Gigabyte Aero 17 review: krachtpatser voor creatievelingen

19 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Nu in Nederland
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Processorprestaties
 6. 6. Grafische prestaties
 7. 7. Overige benchmarks
 8. 8. Accuduur
 9. 9. Specificaties en foto's
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 19 reacties

Conclusie

Met de Aero 17 heeft Gigabyte opnieuw een overtuigende 'creator'-laptop afgeleverd. Niet alleen is de behuizing vrij compact en relatief licht, gelet op het schermformaat; de fabrikant heeft het systeem ook voorzien van veel aansluitings- en uitbreidingsmogelijkheden. We waarderen vooral de snelle fullsize-kaartlezer en de mogelijkheid om maar liefst op drie manieren hoge-resolutieschermen aan te sluiten. Niet dat het ingebouwde beeldscherm tegenvalt: de technische eigenschappen van het gekozen 4K-paneel zijn uitstekend en ook de kleurweergave is voor elkaar, vermits je toepassing weet hoe het om moet gaan met een scherm dat een zeer brede kleurruimte kan weergeven. Voor wanneer dat niet het geval is, was het handig geweest als Gigabyte ook aparte sRGB- en DCI-P3-standen had toegevoegd. De mogelijkheid voor 'hdr-weergave' staat vooral leuk op de specsheet.

De nieuwe hardware in deze laatste revisie van de Aero 17 brengt het apparaat uitstekende systeemprestaties en 3D-prestaties. Vooral de Nvidia RTX 2070 Super Max-Q videochip kan overtuigen: die levert de performance van een 'normale' mobiele RTX 2070 binnen een beperkter stroomverbruik, waar de eerdere RTX 2070 Max-Q nog stukken lager scoorde. De Intel Core i7-10875H-cpu bewijst vooral dat Intels huidige architectuur en productieprocedé hun uiterste houdbaarheidsdatum nu echt wel hebben bereikt. Niet dat de prestaties noodzakelijk slecht zijn, met dank aan het grote aantal rekenkernen en een nóg verder opgeschroefde turboklokfrequentie, maar AMD's Ryzen 4000-alternatief is echt van een ander niveau als het aankomt op de prestaties per watt. Hoewel de Intel-processor erg snel is in korte bursttaken, heeft de concurrent zodoende een voordeel bij langer rekenwerk. Hopelijk kunnen we van Gigabyte - en ook van andere partijen - spoedig krachtige creator-laptops op AMD-basis tegemoet zien.

De markt voor 'creator'-laptops is de afgelopen tijd behoorlijk in ontwikkeling en voor een bedrag rond de drieduizend euro zijn er de nodige andere opties die dan de aandacht trekken. Wat Gigabyte niet echt helpt is het feit dat de Aero 17 behoorlijk zuinigjes van opslag is voorzien - vreemd nu snelle nvme-ssd's goedkoper zijn dan ooit. Aan de andere kant is de door ons geteste Aero 17 wel een van de goedkoopste laptops met deze combinatie van processor en videokaart. Kun je leven met 512 GB aan schijfruimte - wellicht gemakkelijker, in de wetenschap dat de laptop nog ruimte biedt aan een tweede opslagapparaat - dan heb je aan de Aero 17 nu een puike krachtpatser. We belonen 'm dan ook met onze Excellent Choice award.


Gigabyte Aero 17


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

 • Intel Core i7 10875H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 3840x2160
 • Nvidia GeForce RTX 2070 Super Max-Q Design
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 2.64 kg
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
0
*