Kloppende kleuren: kalibreer zelf je monitor met een colorimeter

33 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Meetapparatuur voor een goede kalibratie
  3. 3. Colorimeters versus spectrofotometers
  4. 4. Kalibreren en profileren
  5. 5. Aan de slag met i1 Studio
  6. 6. Meer opties via DisplayCAL
  7. 7. Geen correcte weergave zonder goed kleurbeheer
  8. 8. Conclusie
  9. 2 besproken producten
  10. 33 reacties

Meetapparatuur voor een goede kalibratie

De term kalibreren slaat op het zo optimaal mogelijk afstellen van het display voor de gewenste beeldeigenschappen. Dat wil in praktijk bij monitoren zeggen dat het scherm zodanig wordt afgesteld dat de weergave zo dicht mogelijk in de buurt komt bij een bepaalde standaard voor kleurweergave, zoals sRGB, AdobeRGB of DCI-P3.


De sRGB kleurendriehoek op het CIE 1931-diagram

Ieder van deze kleurruimtes heeft zijn eigen toepassingsgebied. Zo is de meeste ‘standaardcontent’ die je bekijkt (video’s, internetpagina’s, afbeeldingen) gericht op sRGB, terwijl AdobeRGB in zwang is onder fotografen en DCI-P3 juist veel wordt gebruikt in de filmindustrie. Iedere kleurruimte heeft zijn eigen gammacurve, witpunt en primaire kleuren. De ruimte tussen deze drie basiskleuren (rood, groen en blauw) definieert tevens welke subset van zichtbare kleuren kan worden weergegeven. Een plot van de sRGB-kleurendriehoek op het CIE 1931-diagram – een representatie van alle kleuren die zichtbaar zijn voor het menselijk oog – wijst bijvoorbeeld uit dat veel verzadigde kleuren die we kunnen zien, niet binnen deze kleurruimte passen.

Meten is weten

Om de kleuren van je beeldscherm echt goed te krijgen, heb je meetapparatuur en gespecialiseerde software nodig. Met behulp daarvan worden de schermkleuren veel nauwkeuriger geanalyseerd dan waar het menselijk oog toe in staat is. In de winkels liggen verschillende soorten meters van verschillende fabrikanten. Wil je voor een bedrag van een paar honderd euro een scherm goed kunnen afstellen, dan kom je uit bij een colorimeter. Die werkt voor de meeste beeldschermen uitstekend, mits je de juiste instellingen kiest.


Met behulp van de X-Rite i1 Display Studio stellen we het scherm optimaal af.

In deze workshop maken we gebruik van een X-rite i1 Display Studio. Dit nieuwe instapmodel in de reeks colorimeters die verder de welbekende i1 Display Pro omvat, kost gemiddeld zo’n 170 euro. De i1 Display Studio is daarmee een paar tientjes goedkoper dan de i1 Display Pro, terwijl de hardware gelijk is. Dat is een belangrijk pluspunt; professionals waarderen de i1 Display Pro vanwege zijn accuratesse, die op langere termijn beter op peil blijft dan bij concurrerende colorimeters in dit segment. De verschillen tussen de i1 Display Studio en de duurdere modellen zitten vooral in de mogelijkheden van de software en de meetsnelheid, die bij het goedkopere model lager is.

AOC Q3279VWFD8

De monitor die we gaan kalibreren is een AOC Q3279VWFD8, die met zijn wqhd ips-paneel van 32 inch in potentie goede eigenschappen heeft voor wie aan beeldbewerking doet. Ook de erg lage prijs van gemiddeld 200 euro is aantrekkelijk. Voor fotobewerking kan het scherm wel een kalibratie gebruiken, zo blijkt uit onze metingen: de standaardweergave schiet ‘af fabriek’ op diverse punten tekort. Zo is de kleurtemperatuur van wit aan de warme kant, vertoont de gammacurve wat ongelijkmatigheden en zijn kleuren bovendien te verzadigd in vergelijking met het (voor de meeste content) gangbare sRGB-kleurbereik.

AOC Q3279VWFD8


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
X-Rite i1Display Pro

X-Rite i1Display Pro

224,00 €

4 winkels
X-Rite i1Display Studio

X-Rite i1Display Studio

154,00 €

2 winkels
0
*