Gigabyte Aero 17 review: krachtpatser voor creatievelingen

19 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Nu in Nederland
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Processorprestaties
 6. 6. Grafische prestaties
 7. 7. Overige benchmarks
 8. 8. Accuduur
 9. 9. Specificaties en foto's
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 19 reacties

Beeldscherm

Het scherm van de Aero 17 is niet alleen groot, maar heeft ook interessante eigenschappen. Zoals alle varianten van de nieuwe Aero 17 die in Nederland op de markt zijn, heeft ons testmodel een 17,3-inch ips-display met een 4K-resolutie (3.840 bij 2.160 pixels), geleverd door paneelfabrikant AU Optronics. Dat levert een zeer scherp plaatje op: de pixeldichtheid bedraagt ongeveer 255 ppi, vergelijkbaar met een tablet. Tevens biedt het scherm een beloofde 100 procent dekking van de brede AdobeRGB-kleurruimte. De maximale refreshrate is met 60 Hz minder speciaal. Elders komen ook varianten van de Aero 17 uit met een 144 Hz Full HD-paneel met onbekende kleurdekking. Een oled-variant is er niet, in tegenstelling tot de Aero 15, omdat Samsung (nog) geen oled-panelen levert op het 17 inch-formaat.

'Pantone Certified'

Gigabyte belooft voor de Aero 17 een uitstekende kalibratie, iets waar de 'Pantone Certified'-sticker getuige van moet zijn. Die is niet hetzelfde als de 'Pantone Validated'-sticker die op steeds meer laptops en monitoren terug te vinden is, aldus Gigabyte. Het merk belooft zijn 'Pantone Certified'-systemen allemaal te voorzien van een individuele kalibratie, waarbij dat voor een apparaat met 'Pantone Validated'-sticker niet het geval hoeft te zijn.

De praktische implementatie van Gigabytes kalibratie kent echter nog verbeterpunten. Ieder systeem blijkt te worden geleverd met een voorgeïnstalleerd icc-profiel met kalibratiegegevens, dat bij een druk op de 'Pantone'-knop in de software (zie vorige pagina) wordt geactiveerd. Aan dit soort softwarematige kalibratie zitten zeker onder Windows wat haken en ogen, zoals omschreven in ons recente artikel over monitorkalibratie. Zo hoeven applicaties zich niet altijd te houden aan het ingestelde profiel. Tevens kunnen er via deze methode geen andere kleurruimtes worden afgedwongen. Juist op deze laptop met zijn zeer brede kleurbereik was dat welkom geweest. Veelvoorkomende content gericht op de sRGB-kleurruimte zal op de Aero 17 vaker niet met de juiste verzadiging worden getoond, tenzij je toepassing weet hoe het met dit wide-gamut paneel moet omgaan.

HDR-ondersteuning

Het 4K-scherm van de Aero 17 heeft als een van de weinige laptoppanelen ondersteuning voor hdr - formeel gesproken heet de laptop zelfs 'Aero 17 HDR' om dat te benadrukken. Het scherm heeft ter ondersteuning van die claim een Vesa DisplayHDR400-certificaat meegekregen, waarmee de laptop volgens Gigabyte 'op gelijk niveau staat met de beste 15 procent van huidige pc-beeldschermen'. Dat mag zo zijn; wij zouden het DisplayHDR400-certificaat toch vooral omschrijven als 'instap-hdr'. Behalve dat het scherm een hdr10-signaal moet 'snappen' zijn de voorwaarden voor het behalen van deze certificering verder niet zo heel strikt.

Hdr-content stelt op het vlak van kleurbereik, kleurdiepte, piekhelderheid en contrast extra eisen aan het paneel. Het scherm van de Gigabyte Aero 17 kan op het vlak van kleurbereik aardig aan die vereisten voldoen: de kleurdekking van 100 procent AdobeRGB komt ongeveer overeen met 90 procent van de voor hdr-content gebruikelijke DCI-P3 kleurruimte, vergelijkbaar met een redelijk goede hdr-monitor of televisie. Het paneel is bovendien geschikt voor 10-bit kleur, waarmee de kleurdiepte ook voldoet (er zijn voldoende verschillende kleurgradaties beschikbaar). De maximale helderheid is met 544 cd/m² weliswaar erg hoog voor een laptop, maar aan de lage kant voor een impactvolle hdr-weergave, zelfs in een donkere omgeving. Het contrast blijft nog meer achter op wat voor goede hdr gewenst is. Hoewel het native contrast van het lcd-paneel echt niet slecht is, zoals hieronder naar voren komt uit de testresultaten, heb je voor een goede hdr-weergave op een lcd-paneel voorzieningen als local dimming nodig om het contrast nog verder op te krikken. Daarover beschikt de Aero 17 niet. Hdr op deze laptop is daarmee vooral een leuke blikvanger op de specsheet. Wil je als 'creator' een beetje serieus met hdr-materiaal aan de slag, dan kun je beter een externe monitor aansluiten. Dat is Gigabyte niet zozeer aan te rekenen; de techniek is er simpelweg nog niet echt klaar voor.

Helderheid, kleurweergave en contrast

We hebben het scherm van de Gigabyte Aero 17 zoals gebruikelijk nagemeten middels een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware.

Testveld en vergelijking

In onderstaande grafieken vergelijken we de Aero 17 met andere geteste high-end laptops die zich focussen op gamers of 'creators'. Dat wil zeggen dat ze minimaal beschikken over een Intel-processor uit de krachtigste mobiele 'H'-serie (of het AMD Ryzen-equivalent), gecombineerd met een snelle losse gpu van Nvidia (of opnieuw in enkele gevallen AMD). Houd er rekening mee dat het vergelijkingsmateriaal grotendeels afkomstig is van vorig jaar. De Gigabyte Aero 17 is de eerste laptop die we testen met de nieuwe '10th Gen' Intel Core-processor en Nvidia 'Super'-videochip. 

In dit testveld zijn de meeste laptops nog uitgerust met een negendegeneratie Intel Core i7-9750H-processor met zes cores, bijgestaan door een Nvidia Geforce RTX 2060, RTX 2070 of RTX 2080-gpu, waarbij het soms gaat om de 'Max-Q'-variant en soms om de snellere (maar minder zuinige) normale 'Max-P'-editie. Veel systemen zijn gericht op gamers en minder duur dan de Gigabyte Aero 17. Je herkent het onderwerp van deze review aan een rood balkje. In grijs hebben we de recentste Apple Macbook 2019 15 inch en 16 inch uitgelicht, die potentieel een interessante concurrent vormen voor de Aero 17 (zowel als het gaat om de doelgroep, als de prijsstelling). Aan een geel balkje herken je de twee systemen met de nieuwe Ryzen 4000-cpu die we tot nu toe hebben doorgemeten. Die hebben in ieder geval een minder snelle videochip dan de Gigabyte Aero 17 (en zijn ook stukken goedkoper) maar AMD's nieuwste processor vormt een logische tegenhanger voor de nieuwe '10th Gen' Intel Core-processor.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

De maximale helderheid van het scherm van de Gigabyte Aero 17 bedraagt zoals gezegd liefst 544 cd/m² en dat is voor een laptop erg veel. Enkel de twee Macbooks kunnen enigszins in de buurt komen en produceren maximaal 500 cd/m². Het contrast is met bijna 1500:1 beter dan alle andere geteste laptops. Veel meer is op grond van de gebruikte techniek niet te verwachten; enkel amoled-panelen bieden een nog (veel) hogere contrastwaarde.

Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SPGigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

De gemiddelde kleurafwijking (deltaE 2000) van de Gigabyte Aero 17 is met slechts 1,3 érg laag. Ook de deelresultaten voor verschillende kleuren komen uit onder de grens van '3' die we nog als goed beschouwen. De standaard grijskalibratie is aan de andere kant weer tegenvallend; in deze test meten we een gemiddelde afwijking van 5,2, hoger dan wenselijk. Vooral heldere tinten lopen uit de pas: die vertonen een ook met het blote oog duidelijk zichtbare rode tint, waarbij de kleurafwijking voor wit oploopt tot boven de 10. De kleurtemperatuur van wit komt uit op 6133 K, warmer dan de gewenste 6500 K.


Kleurweergave met ingeschakeld ICC-profiel.

We meten het scherm van een laptop altijd zo door als het uit de doos komt en standaard staat het speciale 'Pantone'-profiel op ons testmodel niet ingeschakeld. We hebben het apparaat een tweede keer doorgemeten met het meegeleverde profiel en dan kan de weergave wel overtuigen: de grijsweergave wordt keurig rechtgetrokken, waarmee de rode tint verdwijnt. De gemiddelde grijsafwijking komt nu uit op slechts 1,3, waarbij de kleurtemperatuur van wit met 6364 K nog steeds een klein beetje aan de warme kant is. De gemiddelde kleurafwijking bedraagt nog slechts 0,9. Nog altijd wordt het AdobeRGB-gamut voor meer dan 99 procent afgedekt; het contrast is met 1402:1 maar nauwelijks lager dan zonder ingeschakeld profiel.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

 • Intel Core i7 10875H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 3840x2160
 • Nvidia GeForce RTX 2070 Super Max-Q Design
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 2.64 kg
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
0
*