Gigabyte Aero 17 review: krachtpatser voor creatievelingen

19 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Nu in Nederland
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Processorprestaties
 6. 6. Grafische prestaties
 7. 7. Overige benchmarks
 8. 8. Accuduur
 9. 9. Specificaties en foto's
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 19 reacties

Grafische prestaties

Een snelle cpu kan zeer nuttig zijn voor content creation, maar voor bepaalde taken heb je meer aan een snelle videokaart. Daarvoor kan de Gigabyte Aero 17 vertrouwen op één van Nvidia's nieuwe mobiele 'RTX Super'-videokaarten. Die werden gelijktijdig met Intels Comet Lake-H processors aangekondigd en beloven een kleine snelheidsboost in de bestaande mobiele Geforce RTX-lineup. Zoals in onderstaand overzicht te zien, biedt de 'Super'-variant daartoe wat meer rekenkernen, waarvoor in geval van de RTX 2070 Super moest worden overgeschakeld op een andere gpu (de 'gewone' RTX 2070 had al een volledig ingeschakelde TU106-chip). Uiteraard beschikken de RTX Super-kaarten weer over de speciale 'RT-cores' en 'Tensor cores' voor raytracing en deep learning super sampling, inmiddels bruikbaar in enkele nieuwe titels. Een uitgebreide bespreking van deze nieuwe features kun je teruglezen in onze RTX 2080 & RTX 2080 Ti review.

  RTX 2070
Mobile / Max-Q
RTX 2070 Super Mobile / Max-Q RTX 2070 Super Desktop (Founders Ed.)
GPU TU106 TU104 TU104
Cores 2304 2560 2560
Max. kloksnelheid (boost) Mobile: 1440 MHz
Max-Q: 1185 MHz
Mobile: 1380 MHz
Max-Q: 1155 MHz
1770 MHz
Geheugen 8 GB GDDR6 8 GB GDDR6 8 GB GDDR6
Bandbreedte 448 GB/s 448 GB/s 448 GB/s
TGP Mobile: 115 W
Max-Q: 80 W
Mobile: 115 W
Max-Q: 80 W
215 W

De Gigabyte Aero 17 is uitgerust met de energiezuinige Max-Q variant van de nieuwe RTX 2070 Super. Net als bij de RTX 2070 Max-Q en RTX 2080 Max-Q, die al langer terugkomen in laptops, gaat het om een speciaal voor een lager energieverbruik, warmteafgifte en geluidsproductie geoptimaliseerde versie van Nvidia's gpu, wat het mogelijk maakt om 'm in een dunne en lichte laptop als de Aero 17 in te bouwen. Om binnen het lagere tgp van 80 W te passen, zijn de kloksnelheden aangepast. De geheugenklok is ongemoeid gelaten.

Tijdens Nvidia's introductie van de mobiele Super-kaarten zagen tevens enkele nieuwe technologieën het levenslicht: Max-Q Dynamic Boost en Advanced Optimus. De laatste is vooral relevant voor gaming-laptops met G-sync schermen, maar Max-Q Dynamic Boost is ook voor 'creator'-laptops interessant: die techniek stelt het systeem in staat om het stroombudget beter te verdelen over de cpu en gpu. Heeft de eerste even wat minder prik nodig, dan kan de grafische chip tijdelijk wat extra verbruiken. Helaas beschikt de Gigabyte Aero 17 over geen van de twee nieuwe technieken, een gemiste kans.

Als 'creator' laptop maakt de Gigabyte Aero 17 tevens deel uit van Nvidia's Studio-programma. Systemen die onderdeel zijn van dit programma moeten door een certificeringsprogramma om het label te krijgen. Nvidia's Studio-driver die op deze systemen staat geïnstalleerd, bevat diverse extra features om de videokaart beter te kunnen gebruiken in softwareprogramma's voor creatievelingen. Zo kunnen bepaalde effecten in Adobe Lightroom worden berekend met de videokaart, zorgt de gpu in Davinci Resolve voor beeldinterpolatie als je de afspeelsnelheid aanpast en kan Autodesk Maya gebruikmaken van een ai-denoiser die op de gpu draait, zodat scènewijzigingen sneller zichtbaar worden.

Testveld en vergelijking

In onderstaande grafieken vergelijken we de Aero 17 met andere geteste high-end laptops die zich focussen op gamers of 'creators'. Dat wil zeggen dat ze minimaal beschikken over een Intel-processor uit de krachtigste mobiele 'H'-serie (of het AMD Ryzen-equivalent), gecombineerd met een snelle losse gpu van Nvidia (of opnieuw in enkele gevallen AMD). Houd er rekening mee dat het vergelijkingsmateriaal grotendeels afkomstig is van vorig jaar. De Gigabyte Aero 17 is de eerste laptop die we testen met de nieuwe '10th Gen' Intel Core-processor en Nvidia 'Super'-videochip. 

In dit testveld zijn de meeste laptops nog uitgerust met een negendegeneratie Intel Core i7-9750H-processor met zes cores, bijgestaan door een Nvidia Geforce RTX 2060, RTX 2070 of RTX 2080-gpu, waarbij het soms gaat om de 'Max-Q'-variant en soms om de snellere (maar minder zuinige) normale 'Max-P'-editie. Veel systemen zijn gericht op gamers en minder duur dan de Gigabyte Aero 17. Je herkent het onderwerp van deze review aan een rood balkje. In grijs hebben we de recentste Apple Macbook 2019 15 inch en 16 inch uitgelicht, die potentieel een interessante concurrent vormen voor de Aero 17 (zowel als het gaat om de doelgroep, als de prijsstelling). Aan een geel balkje herken je de twee systemen met de nieuwe Ryzen 4000-cpu die we tot nu toe hebben doorgemeten. Die hebben in ieder geval een minder snelle videochip dan de Gigabyte Aero 17 (en zijn ook stukken goedkoper) maar AMD's nieuwste processor vormt een logische tegenhanger voor de nieuwe '10th Gen' Intel Core-processor.

3DMark Fire Strike

We beginnen de benchmarkreeks zoals gebruikelijk met 3DMark Fire Strike. In deze synthetische benchmark scoort de nieuwe RTX 2070 Super met het energiezuinige Max-Q ontwerp ongeveer op hetzelfde niveau als laptops met een 'normale' mobiele RTX 2070. De enige laptop met een RTX 2070 Max-Q die we hebben getest, toevallig de in de inleiding genoemde Gigabyte Aero 15, scoort in deze test zeer nipt hoger dan de laptops in dit overzicht met 'normale' RTX 2060 (14.151 punten). Binnen een beperkter stroomverbruik krijg je met de nieuwe 'Super'-oplossing dus meer prestaties terug.

Rise of the Tomb Raider (DirectX 12)

We vervolgen met een serie spellen - misschien niet het natuurlijke werkterrein van deze 'creator-laptop', maar wel een goede indicatie van waar de gpu in dit apparaat in praktijk toe in staat is. Bovendien wil je ook met deze laptop misschien weleens een game spelen. Met een gpu van dit kaliber is dat geen enkel probleem, al is Ultra HD op ultra-instellingen nog steeds wat teveel van het goede.

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

Far Cry 5 (DirectX 11)

In Far Cry 5 komt de Aero 17 op Full HD zelfs binnen bovenin de grafiek. Vermoedelijk betalen de goede singlecore-prestaties van de cpu zich uit. Wanneer we de videokaart meer te doen geven en overschakelen naar 4K, verdwijnt het voordeel voor de Aero 17 en nestelt het apparaat zich onder de laptops met een 'volvette' mobiele RTX 2070. In alle drie de speltests (en ook al eerder in 3DMark) zien we voorts terug, dat Apples keuze voor AMD in zijn krachtigste notebooks niet bepaald voordelig uitpakt. Voor het mobiele Geforce-geweld heeft het rode kamp simpelweg geen goed alternatief. Ook de Radeon Pro 5000-serie gebaseerd op de gloednieuwe RDNA-architectuur (te vinden in de Apple Macbook Pro 16) komt er niet aan te pas. Toegegeven: het getoonde testmodel van de Macbook Pro 16 maakt gebruik van instapper Radeon Pro 5300M, maar ook de snelst verkrijgbare optie, de Radeon Pro 5500M, scoort tientallen procenten lager dan de RTX 2070 Max-Q in dit soort tests. Die gpu is qua prestatie ongeveer vergelijkbaar met de Radeon RX5500M in de MSI Bravo 17, wel opgenomen in het overzicht.

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

Grand Theft Auto V (DirectX 11)

De testresultaten in GTA V vormen een herhaling van zetten: in Full HD-resolutie komt de Gigabyte Aero 17 vermoedelijk dankzij de snelle cpu tot een toppositie, terwijl in 4K relatief gezien minder indrukwekkende, maar nog steeds respectabele resultaten worden genoteerd. Ook hier geldt dat je, als je op de native resolutie van het paneel wil gaan spelen, beter wat instellingen kunt terugschroeven voor een vloeiende ervaring.

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

 • Intel Core i7 10875H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 3840x2160
 • Nvidia GeForce RTX 2070 Super Max-Q Design
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 2.64 kg
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
0
*