Gigabyte Aero 17 review: krachtpatser voor creatievelingen

19 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Nu in Nederland
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Processorprestaties
 6. 6. Grafische prestaties
 7. 7. Overige benchmarks
 8. 8. Accuduur
 9. 9. Specificaties en foto's
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 19 reacties

Constructie en aansluitingen

Op het 17 inch formaat kocht je lange tijd vooral goedkope 'desktopvervangers', of peperdure gaming notebooks die bijzonder snelle hardware combineerden met een bijzonder korte accuduur. Nu fabrikanten 'creators' hebben ontdekt als marktsegment, beginnen er langzamerhand ook weer luxe 17 inch laptops te komen die het wél van hun mobiliteit moeten hebben - apparaten met dus een grotere accu, een dunner ontwerp en een scherm met dunne randjes, waardoor de behuizing ondanks het grote scherm toch relatief compact kan blijven. Zo zagen we van HP recent een nieuwe Envy 17 en kondigde Dell een 17 inch XPS-laptop aan, waar Razer en Asus hun aanbod al eerder hadden ververst.

Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

De Gigabyte Aero 17 past met zijn relatief dunne voorkomen en grote batterij naadloos in die trend. Denk overigens niet dat je met de Aero 17 een echt compact apparaat te pakken hebt. In vergelijking met de gemiddelde laptop met 15,6 inch of 14 inch-scherm zijn 17 inch laptops als deze nu eenmaal nog een stuk groter. De Gigabyte Aero 17 is drie tot vijf centimeter breder én dieper dan zo'n gemiddeld apparaat. Met 2,5 cm is de behuizing ook wat dikker dan de gemiddelde 'ultrabook', al is de laptop evengoed opvallend dun als je bedenkt wat voor hardware er allemaal inzit. Het gewicht van 2,6 kg is vergelijkbaar met dat van de 17 inch-concurrentie met vergelijkbare eigenschappen. Met dezelfde hardware kun je overigens wel apparaten bestellen met een gewicht richting de 2 kg, maar dan moet je genoegen nemen met een 15,6 inch beeldscherm - de Gigabyte Aero 15 vormt een voorbeeld.

Waar veel makers van 'creator-laptops' opteren voor een zilvergrijze behuizing, heeft Gigabyte de Aero 17 geheel in het zwart gestoken, zoals een traditionele gaminglaptop. Opvallende kenmerken als forse 'uitlaten' en gekleurde strepen zijn dan weer niet aanwezig. Behalve het wit oplichtende 'Aero'-logo op de schermklep oogt de Aero 17 vooral ingetogen. Grote gedeelten van de behuizing zijn afgewerkt met aluminium: de ruimte rondom de palmsteun, de onderkant en de achterzijde van de schermklep. De zijkanten, schermranden en het verhoogde gedeelte aan de achterkant van de behuizing waarin zich de scharnieren bevinden, zijn echter weer van plastic gemaakt. Daarmee doet de laptop wat minder luxueus aan dan de unibody- en semi-unibody-laptops (met een om de zijkanten gevouwen plaat metaal) die je voor dit bedrag ook kunt kopen.

Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

De behuizing van de Gigabyte Aero 17 is niettemin lekker stevig. Ondanks de grote afmetingen geeft de behuizing niet veel mee als we hem proberen te verbuigen en ook een puntbelasting in het midden doorstaat het apparaat met gemak. Het scherm is, zoals gebruikelijk, wel wat slapper, hoewel de metalen plaat aan de achterkant voorkomt dat het onderdeel al te veel meegeeft. De aluminium onderdelen zijn voorzien van een geverfde coating en een lichtruwe afwerking. Die is helaas niet erg effectief om te voorkomen dat je vette vingerafdrukken snel op de behuizing terugziet, zoals wel vaker bij geverfd aluminium.

Aansluitingen

De grote behuizing van de Aero 17 laat veel ruimte voor aansluitingen en hoewel ze wat willekeurig over de zijkanten zitten verdeeld, heb je zo'n beetje alle poorten tot je beschikking die je nu zou kunnen terugvinden op een consumentenlaptop. Links zitten bijvoorbeeld nog een gigabit ethernetpoort en een razendsnelle fullsize sd-kaartlezer (UHS-II), twee potentieel fijne voorzieningen die op de meeste laptops moeten missen. Tussen de twee usb 3.0 type a-aansluitingen zitten twee vergulde 3,5 mm-audiojacks voor koptelefoon en microfoon.

De rechterkant van de Aero 17 wordt ingenomen door een derde usb 3.0 type a-poort, een voedingsaansluiting, een tweetal beeldaansluitingen (hdmi 2.0 en displayport 1.4) en een usb c-poort met Thunderbolt 3-ondersteuning. Veel andere laptops hebben maar één beeldaansluiting; bij de Aero 17 heb je in vergelijking een zee van mogelijkheden en bovendien vormt het door de recente versie van alle aansluitingen geen probleem om externe schermen met een hoge resolutie aan te sluiten.

Via Thunderbolt 3 kunnen naast 5K-beeldschermen ook in één klap usb-apparaten en opslagapparaten worden verbonden. Je zult nog wel de aparte oplader moeten aansluiten, want de hardware in deze laptop vereist teveel stroom om via die poort aan voldoende energie te komen.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

 • Intel Core i7 10875H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 3840x2160
 • Nvidia GeForce RTX 2070 Super Max-Q Design
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 2.64 kg
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
0
*