graden noteren - prima dus. Bij de MSI MPG Z490 Gaming Carbon WiFi, ASRock Z490 Steel Legend en MSI MAG Z490 Tomahawk loopt de temperatuur op richting de 80 graden. Dat is niet direct problematisch, maar voldoende airflow in je kast valt bij deze modellen zeker aan te raden. De ASRock Z490 Pro4 duikt als enige diep de gevarenzone in: we meten 100 graden met de thermocouple, wat voldoende is om de processor te laten throttlen - vandaar de lagere prestaties op de vorige pagina.

Update 24-6-2020: We hebben bij een aantal moederborden inmiddels ook hardwarematig gemeten of de ingestelde Vcore inderdaad ook 1,3 Volt bedraagt. We zien hierbij dat de Auto load-line calbration hierbij niet in alle gevallen even goed werkt, en sommige moederborden de spanning significant laten dalen, wat een gunstig effect heeft op de gemeten VRM-temperaturen. Wij doen hier momenteel verder onderzoek naar.

 • Temperatuur - thermocouple
 • - warmtecamera
 • - sensor (waar aanwezig)

0
*