Sonos Arc review: Playbar opvolger met Dolby Atmos

18 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. ARC vervangt Playbar
  3. 3. Installatie
  4. 4. Instellingen, welke instellingen?
  5. 5. Geluidskwaliteit
  6. 6. Conclusie
  7. 2 besproken producten
  8. 18 reacties

Instellingen, welke instellingen?

De Arc beschikt zoals gezegd over een hele batterij aan luidsprekers die niet alleen naar voren, maar ook naar boven en opzij gericht zijn. Hoe die luidsprekers gebruikt worden is (helaas) niet iets waar je als gebruiker veel invloed op hebt. Bij weergave van stereo muziek worden vooral de naar voren gerichte luidsprekers gebruikt - uiteraard in stereo modus - en hebben de opzij gerichte luidsprekers aan de zijkanten van de soundbar altijd een ondersteunende rol. Sonos lijkt de zij-luidsprekers bij stereo-weergave vooral in te zetten om het geluidsbeeld iets breder te maken, overigens zonder dat een storend pseudo-surround geluidsbeeld ontstaat. De naar boven gerichte luidsprekers lijken bij stereoweergave niet gebruikt te worden, hoewel Sonos ons eerder liet weten deze als extra bas-luidsprekers te gebruiken. Het zou kunnen dat dit het geval is, maar dan met een zodanig laag kantelpunt dat er geen hoorbaar geluid uitkomt als je er direct met je oor boven luistert. 

Beluister je een normale 5.1 bron, bijvoorbeeld via de Netflix app in je televisie, of van een op de televisie aangesloten dvd-speler of spelcomputer, dan neemt het gebruik van de zij-luidsprekers duidelijk toe. Door middel van psycho-akoestische trucjes als faseverschuiving en gebruikmakend van reflectie van geluid via de zijmuren van de kamer, krijg je zo een aardige surround-ervaring. Hoe goed dit effect is hangt af van de vorm van jouw kamer en de luisterpositie. In de praktijk vonden we het effect redelijk overtuigend, maar het blijft natuurlijk gesimuleerd surroundgeluid. Sonos biedt zoals gezegd ook de mogelijkheid om twee andere Sonos luidsprekers als échte surrounds in te zetten, wat uiteraard een betere surround-ervaring levert als je deze achter de luisteropstelling neerzet. 

Beluisteren we een Atmos track via Netflix of een op de televisie aangesloten Ultra HD Blu-ray speler dan werkt dat in beide gevallen probleemloos. Zoals geschreven is het nodig een tv te gebruiken die officiële Atmos-ondersteuning biedt via de Netflix client. Met onze LG Gx test-tv was dit het geval en worden de omhooggerichte luidsprekers bij Atmos-titels duidelijk hoorbaar ingezet. Het idee is dat het omhooggerichte geluid via het plafond weerkaatst en hierdoor van boven lijkt te komen. Net als bij andere Atmos-oplossingen die van dit concept gebruik maken werkt dit aardig, met een 3D geluidsbeeld dat echt hoogte lijkt te bevatten. Wederom hangt het af van de vorm van de kamer en de luisterpositie hoe overtuigend het effect is, maar wij zijn zeker onder de indruk.


Veel instelmogelijkheden biedt de Arc niet, naast bass, treble en loudness kan je in de app voor 'nachtgeluid' en 'spraakversterking' kiezen

Wil je aanpassingen aan de geluidsweergave doen, dan kom je bij Sonos echter van een koude kermis thuis. Stereo geluid alleen via de naar voren gerichte luidsprekers weergaven? Normale 5.1 bronnen upmixen naar pseudo-Atmos? De balans tussen de virtuele kanalen aanpassen? Nope, die opties zijn er niet. Net als bij andere Sonos speakers kan je de Arc via Trueplay - alleen in combinatie met een iPhone - qua geluidsbeeld af laten stemmen op jouw kamer en daarnaast zijn er de standaard bass, treble en loudness instellingen in de app. Bij TV-weergave kan je daarnaast kiezen om met de 'nachtgeluid' het dynamisch bereik te verkleinen zodat het verschil tussen harde en zachte geluiden wordt teruggebracht. Ook is er een modus om spraak te versterken, maar daar blijft het bij. Dit past uiteraard binnen de filosofie van Sonos: gebruiksgemak staat voorop en schermen vol met instel-mogelijkheden passen niet binnen dat concept.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Sonos Arc Black

Sonos Arc Black

€ 899,00

4 winkels
Sonos Arc White

Sonos Arc White

€ 899,00

5 winkels
0
*