Sonos Arc review: Playbar opvolger met Dolby Atmos

18 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. ARC vervangt Playbar
  3. 3. Installatie
  4. 4. Instellingen, welke instellingen?
  5. 5. Geluidskwaliteit
  6. 6. Conclusie
  7. 2 besproken producten
  8. 18 reacties

Installatie

Wij hebben de Sonos Arc de afgelopen weken in een aantal verschillende settings uitgeprobeerd. In eerste instantie gebruik makend van een beta-versie van de nieuwe Sonos app, de afgelopen dagen ook van de publieke versie van de nieuwe Sonos app. In de praktijk hebben we daar geen functionele verschillen bij ontdekt. Wie bang is dat de nieuwe Sonos app compleet anders is dan de vorige kunnen we geruststellen: de opzet en layout zijn feitelijk gelijk aan wat je al kent, alleen onder de motorkap heeft Sonos veranderingen doorgevoerd.

De installatie van de Arc is zoals we van Sonos gewend zijn een fluitje van een cent. Start de app, selecteer de optie op een apparaat toe te voegen en druk vervolgens op de 'connect' knop achterop de Arc. Binnen enkele seconden wordt het apparaat gevonden en wordt je stap voor stap meegenomen door het installatieproces waarin je moet aangeven in welke ruimte de soundbar staat en met welk wifi-netwerk er verbinding gemaakt moet worden. Via (e)ARC praat de soundbar tijdens dit proces meteen met de TV en wanneer deze niet correct staat ingesteld krijg je meteen aanwijzingen hoe dit opgelost moet worden.

Wij testten de Arc met verschillende televisies, waaronder een nieuwe 2020 LG GX OLED. Bij deze tv hadden we de audio-instellingen opzettelijk op 'interne speakers' laten staan en was het HDMI-CEC protocol voor communicatie tussen hdmi-apparaten uitgeschakeld. De Arc herkende desondanks dat deze op een LG tv was aangesloten en via de app kregen we de opdracht om in het geluidsmenu van de tv hdmi-audiouitvoer in te schakelen en om 'Simplink' - LG's eigen naam voor HDMI CEC - te activeren. Uitstekend! We testten de Arc behalve op deze nieuwe LG tv ook op een oudere Sony LCD televisie uit 2016 met alleen standaard ARC en met een nieuwe 2020 Panasonic LCD televisie. In elk van deze gevallen gaf de app de juiste aanwijzingen om waar nodig aanpassingen te maken in de menu's van de televisies, waarna de soundbar probleemloos met alle drie de geteste modellen samenwerkte, met perfecte lip-sync zonder handmatige aanpassingen.

Na installatie kan je er indien gewenst voor kiezen om de Arc te combineren met een Sonos Sub voor betere basweergave. Ook is het mogelijk om twee Play:1, One, Play:3s, Play:5s (gen2), Five, of Ikea Symfonisk luidsprekers als échte surroundluidspreker in te zetten. Let wel: dit kan dus alleen in paren van twee luidsprekers. Ook kan een Connect:Amp of Sonos Amp met twee daarop aangesloten luidsprekers voor dit doel gebruikt.


Screenshots van het installatieproces van de Sonos Arc

Dolby Atmos stekeligheden

De (e)ARC integratie met de televisies die wij testten is dus prima, maar het feit dat de Arc alleen over een hdmi-ARC aansluiting beschikt is ook een nadeel. Vooral wanneer je Dolby Atmos geluid wilt weergeven ben je namelijk afhankelijk van de mogelijkheden van jouw televisie. Streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Amazon Prime bieden inmiddels een flink aantal titels met Atmos audio, maar alleen in combinatie met televisies die dit ondersteunen.

Het is bovendien belangrijk om te weten dat er twee manieren zijn om Dolby Atmos audio te transporteren: Allereerst kan Atmos als metadata toegevoegd worden aan een Dolby Digital+ stream. Dit is gecomprimeerde audio met een relatief lage bitrate en wordt onder andere gebruikt door Netflix, Disney+ en Amazon Prime. Omdat Dolby Digital+ een lage bitrate heeft, kan dit type signaal ook via een 'ouderwetse' ARC verbinding verstuurd worden, ook al biedt ARC officieel geen ondersteuning voor Dolby Atmos.

De tweede manier om Atmos te versturen is als onderdeel van een Dolby TrueHD signaal, zoals gebruikt wordt bij (Ultra HD) Blu-Ray discs. TrueHD heeft een véél hogere bitrate en kan niet verstuurd worden via de oude ARC-standaard, maar wél via eARC. 

Oudere televisies die ARC ondersteunen zijn in theorie dus in staat om Dolby Digital+ signalen met Atmos naar de Sonos Arc te sturen, ook als ze zelf geen Atmos decoding aan bord hebben. Als je (gedownloade) mediabestanden via een externe hdmi-bron of de ingebouwde mediaspeler van de televisie afspeelt, zal deze het Dolby Digital+ signaal inclusief de Atmos data onveranderd doorsturen naar de soundbar.
Wil je Dolby Atmos geluid van Netflix weergaven, dan werkt dat met veel minder apparaten. Als de tv of mediaspeler die je gebruikt geen officiële Dolby Atmos ondersteuning biedt, zal Netflix een standaard Dolby Digital+ signaal zónder Atmos streamen. Helaas houdt Netflix geen overzicht bij van Atmos-compatible apparaten, maar in de praktijk kan je er van uitgaan dat alleen duurdere LG tv's vanaf 2017, Sony TV's vanaf 2018, Samsung vanaf 2019 en sommige 2020 modellen van Philips deze mogelijkheid bieden.

Geen DTS

We hebben het steeds over Dolby audio en Dolby Atmos, maar over tegenhanger DTS en DTS:X hebben we het nog niet gehad. En helaas kunnen we daar ook kort over zijn, de Arc kan niet overweg met DTS-signalen. Wil je dvd's of Blu-ray's met DTS geluid afspelen via de ARC, dan zal je het geluid door de speler dus moeten laten omzetten in (multi channel) PCM geluid, waar de ARC wél mee overweg kan. Is het gemis van DTS écht een aderlating? Dat hangt van van jouw mediaconsumptie. Dolby heeft de streamingmarkt stevig in de tang en als je alleen Netflix, Disney+, Amazon Prime, Videoland, Pathé Thuis of Rakuten kijkt mis je niets. Ook op Blu-ray en Ultra HD Blu-ray is Dolby zeer dominant, maar zijn er nog altijd wel discs die DTS geluid gebruiken. Wil je deze op de Arc weergeven, dan zal je het geluid door de speler dus moeten laten omzetten naar PCM.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Sonos Arc Black

Sonos Arc Black

€ 899,00

4 winkels
Sonos Arc White

Sonos Arc White

€ 899,00

5 winkels
0
*