Sonos Arc review: Playbar opvolger met Dolby Atmos

18 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. ARC vervangt Playbar
  3. 3. Installatie
  4. 4. Instellingen, welke instellingen?
  5. 5. Geluidskwaliteit
  6. 6. Conclusie
  7. 2 besproken producten
  8. 18 reacties

Geluidskwaliteit

De hamvraag is natuurlijk hoe de Arc klinkt. Wij hebben de soundbar uitgebreid beluisterd in combinatie met verschillende geluidsbronnen. Via hdmi-ARC hebben we veel Netflix content beluisterd, maar ook CD-audio beluisterd (middels een PCM-stream van een op de tv aangesloten UHD Blu-ray speler), hebben we UHD Blu-ray films met Dolby Atmos beluisterd en hebben we gecomprimeerde streaming muziek via de ingebouwde Spotify client beluisterd.

Wat over het geheel opvalt is dat de Arc meer presteert dan wat zijn voorkomen doet vermoeden, iets wat we overigens van Sonos gewend zijn. Vooral de basweergave is indrukwekkend gezien de kleine drivers die de soundbar gebruikt. In totaal zijn er acht breedband-drivers in de soundbar verstopt, net als drie tweeters. Die breedbandluidsprekers wijzen naar voren, opzij en naar boven, de drie dome tweeters zijn alleen aan de voorkant ondergebracht en zijn naar voren en opzij gericht.

De Arc weet écht indrukwekkend diepe bassen te produceren, zij het met wat beperkingen qua volume. Bij 'The Man in de Long Black Coat' van Bob Dylan treedt duidelijk hoorbare vervorming van de basgitaar op als we dit nummer op echt hoog volume spelen. Met drums bij dancemuziek lijkt de Arc minder problemen te hebben, maar lang aangehouden 808-drums bij rapmuziek leggen de beperkingen van de Arc soms ook bloot.

Het geluidsbeeld bij stereoweergave is fijn om naar te luisteren. Ondanks de beperkte breedte van de soundbar is een duidelijk stereobeeld waarneembaar, ongetwijfeld mede dankzij de (subtiele) inzet van de opzij gerichte luidsprekers. Standaard heeft de Arc - net als andere Sonos luidsprekers - de loudnessfunctie in de app ingeschakeld, waardoor het hoog naar onze smaak iets te scherp kan zijn. Schakelen we loudness uit dan verdwijnt dit scherpe randje en neemt ook de basweergave iets af. Middels bass- en treble-sliders kan je zowel hoog als laag overigens ook handmatig bijregelen.

De surroudweergave van de Arc is ook prima. In vergelijking met andere soundbar van dit formaat die wij de afgelopen jaren hebben getest komt de Arc positief uit de bus, al moeten we wel aantekenen dat de Arc met zijn adviesprijs van 899 fors geprijsd is voor een soundbar zonder externe sub of meegeleverde surround speakers). Het ruimtelijke effect bij 5.1 en Atmos weergave is goed, maar niet beter dan wat we van goede soundbar van bijvoorbeeld Sony, LG, JBL en Samsung gewend zijn. De in 2018 door ons geteste - en inmiddels door de HW-Q90R opgevolgde - Samsung HW-N950 met losse surroundluidsprekers en externe subwoofer levert betere surroundweergave en dat voor een slecht marginaal hogere prijs. De Arc heeft uiteraard als voordeel dat het een Sonos speaker is, en het apparaat dus naadloos in te passen in bestaande Sonos systemen.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Sonos Arc Black

Sonos Arc Black

€ 899,00

4 winkels
Sonos Arc White

Sonos Arc White

€ 899,00

5 winkels
0
*