Dell XPS 13 9300 review: Business class

17 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Strak in pak
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Systeemprestaties
 6. 6. Opslag en uitbreiden
 7. 7. Accuduur en koeling
 8. 8. Specificaties en foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 1 besproken product
 11. 17 reacties

Constructie en aansluitingen

Hoewel Dell het design van de XPS 13 9300 niet heeft veranderd ten opzichte van vorig jaar, is dat niet erg: het is nog steeds een van de meest herkenbare en fraaist ontworpen Windows-laptops die nu wordt verkocht, zeker in de 'klassieke' grijs-zwarte kleurstelling. Voor wie dat niet mooi vindt is er ook weer een spierwitte versie.

Dell XPS 13 9300 (cnx93002sc)

Het zilvergrijze aluminium aan de buitenzijde vouwt zich bij de XPS 13 9300 voor het eerst ook een stukje om de zijranden heen, en sluit netjes aan op het donkergrijze koolstofvezel waarmee de binnenkant is bekleed. De palmsteun is weer voorzien van een prettige, zachte en ietwat stroeve textuur. Het materiaal weet vingerafdrukken redelijk goed te verbergen, stukken beter dan de geverfde aluminium behuizingen waarbij je ieder vlekje terugziet. De behuizing is bovendien lekker stevig. De XPS 13 9300 is uitstekend bestand tegen zowel een puntbelasting in het midden, als het torderen van de behuizing door hem aan beide kanten vast te pakken. Het geheel maakt een hoogwaardige indruk.


Het aluminium loopt bij de XPS 13 9300 voor het eerst ook een stukje door aan de zijkanten.

Hoewel de concurrentie in navolging van Dell de laatste jaren massaal heeft ingezet op smallere schermranden, behoren de bezels van de XPS 13 9300 nog steeds tot de smalste in de industrie: we meten slechts 4 mm aan de zijkanten en slechts 6 mm bovenaan, waarbij het paneel nu ook aan de onderkant bijna helemaal tot aan de rand doorloopt. Vroeger moest de webcam van XPS-modellen in de zucht naar smalle randjes noodgedwongen uitwijken naar de onderrand, waarmee je met zo'n laptop op een karakteristiek onflatteuze manier in beeld werd gebracht. Met de XPS 13 9380 uit 2019 slaagde Dell er voor het eerst in een piepklein cameraatje te ontwikkelen dat wel in de bovenrand paste, waarvoor de infraroodcamera voor gezichtsherkenning van de XPS 13 9370 helaas moest sneuvelen. Deze XPS 13 9300 combineert het beste van beide werelden: een goed perspectief voor je webcam én facial unlock dankzij een nieuw minuscuul infraroodcameraatje, dat naast de speldenprikformaat webcam in de bovenrand zit verwerkt.

Dell zegt de XPS 13 9300 te hebben uitgerust met een nieuw scharnier, waarmee je het systeem makkelijker moet kunnen openen. Het eerste stukje gaat inderdaad erg makkelijk - maar goed ook, gezien er nog altijd geen lipje of uitsparing aan de voorkant zit voor je vinger - maar daarna opent het scherm zich wat stroever. Je moet de basis dus nog altijd tegenhouden met je andere hand bij het openen van de laptop. Waar veel concurrenten tegenwoordig een constructie toepassen waarbij de achterzijde van de laptop een stukje van tafel wordt getild bij het openen, is er bij de XPS 13 9300 geen sprake van 'liftoff'. Dat biedt het voordeel dat het systeem te allen tijde op de mooie brede rubberen voetjes aan de onderkant blijft rusten. Ook onderweg op een glad uitklaptafeltje zal deze laptop niet snel gaan schuiven.

Dell XPS 13 9300 (cnx93002sc)

Door de smalle schermranden is de XPS 13 9300 erg compact voor een laptop met deze schermdiagonaal, ook nu de concurrentie hetzelfde trucje van smalle bezels beheerst. Het helpt ook dat het scherm dit jaar fysiek wat 'vierkanter' en minder breed is geworden. De laptop is zo anderhalve centimeter smaller is dan de XPS 13 9370. Met 1,7 cm is de dikte al enige edities onveranderd gebleven. Doordat de aluminium boven- en onderkanten richting de zijranden wat toelopen, komt het geheel nog wat slanker over. De XPS 13 9300 laat zich met zijn 1,15 kg makkelijk meenemen, maar echt bijzonder lichtgewicht is het systeem niet meer. Fabrikanten als Acer, Asus en Dynabook hebben zakelijke laptops in het assortiment die minder dan 1 kilogram in de schaal leggen.

Aansluitingen

Waar je usb-A poorten nog steeds op het overgrote merendeel van de laptops (en randapparatuur) aantreft, is Dell daar bij de XPS 13 sinds de 9370 vanaf gestapt. Op onze review van dat model kwamen achteraf de nodige reacties van gebruikers die graag nog een 'klassieke' usb-poort hadden gewild. De fabrikant heeft zich niks van die kritiek aangetrokken en ook de XPS 13 9300 heeft weer enkel usb type-c poorten. Als doekje voor het bloeden wordt nog steeds wel een plastic verloopstukje van usb-c naar usb-a meegeleverd.

Voor liefhebbers van uitgebreide connectiviteit is er nog meer slecht nieuws. Ten opzichte van voorgaande edities heeft Dell dit jaar één usb-c poort weggelaten, zodat de XPS 13 9300 er nog maar twee heeft. Beide aansluitingen bieden nog steeds wel alle multifunctionele mogelijkheden die de connector inmiddels ondersteunt: naast usb ook doorvoer van beeldsignalen (Displayport Alternate Mode), stroomtoevoer aan de laptop via usb Power Delivery, en Thunderbolt 3 voor bijvoorbeeld snelle opslagapparaten, 5K-beeldschermen en externe gpu's. De linkerzijde bevat dan nog een microSD-kaartlezer. Jammer genoeg is het geen exemplaar voor de vaker gebruikte sd-kaartjes van volledig formaat, al kunnen we ons voorstellen dat de fabrikant geen mogelijkheid zag een fullsize cardreader in te bouwen gezien het formaat van de machine. Aan de rechterkant vind je tot slot een 3,5 mm koptelefoonaansluiting.

 • Links
 • Rechts

Hoewel de XPS 13 9300 dus is voorzien van een stel geavanceerde aansluitingen, is het jammer dat de laptop er maar zo weinig van heeft. Zelfs op laptops en convertibles die qua afmetingen lijken op Dells nieuwe ultrabook vind je vaak meer poorten terug. De HP Spectre x360 13 heeft bijvoorbeeld nog wel een usb type A-poort naast alle aansluitingen die de XPS 13 9300 ook heeft, terwijl Dynabook met zijn nieuwe Portégé X30L-G laat zien dat je zelfs nog een volledige hdmi-poort en gigabit ethernet kwijt kunt op dit formaat.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Dell XPS 13 9300 (cnx93002sc)

Dell XPS 13 9300 (cnx93002sc)

 • Intel Core i7 1065G7
 • 16 GB
 • 13.4 inch
 • 1920x1200
 • Intel Iris Plus Graphics
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 1.15 kg
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*