Gigabyte Aero 17 review: krachtpatser voor creatievelingen

19 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Nu in Nederland
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Processorprestaties
 6. 6. Grafische prestaties
 7. 7. Overige benchmarks
 8. 8. Accuduur
 9. 9. Specificaties en foto's
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 19 reacties

Toetsenbord, touchpad en software

Het toetsenbord van de Gigabyte Aero 17 beschikt over een losse numpad, zoals je vaker ziet op laptops vanaf 15 inch en zeker op 17 inch modellen. Op het vlak van de lay-out zijn er verder geen grote verrassingen. Fijn is in elk geval dat de pijltjestoetsen op volledig formaat zijn uitgevoerd, genesteld tussen het alfanumerieke blok en de numpad, waar bij kleinere laptops vaker wordt gekozen voor kleine toetsjes op halve hoogte. De functietoetsen zijn zoals gebruikelijk wel wat kleiner. Qua aanslag kan het toetsenbord overtuigen, met een lekker duidelijke feedback rondom de actuatie, een stevige bottom-out en voldoende travel.

Gigabyte heeft het toetsenbord voorzien van 'RGB Fusion 2.0'-verlichting onder de toetsen. Per-key rgb-verlichting is misschien eerder iets dat je verwacht op een gaming laptop dan op een apparaat gericht op 'creators'. Via toetscombinaties kun je een aantal presets kiezen en de helderheid wijzigen in twee standen, 'Bright' en 'Brightest'. Van die beloofde 'helderheid' is niks gelogen: voor een laptop zijn de lampjes inderdaad behoorlijk fel. Voor uitgebreidere instelopties kun je de software raadplegen (zie onder).

Touchpad en webcam

De touchpad meet 10,5 bij 7 cm. Gelet op de ruimte voor het toetsenbord had Gigabyte nog wel een wat groter exemplaar kunnen integreren, zoals concurrenten als Razer en Apple ook al doen. Uiteraard bouwt Gigabyte een Precision-touchpad in, wat wil zeggen dat het wat betreft precisie en registratie van multitouch-gebaren wel snor zit en de driver-ondersteuning door Microsoft wordt geleverd. Linksbovenaan het touchpad zit een geïntegreerde vingerafdruksensor. Dat is niet de meest ideale locatie, omdat je zo een deel van het (toch al beperkte oppervlak) kwijt bent. Aan de andere kant zijn er nog genoeg van dit soort krachtige laptops (vooral gaming-exemplaren) waarbij je het geheel zonder een biometrische inlogmethode moet stellen. Het is goed dat Gigabyte daar wel aan heeft gedacht.

Ongebruikelijk is de locatie van de webcam: in plaats van in de boven- of onderrand van het scherm, zit hij in een ietwat opstaand gedeelte aan de achterkant van de behuizing. Echt handig is die locatie niet. Door de positie van het  cameraatje kom je onder een vreemd onflatteuze hoek in beeld bij het videobellen, waarbij de tegenpartij je neusharen kan tellen. Fijn is wel dat het piepkleine cameraatje kan worden afgedekt met een plastic schuifje.

Software: Gigabyte Control Center

Net als veel andere laptops wordt de Gigabyte Aero 17 geleverd met een speciaal instelprogramma om het systeem te monitoren en energie- en ventilatorbeheer te wijzigen. Fijn is dat in het programma genaamd 'Gigabyte Control Center' ook meteen allerlei andere opties geïntegreerd zitten, waar fabrikanten als MSI en Asus je voor bijvoorbeeld de toetsenbordverlichting of kleurinstellingen voor het beeldscherm weer doorverwijzen naar een andere app. Ten opzichte van eerdere Gigabyte-software werkt het geheel bovendien een stuk vloeiender, al is de vertaling nog steeds niet perfect.

In het hoofdscherm van Gigabyte Control Center zie je allereerst informatie over de gpu en cpu in je laptop, alsmede de belasting van die onderdelen. Tevens vind je de hoeveelheden geheugen en opslag die in gebruik zijn en worden de huidige rotatiesnelheden van de twee fans weergegeven. Je kunt het stroomprofiel van zowel de cpu als gpu onafhankelijk van elkaar aanpassen en ook de fanregeling laat zich zeer uitgebreid instellen (te vinden op een tabblad dat om een of andere reden 'Device Control' heet). Via het al even ondoorzichtig genaamde tabblad 'Manager' bereik je onder meer de kleurinstellingen voor het beeldscherm, met de mogelijkheid het gekalibreerde schermprofiel aan of uit te zetten (zie volgende pagina).

Voor het aanpassen van de toetsenbordverlichting dient het tabblad 'Fusion'. In vergelijking met software van andere merken valt op dat er weinig opties zijn. Daarbij oogt de karige selectie aan voorgebakken animaties minder mooi dan de concurrentie door de schokkerige overgangen en het beperkte kleurgebruik. Er lijken vaak maar acht kleuren te worden gebruikt. In één van de 'custom'-profielen is het wel mogelijk om de toetsen in 16,7 miljoen tinten te laten oplichten, maar die kunnen weer niet in combinatie met animaties worden gebruikt. De interface voor het toewijzen van kleuren aan toetsen is bovendien niet zo handig vormgegeven. Je moet alle toetsen individueel aanklikken.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

 • Intel Core i7 10875H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 3840x2160
 • Nvidia GeForce RTX 2070 Super Max-Q Design
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 2.64 kg
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
0
*