Sonos Arc review: Playbar opvolger met Dolby Atmos

18 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. ARC vervangt Playbar
  3. 3. Installatie
  4. 4. Instellingen, welke instellingen?
  5. 5. Geluidskwaliteit
  6. 6. Conclusie
  7. 2 besproken producten
  8. 18 reacties

ARC vervangt Playbar

De Arc is een high-end soundbar met een adviesprijs van 899 euro. De Arc vervangt de Playbar en wordt boven de kleinere Beam soundbar gepositioneerd. De Beam kost officieel 450 euro, de uitlopende Playbar gaat op het moment van schrijven voor zo'n 600 over de toonbank. De Arc is dus aanzienlijk duurder dan zijn voorganger. Voor die meerprijs krijgen we volgens Sonos wel wat terug. De Arc is namelijk het eerste product van Sonos dat Dolby Atmos ondersteunt, het nieuwste surround-audio formaat van Dolby dat niet alleen geluid rondom de luisteraar, maar ook van bóven mogelijk maakt. Leest meer over Dolby Atmos in dit achtergrondartikel.


De Sonos Arc soundbar, hier voor een 55 inch TV

De nieuwe soundbar heeft acht elliptisch gevormde woofers voor de lage tonen en drie tweeters voor de hoge tonen, waarvan er twee naar boven gericht staan. Sonos zegt de luidsprekers afhankelijk van het bronmateriaal dynamisch aan te sturen: bij weergave van Dolby Atmos content geeft de soundbar (virtueel) 5.0.2 geluid weer waarbij de omhoog- en opzij gerichte luidsprekers geluid via het plafond en de zijwanden laten weerkaatsen voor ruimtelijke weergave. Bij stereo weergave worden alleen de naar voren gerichte luidsprekers volledig benut, en worden de omhoog- en opzij gerichte units alleen voor extra ondersteuning ingezet. De Arc kan bovendien gecombineerd worden met een Sonos Sub en met maximaal twee Sonos luidsprekers die als échte surroundluidsprekers dienst kunnen doen.

Minimalistisch

Sonos staat bekend om haar fraaie design en goede bouwkwaliteit en in het geval van de Arc begint dat al bij de verpakking. De langwerpige verpakking van stevig karton heeft aan de kopse kanten twee 'slotjes'. Schuiven we die naar de open-stand dan kan de deksel er in één stuk afgetild worden en krijgen we meteen zicht op de soundbar zelf. Althans, op de om maat gemaakte, stoffen hoes van de Arc. Het zijn details die natuurlijk niets zeggen over de werking van het product, maar het uitpakken van de Arc geeft het geval dat je iets bijzonders in handen hebt.

Het ontwerp van de soundbar die in zwart en wit verkrijgbaar is, doet denken aan andere recente Sons producten. Zowel de voor- boven- als zijkanten van de soundbar zijn gemaakt van ononderbroken kunststof dat voorzien is van duizenden perforaties om geluid door te laten. Van voren en van boven bezien is de soundbar kaarsrecht, met zijkanten die even hoog zijn als het midden en in een strakke hoek van 90 graden overgaan in de zijkanten van de soundbar. Van opzij bekijken is de Arc echter ovaal, net zoals de Move speaker die Sonos vorig jaar introduceerde. De ovale vorm heeft volgens Sonos een aantal voordelen. Ten eerste oogt de soundbar hierdoor kleiner dan hij daadwerkelijk is, en omdat de soundbar naar achteren toe afloopt, blokkeert deze minder snel het beeld bij televisies met een lage voet. Op het hoogste punt is de Arc 8,7 cm hoog en de in totaal 11,6 cm diep. De breedte bedraagt 115 cm, waardoor hij bij kleinere televisies niet altijd tussen te poten zal passen. Met een optioneel verkrijgbare beugel kan de soundbar ook opgehangen worden, overigens alleen in horizontale layout en dus niet 'plat' tegen de muur.

Aan de achterzijde van de Arc is een uitsparing voor de aansluitingen. Over die aansluitingen zijn we snel uitgepraat. Er is een aansluiting voor het meegeleverde netsnoer, een ethernetpoort en een hdmi-aansluiting, meer niet. In de verpakking vinden we een hdmi-toslink adapter om als alternatief optisch-digitale audio in te voeren, maar meer smaken zijn er niet en een analoge ingang ontbreekt dus. Uiteraard beschikt de Arc ook over wifi - Volgens Sonos beschikt het apparaat over een 4 x 4 antennesysteem en een 802.11ac radio - waarmee het net als via de netwerkpoort mogelijk is om te communiceren met het huisnetwerk en streaming muziekdiensten.

Aan de voorzijde van de Arc is een meerkleurige led verstopt die naar gelang altijd wit oplicht als de soundbar actief is, of alleen kort zichtbaar is als als je het volume van de tv (en dus soundbar) aanpast met de afstandsbediening van de televisie. Ook zijn er tiptoetsen om muziek te pauzeren en hervatten en het volume aan te passen. Rechts voorop de soundbar is een ronde witte led die oplicht wanneer de ingebouwde microfoons ingeschakeld zijn ten behoeve van de ingebouwde Google Assistant of Amazons Alexa clients. Wij hebben de soundbar getest met Google Assistant. Stemherkenning werkte hierbij doorgaans goed, maar met iets meer fouten dan we van Google's eigen Assistant speakers gewend zijn. Uiteraard is het ook mogelijk om de assistent-functies en daarmee de microfoons helemaal uit te schakelen.

HDMI eARC

De hdmi-poort op de Arc ondersteund eARC, kort voor enhanced audio return channel. Net als het al langer beschikbare ARC maakt eARC het mogelijk om geluid vanaf een hdmi 'sink device', een apparaat dat signalen ontvangt zoals een televisie, terug te sturen naar een apparaat dat normaal gesproken signalen verzend, zoals een receiver of een soundbar. Bij eARC is deze functionaliteit uitgebreid met als belangrijkste wapenfeit ondersteuning voor hogere audiobitrates en daarmee lossless multichannel audio en officiële ondersteuning voor Dolby Atmos geluid. Bij eARC zijn de manier waarop aangesloten apparaten met elkaar communiceren bovendien duidelijker vastgelegd en is automatische lip-sync correctie verplicht zodat beeld en geluid synchroon lopen, ook als de televisie (veel) input lag heeft en het beeld dus vertraagd weergeeft.

Het idee van de Arc is dat je deze via hdmi verbindt met de hdmi-poort op de televisie die ARC - of liever - eARC ondersteund. Bij de meeste televisies is er één hdmi-ingang die deze functionaliteit biedt. De televisie stuurt vervolgens alle audiosignalen via deze ARC poort door naar de Sonos Arc, die naadloos dienst doet als externe tv-luidspreker. De Arc komt automatisch uit standby wanneer de televisie wordt ingeschakeld en het geluidsvolume pas je gewoon aan met de afstandsbediening van de TV. Zoals gezegd raadt Sonos aan om de sounbar te verbinden met een televisie die eARC ondersteund, omdat de protocollen die deze functionaliteit mogelijk maken daarbij wat beter vastgelegd zijn dan bij de oudere ARC standaard. Ook Dolby Atmos wordt officieel alleen bij eARC ondersteund, maar in de praktijk zijn er ook LG televisies van een paar jaar terug die nog geen eARC hadden, maar wél Dolby Atmos signalen via ARC kunnen versturen.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Sonos Arc Black

Sonos Arc Black

€ 899,00

4 winkels
Sonos Arc White

Sonos Arc White

€ 825,57

5 winkels
0
*