24 Intel Z490 moederborden review: van koorts tot kookpunt

87 reacties
24 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Intel Z490 moederborden round-up
 2. 2. Intel Z490-chipset
 3. 3. Kort voorgesteld: ASRock
 4. 4. Kort voorgesteld: Asus
 5. 5. Kort voorgesteld: Gigabyte
 6. 6. Kort voorgesteld: MSI
 7. 7. Verschillen: PCI-Express & SLI
 8. 8. Verschillen: opslag (M.2 & SATA)
 9. 9. Verschillen: USB & netwerk
 10. 10. Verschillen: audio & video
 11. 11. Verschillen: VRM's & OC-features
 12. 12. Verschillen: uiterlijk & RGB
 13. 13. Testmethode
 14. 14. Prestaties en consistentie
 15. 15. VRM-test
 16. 16. Stroomverbruik
 17. 17. Conclusie
 18. 24 besproken producten
 19. 87 reacties

Kort voorgesteld: Asus

Asus is vertegenwoordigd met maar liefst negen modellen, grotendeels in het luxere segment. Ook het duurste bord in de test, de RoG Maximus XII Extreme die zo'n 930 euro kost, is afkomstig van deze fabrikant.

Asus TUF Gaming Z490-Plus (Wi-Fi)

De TUF Gaming Z490-Plus (Wi-Fi) is het goedkoopste model, met een gemiddelde prijs van 228 euro. Desondanks heeft hij een forse Vcore-vrm bestaande uit twaalf 50A-powerstages en bovendien geïntegreerde wifi-6. Extra overklokfeatures, sneller-dan-gigabit ethernet en meer dan twee m.2-sloten (met zelfs maar één koeler) vind je op dit model echter nog niet terug.

Asus Prime Z490-A

De Prime Z490-A is wat luxer uitgevoerd: je krijgt onder meer een derde pci-e x16-slot, ondersteuning voor Nvidia SLI en meer usb 3.1-poorten. Ook de tweede m.2-koeler en 2,5Gb-ethernet zien we bij de Prime terug, maar wifi is ten opzichte van het TUF Gaming-model juist weggelaten. Vanaf dit model monteert Asus echter wel vooraf het i/o-shield.

Asus ProArt Z490-Creator 10G

De ProArt Z490-Creator 10G is een vreemde eend in de bijt. De ProArt-benaming kenden we al van bijvoorbeeld Asus' monitoren voor grafische professionals, maar komt nu voor het eerst ook naar moederborden. Met gemiddeld 389 euro is de ProArt zeker niet goedkoop. In zijn queste om gamingfeatures weg te laten en juist aan alle behoeften van creatievelingen te voldoen, heeft Asus soms wat vreemde keuzes gemaakt. Zo wordt SLI niet ondersteund, krijg je maar één ssd-koeler en missen alle overklokfeatures die op dit prijspunt gebruikelijk zijn, maar wordt er wel een 10Gb-ethernetkaart meegeleverd en beschikt hij over twee thunderbolt-poorten. Dat uitgerekend thunderbolt wordt uitgeschakeld zodra je de 10GbE-kaart in het derde pcie-slot plaatst vinden we wat suffig, en het ontbreken van een netjes voorgemonteerd i/o-shield zelfs onbegrijpelijk.

Asus RoG Strix Z490-E Gaming

De RoG Strix Z490-E Gaming is een nog veel luxer model, met meer usb-poorten, wifi-6 en een imposante Vcore-vrm bestaande uit veertien 50A-powerstages. Ook vind je op dit model de feature om de bios te flashen zonder (compatibele) cpu en een hex-foutcodedisplay terug.

Asus RoG Maximus XII Hero (Wi-Fi)

De Maximus XII Hero (Wi-Fi) is de betaalbaarste telg in de 'echte' RoG-serie van Asus. Ten opzichte van de RoG Strix heeft hij geheel volgens de Asus-filosofie enkele extra features, zoals on-board power/reset-knoppen en een makkelijke cmos-reset. Tevens kiest Asus voor luxere 60A-powerstages en heb je de beschikking over 5Gb-ethernet. Meer snelle usb-poorten en de aanwezigheid van een derde m.2-slot ronden de onderlinge verschillen af.

Asus RoG Maximus XII Formula

Nu er bij de Z490-serie wél een Extreme-model is, in tegenstelling tot bij X570, doet Asus rustig aan met zijn Formula. In feite is het een licht geüpgrade versie van de Hero, met als belangrijkste feature dat je de vrm naar wens kan waterkoelen. Verder heeft de Formula nóg wat meer usb-poorten, 10 GbE in plaats van 5 GbE en 70A-powerstages. Midden op het bord vinden we een oledschermpje terug.

Asus RoG Maximus XII Extreme

De Extreme is het échte topmodel, waarbij Asus all-out gaat met features als 20Gbps-usb en 90A-powerstages. Ook overklokkers komen aan hun trekken met onder meer dual-bios en voltagemeetpunten. Het oledschermpje zien we hier opnieuw en als we een prijs zouden hebben voor de fysiek zwaarste vrm-heatsink, dan zou de Extreme hem zonder meer mee naar huis nemen.

Asus RoG Maximus XII Apex

Tot slot heeft Asus met de Apex een model dat exclusief voor overklokkers is bedoeld. Dat merk je direct aan de aanwezigheid van slechts twee geheugensloten - dat is eigenlijk nergens anders goed voor dan het halen van de hoogste klokfrequenties. De overkappingen van de andere Maximus-modellen zien we hier niet terug zodat je overal makkelijk bij kan, en de lijst met overklokfeatures is bijna onuitputtelijk - een speciale LN2 mode, slow mode, pauzefunctie, knoppen voor retry en safe-boot, voltagemeetpunten, dual-bios en ga zo maar door.

Asus RoG Strix Z490-I Gaming

Tot slot heeft de Z490-E ook een itx-broertje, de Z490-I Gaming. Op dit model komen we uiteraard minder geheugensloten tegen dan op de atx-borden, maar Asus heeft wel gezorgd voor veel snelle usb-poorten, 2,5Gb-ethernet, wifi-6 en een Vcore-vrm bestaande uit acht 60A-powerstages.

0
*