Gigabyte Aero 17 review: krachtpatser voor creatievelingen

19 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Nu in Nederland
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Processorprestaties
 6. 6. Grafische prestaties
 7. 7. Overige benchmarks
 8. 8. Accuduur
 9. 9. Specificaties en foto's
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 19 reacties

Overige benchmarks

PCMark 8 v2 geeft een meer realistische indruk van de praktijkprestaties van een pc, door verschillende soorten software te simuleren. Daarmee worden de prestaties van het systeem als geheel beoordeeld, waar andere benchmarks specifieker focussen op één bepaald deelaspect als de cpu of de videokaart. In dit verband doet de Gigabyte Aero 17 het opmerkelijk slecht. Enkel in de Creative-deeltest scoort het apparaat bovengemiddeld.

 • PCMark 8 v2 Home
 • PCMark 8 v2 Work
 • PCMark 8 v2 Creative

Wifi-prestaties

Als de Wifi-snelheden tegenvallen, heb je daar tijdens de dagelijkse werkzaamheden misschien wel meer last van, dan wanneer de systeemprestaties niet optimaal zijn. We testten de draadloze netwerksnelheid van de Gigabyte Aero 17 in de ideale omgeving van onze kooi van Faraday, waar externe verstoringen geen invloed kunnen uitoefenen.

De meeste high-end laptops hebben tegenwoordig een netwerkadapter van Intel. Zelfs in Ryzen 4000-systemen zien we zo nog een beetje 'Intel Inside'. Ook de Aero 17 heeft een Intel-netwerkchip maar wel een met de Killer-merknaam, een partij die zich vooral op het gaming-segment focust. De Killer E2600 biedt gigibit ethernet, terwijl de Killer Wi-Fi 6 AX1650x 160Mhz zoals de naam al zegt goed is voor 802.11ax (Wifi 6). Zowel op 2,4 GHz als op 5 GHz levert dat uitstekende doorvoersnelheden op, maar geen scores waarmee de Aero 17 zich kan onderscheiden. Voor deze bedragen behoort rappe wifi nu eenmaal tot de basisuitrusting.

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Opslag en uitbreiden

De Gigabyte Aero 17 mag een relatief dunne laptop zijn, maar toch biedt het apparaat verrassend veel uitbreidingsmogelijkheden. Goed: plek voor een 'ouderwetse' 2,5 inch harde schijf of ssd hoef je echt niet meer te verwachten, maar naast de reeds geplaatste 512 GB nvme-ssd is het mogelijk om nog een tweede nvme of sata-ssd te plaatsen in het tweede m.2-slot naast de accu. Het werkgeheugen is niet deels of geheel gesoldeerd op het moederbord. De twee losse reepjes van 8 GB ddr4 laten zich eenvoudig uitnemen en vervangen door modules met de dubbele capaciteit.

Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

Opvallend is dat Gigabyte heeft gekozen om de nvme-ssd te combineren met een kleine hoeveelheid Optane-geheugen. Je zou de Intel Optane H10 eigenlijk kunnen zien als een combinatie van twee ssd's, die Intel op één 80 mm m.2-module heeft gepropt: één 512 GB-exemplaar met trager qlc-flashgeheugen, en een kleine maar snelle 32 GB-cache, die gebruikmaakt van Intels '3D Xpoint'-geheugen. Net als bij een reguliere ssd met een cache het geval is, wordt de kleine hoeveelheid snelle opslag als eerste aangewend om schrijftaken te versnellen, waarna de controller het geheel nadien wegschrijft naar het tragere geheugen. Bij deze Optane-ssd is de cache groter en in theorie sneller dan bij een 'gewone' ssd. Tegelijk is het qlc-flashgeheugen dat de bulk van de opslag vormt, intrinsiek minder snel dan tlc-nand, dat nog in veel andere ssd's wordt toegepast. Bovendien delen beide helften van de Optane-ssd de beschikbare 4 PCIe-lanes, wat eveneens een rem zou kunnen vormen op de doorvoersnelheid.

De combinatie van een klein gedeelte zeer snel geheugen en een grotere pool tragere opslag noteert in de PCMark 8 Storage 2.0-benchmark een doorvoersnelheid van ongeveer 400 MB/s, ietwat ondergemiddeld in dit testveld. Een 'klassieke' snelle nvme-ssd als de Samsung PM981 is nog een stuk sneller. Hoewel Optane een technisch interessante oplossing is, zou je je vanwege het aanschafbedrag van de Gigabyte Aero 17 en de gedaalde prijzen van ssd's kunnen afvragen waarom het merk voor dit bedrag niet de snelst mogelijke oplossing heeft gekozen. Ook qua hoeveelheid opslagruimte is de Aero 17 nogal zuinigjes bedeeld. Behalve bij het traditioneel zuinige Apple mag je voor drieduizend euro wel 1 TB of 2 TB snelle opslag verwachten.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP

 • Intel Core i7 10875H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 3840x2160
 • Nvidia GeForce RTX 2070 Super Max-Q Design
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 2.64 kg
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
0
*