Dell XPS 13 9300 review: Business class

17 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Strak in pak
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Systeemprestaties
 6. 6. Opslag en uitbreiden
 7. 7. Accuduur en koeling
 8. 8. Specificaties en foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 1 besproken product
 11. 17 reacties

Toetsenbord, touchpad en software

Het scherm van de XPS 13 9300 loopt door tot aan de randen en datzelfde geldt voor het toetsenbord, dat dit jaar geheel is vernieuwd en een stukje groter is geworden. De toetsen lopen verder door richting de zijkanten, zijn voorts wat groter en staan ook dichter bij elkaar dan bij eerdere XPS 13-laptops. Op het vlak van de layout zijn er geen opvallende verrassingen. Dell heeft de losse 'PageUp' en 'PageDown'-toetsen boven de pijltjestoetsen weer weggehaald en door het bredere toetsenbord krijgen toetsen als 'Backspace', de backslash '\' en 'Enter' meer ruimte, waar ze op de eerdere XPS 13-modellen wat smal waren.

Uiteraard bieden de toetsen van de XPS 13 9300 niet bijster veel travel, maar in vergelijking met sommige andere zeer dunne laptops als oudere Macbook Air-modellen valt het nog mee. Ten opzichte van eerdere versies van de XPS 13 biedt het toetsenbord van de XPS 13 9300 een wat minder stevige feedback, met een minder duidelijke verhoging van weerstand rondom de actuatie. Tegelijk is de aanslag wel erg mooi gedempt, beter dan eerdere XPS-modellen die een hoger geklik voortbrachten. Bovendien is de behuizing rigide genoeg om meeveren tijdens de bottom out en het daarmee gepaard gaande zompige gevoel te vermijden.

De touchpad is dit jaar ook gegroeid en neemt vrijwel gehele hoogte van palmsteun in. Het aanraakgevoelige oppervlak meet 11,3 x 6,5 cm. De geïntegreerde knoppen bieden een prettig directe klik, omdat het oppervlak goed bevestigd zit op de onderliggende schakelaar. Het touchpad is lekker glad en uiteraard gaat het om een Precision Touchpad, waarvoor Microsoft de driverondersteuning levert. Zoals altijd bij een XPS-laptop is dit onderdeel helemaal prima voor elkaar.

Nu het toetsenbord de volledige breedte van de behuizing inneemt, is er geen ruimte meer voor een aparte powerknop. Die maakt nu dus onderdeel uit van het toetsenbord en zit helemaal rechtsbovenaan. Dell heeft ook weer een vingerafdrukscanner geïntegreerd in de knop. Daarmee biedt de XPS 13 9300 twee biometrische inlogmethoden (vingerafdruk en gezichtsherkenning) en dat is uitstekend. Overigens hoef je niet eens op de knop te drukken om de laptop aan te zetten: het apparaat gaat automatisch aan door een ingebouwde sensor in het scharnier (ook wanneer de laptop echt 'uit' staat).

Software

Het is tegenwoordig gebruikelijk dat laptops worden geleverd met een instelprogramma om het systeem te monitoren en energie- en ventilatorbeheer te wijzigen. Dell gaat nog een stap verder en levert een hele berg utilities mee, van 'CinemaColor' tot 'Power Manager',  'SupportAssistant', 'MobileConnect' en 'Dell Update'. Dat is wat veel van het goede, iets wat Dell blijkbaar ook heeft ingezien. Helaas heeft de fabrikant er niet voor gekozen om één programma te ontwikkelen met alle instellingen, maar om nóg een app mee te leveren, die dient als een soort hub voor alle andere programma's: 'My Dell'. Dat is geen wonder van overzichtelijkheid en verwijst bovendien (nog) niet door naar alle andere programma's.

Hoewel sommige tooltjes wel degelijk handig zijn, is de meerwaarde van sommige programma's nogal dubieus. Neem 'CinemaColor', dat vooral een manier biedt om je schermkleuren zo snel mogelijk te versjangeleren. Je kunt met het programma softwarematige aanpassingen maken aan het gamma, de kleurtemperatuur en de kleurverzadiging, waardoor je in praktijk snel detail in het beeld kwijtraakt. Videokaartdrivers bieden bovendien allang soortgelijke functionaliteit aan, dus het is ons niet helemaal duidelijk waarom Dell deze software heeft ontwikkeld.

Gelukkig hebben apps als 'Power Manager', 'Dell Update' en 'MobileConnect' meer nut. Met de eerste kun je het energiebeheer van je systeem aanpassen (zie ook 'Systeemprestaties') en de levensduur van je batterij potentieel verlengen. Dell Update biedt een eenvoudige manier om in één klap alle software en drivers te updaten. Met Mobile Connect verschijnen meldingen en telefoontjes van een verbonden smartphone (Android/iOS) op het scherm van je laptop. Je kunt ook snel bestanden overzetten of je smartphonescherm op je laptop laten zien.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Dell XPS 13 9300 (cnx93002sc)

Dell XPS 13 9300 (cnx93002sc)

 • Intel Core i7 1065G7
 • 16 GB
 • 13.4 inch
 • 1920x1200
 • Intel Iris Plus Graphics
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 1.15 kg
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*