Kloppende kleuren: kalibreer zelf je monitor met een colorimeter

33 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Meetapparatuur voor een goede kalibratie
  3. 3. Colorimeters versus spectrofotometers
  4. 4. Kalibreren en profileren
  5. 5. Aan de slag met i1 Studio
  6. 6. Meer opties via DisplayCAL
  7. 7. Geen correcte weergave zonder goed kleurbeheer
  8. 8. Conclusie
  9. 2 besproken producten
  10. 33 reacties

Conclusie

Het kalibreren en profileren van je beeldscherm kan ervoor zorgen dat je monitor de kleuren op een juiste manier weergeeft. Hoewel voor veel gebruikers de standaardinstellingen van de monitor vanuit de fabriek prima zullen voldoen, geldt dat meestal niet voor gebruikers die bijvoorbeeld met fotografie, videobewerking of grafisch ontwerpen bezig zijn. Om verkeerde beslissingen te voorkomen, is een grotere kleurnauwkeurigheid dan echt een vereiste.

Het kost gelukkig niet veel geld om een goede colorimeter aan te schaffen en daarmee de kleuren van je scherm beter in te stellen: voor zo’n 170 euro heb je al een professioneel meetinstrument. Met behulp van de meegeleverde software bij de meter is het instellen een fluitje van een cent. Wie meer opties en mogelijkheden wenst, heeft aan DisplayCAL een uitstekend alternatief.

Nadat de kalibratie is voltooid, blijft het opletten, en dan doelen we niet op de noodzaak om het scherm eens in de zoveel tijd opnieuw te kalibreren. Zo kan het kleurbeheer van je OS of applicaties nog roet in het eten gooien. Als die niet weten wat ze met het kalibratieprofiel aan moeten, kunnen de kleuren op je scherm er alsnog anders uitzien dan verwacht, iets wat met Microsoft Windows helaas vaker voorkomt dan gewenst. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld gekregen van wat de belangrijkste aandachtspunten en valkuilen vóór, tijdens en na de kalibratie zijn. Door daar rekening mee te houden, kun je er altijd van op aan dat je scherm je het juiste plaatje voorschotelt.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
X-Rite i1Display Pro

X-Rite i1Display Pro

224,00 €

4 winkels
X-Rite i1Display Studio

X-Rite i1Display Studio

154,00 €

2 winkels
0
*