Garmin Forerunner 245 review: sweet-spot sporthorloge?

14 reacties
5 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk: compact en licht
 3. 3. Forerunner vs Vivoactive
 4. 4. 245 versus andere Forerunners
 5. 5. Gebruik in de praktijk
 6. 6. Garmin Connect (app)
 7. 7. Nauwkeurigheid GPS en Hartslagmeting
 8. 8. Conclusie
 9. 5 besproken producten
 10. 14 reacties

Garmin Connect (app)

We hadden het al even over Garmin's app, en dit is wat ons betreft één van de sterke punten van niet alleen dit horloge, maar van Garmin's complete ecosysteem. Garmin Connect is als app beschikbaar voor iOS en Android en daarnaast als webportal voor desktopcomputers. De app biedt op het 'mijn dag' homescreen een overzicht van de huidige dag. Welke data hierop getoond wordt hangt af van de mogelijkheden van het horloge dat je gebruikt. In het geval van de Forerunner 245 krijgen we trainingsstatus, hartslag, body battery, stress, stappen, calorieën, slaap en zuurstofsaturatie. Door deze metrics te selecteren krijg je achterliggende data te zien. Trainingsstatus laat zien of je conditie verbetert, gelijk blijft of achteruit gaat. Daarnaast zie je hier jouw huidige VO2 Max - een indicatie van de hoeveelheid zuurstof die je bloed kan opnemen en biedt deze pagina de mogelijkheid om jouw trainingsstatus van de afgelopen 4 weken, 12 weken en 6 maanden te bekijken, om zo inzicht te krijgen in jouw trainingsvoortgang over een langere periode.


Het Mijn Dag homescreen van Garmin Connect


Stappen, hartslaggegevens, intensieve training en trainginsstatus.

Hartslag biedt een grafiek met je hartslag over de gehele dag, en hetzelfde geldt voor stappen en stress. Dat laatste wordt gemeten aan de hand van hartslagvariabiliteit, minuscule veranderingen in het ritme van je hartslag. Die data wordt ook gebruikt voor het berekenen van jouw body battery, een indicator die op een schaal van 0 tot 100 aangeeft hoeveel energie je nog hebt. Naast hartslagvariabliliteit worden ook slaapkwaliteit en activiteit gedurende de dag in deze score meegegeven. Tijdens je slaap laadt de body battery op, overdag loopt hij (langzaam) leeg. De app laat niet alleen met een cijfer zien wat je huidige waarde is, maar toont ook een grafiek van de hele dag (en nacht). In de praktijk blijkt de body batterij een prima indicator, die soms terecht aangeeft dat je minder energie hebt dan je zelf inschat. Dat voor het berekenen van de waarde écht naar meerdere variabelen wordt gekeken bleek toen we eerder dit jaar een dag met koorts op bed lagen. Ondanks een totaal gebrek aan activiteit pikte het horloge de verhoogde rusthartslag en hogere hartslagvariabiliteit op en bleef de score de hele dag extreem laag.


Body Battery overzicht met v.l.n.r: Overzicht van meerdere dagen, overzicht van een typische dag, overzicht van drie achtereen volgende dagen van (langzaam) ziek worden, een dag met koorts in bed en verbetering op de derde dag.

Naast data van de huidige dag toont het hoofdscherm van de Connect app ook een samenvatting van de vorige dag en de afgelopen zeven dagen en op het moment dat je een training hebt gedaan verschijnt deze ook automatisch op deze overzichtspagina, waarbij je na doorklikken meer informatie krijgt over die training.

Onderaan het hoofdscherm vinden vijf shortcuts. Naast de Mijn dag pagina die standaard getoond worden kan je hier terecht voor Uitdagingen, Agenda, Nieuwsfeed en Meldingen. Uitdagingen bieden je de mogelijkheid om de strijd aan de gaan met andere Garmin gebruikers en gedurende een bepaalde periode bij te houden wie de meeste stappen zet, het verst rent, fietst of zwemt. Het kalenderoverzicht toont een summiere versie van de 'mijn dag' informatie, maar dan historisch zover terug in de tijd als je wilt. In het nieuwsoverzicht zie naast je eigen activiteiten en dagelijkse stappen ook deze metrics van andere Garmin gebruikers waarmee je bevriend bent - mits ze deze data delen - en de notificatiestab geeft informatie over zaken als software updates.

Behalve deze tabbladen is er ook een hamburgermenu linksboven waar je een overzicht van al je activiteiten, gezondheidsstatistieken (slaap, gewicht, hartslag, stress, body battery etc) en prestatiestatistieken (trainingsstatus, VO2 max, trainingseffect etc) terugvindt. Deze zijn (grotendeels) ook op het Mijn dag-scherm te vinden, maar via dit menu kan je de gegevens in veel gevallen niet alleen per dag, maar ook per week, maand en jaar bekijken voor een beter historisch overzicht.


Uitgebreide VO2 Max en training effect statistieken

In het sidebar menu vinden we ook een Training sectie terug waar je workouts kunt zoeken of aanmaken. Dit kan voor verschillende sporten waaronder hardlopen, fietsen, zwemmen, cardio, yoga, pilates en fitness. Voor hardlopen en fietsen kan je bijvoorbeeld intervaltrainingen samenstellen waarbij je intervallen kunt maken op basis van tijd, afstand, hartslag of verbruikte calorieën.

Daarnaast biedt Garmin Connect de mogelijkheid om routes - koersen noemt Garming het zelf - te plannen voor wielrennen, mountainbiken, onverhard/gravel fietsen, hardlopen en trailrunnen. Je kan hierbij een startpunt op de kaart aanmaken, een afstand ingeven en de app zelf een rondje laten berekenen op basis van 'heatmap' data, wegen en paden waarvan Garmin weet dat die populair zijn bij sporters. Deze functie is vergelijkbaar met de route functies van Strava, waar sinds kort een betaald abonnement voor nodig is. Naast het automatisch genereren van routes kan je dit ook (semi) handmatig doen door een start- en eindpunt te markeren en aan te geven welke routepunten je onderweg wilt aandoen. Hierbij kan je de software laten kiezen om een korte route te maken, of om wederom zoveel mogelijk gebruik te maken van populaire segmenten. Je kunt opgeslagen routes vervolgens naar Garming fietscomputers en horloges sturen. Afhankelijk van de functionaliteit van het gebruikte apparaat krijg je vervolgens een complete kaart te zien als je de koers selecteer bij het starten van een training, of krijg je summiere aanwijzingen op het punt dat je ergens af moet slaan. In het geval van de Forerunner 245 is het die summiere versie, want dit horloge beschikt niet over ingebouwde kaartgegevens. 


5 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Garmin Forerunner 245 Grey

Garmin Forerunner 245 Grey

 • 38.5 gram
 • Android
 • iOS
 • Hartslagmeter

€ 198,95

4 winkels
Garmin Forerunner 245 Music Black

Garmin Forerunner 245 Music Black

 • 38.5 gram
 • Android
 • iOS
 • Muziekspeler

€ 237,00

1 winkel
Garmin Forerunner 245 Music Green

Garmin Forerunner 245 Music Green

 • 38.5 gram
 • Android
 • iOS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

€ 245,93

2 winkels
Garmin Forerunner 245 Music White

Garmin Forerunner 245 Music White

 • 38.5 gram
 • Android
 • iOS
 • Muziekspeler

€ 245,00

2 winkels
Garmin Forerunner 245 Red

Garmin Forerunner 245 Red

 • 38.5 gram
 • Android
 • iOS
 • Hartslagmeter

€ 218,00

3 winkels
0