Garmin Forerunner 245 review: sweet-spot sporthorloge?

14 reacties
5 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk: compact en licht
 3. 3. Forerunner vs Vivoactive
 4. 4. 245 versus andere Forerunners
 5. 5. Gebruik in de praktijk
 6. 6. Garmin Connect (app)
 7. 7. Nauwkeurigheid GPS en Hartslagmeting
 8. 8. Conclusie
 9. 5 besproken producten
 10. 14 reacties

Gebruik in de praktijk

De Forerunner 245 ligt fijn om te pols. Het horloge is zoals gezegd lekker licht en compact, ondanks het relatief grote beeldscherm. Net als de andere Forerunner laat de 245 zich bedienen met vijf knoppen rond het scherm. Linksboven vinden we de light knop die de backlight inschakelt en het zo mogelijk maakt het horloge in het donker af te lezen. Houd je de knop langer ingedrukt dan verschijnt een menu met onder andere een timer, stopwatch, vind-mijn-telefoon, bluetooth aan/uit en knopvergrendeling. De twee andere knoppen links doen primair dienst als up en down toetsen bij navigatie door de menu's, terwijl de start/stop- en back-knoppen aan de rechterkant dienen om selecties uit te voeren, activiteiten de starten of stoppen en om naar een hogere menulaag terug te navigeren. Het navigeren door Garmin's menu's vergt enige gewenning, maar het systeem zit consistent in elkaar en al snel navigeer je feilloos door alle menu's en opties heen.

Het homescreen - de watchface - laat standaard tijd, datum en het aantal stappen zien, maar is naar eigen inzicht aan te passen. De Forerunner 245 wordt geleverd met zes digitale en analoge watchfaces, maar in Garmin's Connect IQ store zijn tientallen watchfaces met extra functionaliteit (gratis) te downloaden. Vanaf het homescreen kan je met de up- en downtoetsen andere menupagina's benaderen. Standaard zijn dit trainingsstatus, gezondheidsstatistieken (hartslag, stress en body battery), mijn dag (stappen en verbrande calorieën), zuurstofsaturatie en smartwachtmeldingen. Ook hier geldt dat je velden kunt aanpassen, verwijderen en nieuwe kunt toevoegen.

Drukken we vanaf het homescreen op de start/stop-knop dan komen we in het trainingsmenu terecht. Standaard heeft de Forerunner 245 profielen voor hardlopen, fietsen, kracht, cardio, loopband, indoortrack, zwembad, breathwork, yoga en wandelen geïnstalleerd, maar ook hier geld dat je sportsprofielen kunt toevoegen, verwijderen en sorteren. Andere ondersteunde sporten zijn trail run, fiets binnen, indoor roeien, lopen binnen, crosstrainer, stair stepper, virtueel hardlopen, pilates en 'overig', een verzamelcategorie. Het aantal profielen dat de Forerunner 245 ondersteunt is wat kleiner dan dat van de duurdere 645 en 945, maar op multisport en open water zwemmen na, blijft er weinig te wensen over. Voor elke sport kan je onder andere kiezen welke gegevensschermen er getoond worden, of deze automatisch afwisselend getoond worden, of gps gebruikt wordt (standaard uit voor alle indoorsporten), automatische rondetelling, automatische pauzeren bij stilstand, en kunnen de voor- en achtergrondkleur van het scherm gekozen worden. 

Na het starten van een activiteit kan je met de up- en down-knoppen door de verschillende gegevensvelden bladeren. Welke velden je te zien krijgt verschilt per activiteit en je kunt de gegevensvelden bovendien naar eigen inzicht aanpassen. Daarnaast is het mogelijk om extra gegevensvelden te downloaden via de Connect IQ store. Ook hier geld dat er letterlijk tientallen 'data fields' beschikbaar zijn die nuttige informatie kunnen bieden. 'Race screen' biedt hardlopers bijvoorbeeld de mogelijkheid om vooral en afstand en richttijd aan te geven, waarna het bijbehorende dataveld laat weten of je op schema loopt en wat je verwachte finishtijd is. 

Voor liefhebbers van krachtsport biedt de Forerunner 245 automatische herkenning van de oefeningen die je uitvoert, een functie die we bij veel andere Garmin horloges ook tegenkomen, maar waar de concurrentie (nog) geen antwoord op heeft. Helemaal foutloos werk het niet, maar de Forerunner weet doorgaans prima het aantal reps en het type oefening dat je uitvoert vast te leggen. Tijdens de training geef je telkens het begin en eind van elke set aan met en druk op de back-knop, waarbij je aan het eind van de set indien gewenst het aantal herhalingen kunt corrigeren als het horloge deze niet goed heeft herkent en daarnaast het gebruikte gewicht voor die set kunt toevoegen, iets wat uiteraard niet automatisch herkend wordt. Dat klinkt wellicht als veel werk, maar is in de praktijk is dit met een paar keer drukken op de up-, down- en start/stop-knoppen zo gebeurd.

Na afloop van de training zie je Garmin's app alle sets onder elkaar met daarbij de herkende oefening, een totaal overzicht van alle sets, reps en het cumulatieve gewicht. Zoals gezegd gaat dat doorgaans goed, maar niet alle oefeningen worden correct herkend. Een shoulder press lijkt qua beweging bijvoorbeeld sterk op een bench press, zodat die twee nog wel eens door elkaar gehaald worden. Pull ups, waarbij de pols weinig beweegt, worden doorgaans juist wél goed herkend, terwijl het horloge cable cross-overs eigenlijk nooit goed herkent. Het is dus hit en mix, maar wie een compleet en kloppend logboek wil bijhouden kan fout gedetecteerde oefeningen achteraf makkelijk in de app aanpassen.

Accuwerktijd

De werktijd op de accu viel ons gezien het formaat en gewicht van het horloge erg mee. In de praktijk behaalden we drie tot vier dagen werktijd met continue hartslagmeting en SPO2-meting ingeschakeld, terwijl we dagelijks circa 1 uur aan workouts logden, zowel met als zonder GPS. Hiermee presteert de Forerunner 245 iets minder dan de duurdere Forerunner 945 die over een grotere accu beschikt en feitelijk vergelijkbaar met de Vivoactive 4. Bij die laatste is het verbruik echter sterk afhankelijk van de hoeveelheid dat het amoled-scherm ingeschakeld is.

Muziek

Wij testten de Forerunner 245 Music, de duurdere variant die voorzien is van 3,5 GB extra intern geheugen waarop muziek opgeslagen kan worden. Hierdoor is het mogelijk om met gekoppelde bluetooth headset muziek af te spelen, zonder dat je jouw smartphone mee hoeft te nemen bij het sporten. Garmin biedt verschillende opties om muziek in de Forerunner 245 te krijgen. Allereerst kan je het horloge via usb met een computer koppelen en direct muziekbestanden naar het interne geheugen kopiëren. Het horloge biedt daarnaast ook ondersteuning voor online muziek- en audiodiensten. Standaard zijn Deezer en Spotify geïnstalleerd, maar er zijn inmiddels ook apps specifiek voor podcast en apps die automatisch muziek kunnen syncen met mappen van Dropbox, OneDrive, Google Drive en Google Play Music. In alle gevallen wordt muziek via wifi naar het horloge gekopieerd.

In het geval van Spotify gebeurt dat door complete playlists naar het horloge te kopiëren. Je kan hiervoor een eigen playlist gebruiken, maar ook populaire (sport) playlists zijn eenvoudig naar het horloge te synchroniseren. De daadwerkelijk data-overdracht gebeurt hierbij via wifi, je moet dus aangemeld zijn op een draadloos netwerk om muziek naar het horloge te kopiëren. Onze ervaring leert dat het bovendien aan te raden is het horloge redelijk dicht bij het draadloze netwerkpunt te houden om de dataoverdracht snel en vlekkeloos te laten verlopen.


5 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Garmin Forerunner 245 Grey

Garmin Forerunner 245 Grey

 • 38.5 gram
 • Android
 • iOS
 • Hartslagmeter

€ 198,95

4 winkels
Garmin Forerunner 245 Music Black

Garmin Forerunner 245 Music Black

 • 38.5 gram
 • Android
 • iOS
 • Muziekspeler

€ 237,00

1 winkel
Garmin Forerunner 245 Music Green

Garmin Forerunner 245 Music Green

 • 38.5 gram
 • Android
 • iOS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

€ 245,93

2 winkels
Garmin Forerunner 245 Music White

Garmin Forerunner 245 Music White

 • 38.5 gram
 • Android
 • iOS
 • Muziekspeler

€ 245,00

2 winkels
Garmin Forerunner 245 Red

Garmin Forerunner 245 Red

 • 38.5 gram
 • Android
 • iOS
 • Hartslagmeter

€ 218,00

3 winkels
0