CPU-koeler kopen

Een CPU-koeler is de koeler van je processor. Veel processors worden standaard met een zogenaamde boxed koeler geleverd, maar een losse processorkoeler biedt vaak veel betere koeling en een stillere werking. Er zijn twee typen CPU-koelers: luchtkoelers die bestaan uit een koelblok met één of meerdere ventilators en waterkoelers, die de warmte via slangen afvoeren naar een radiators. Die bevestig je aan de behuizing, zodat de opgewarmde direct naar buiten geblazen kan worden. Lees meer...

2.489 resultaten
Dynatron A31

Dynatron A31

 • Luchtkoeling
 • Socket SP3/TR4
Niet verkrijgbaar
  Nofan CR-95C

  Nofan CR-95C

  • Luchtkoeling
  • Socket 115x
  • 730 gram
  Niet verkrijgbaar
   Antec Kühler K120

   Antec Kühler K120

   • All-in-one waterkoeling
   • Socket 115x
   • Socket 20xx
   • Socket AM4
   • 120 mm
   • 120 mm
   Niet verkrijgbaar

    Meer over CPU-koelers

    Hoewel de meeste processors met een standaard koeler worden geleverd, loont het om te investeren in een losse cpu-koeler. Niet alleen koelen die doorgaans een stuk beter, maar vaak zijn ze ook veel stiller dan de processorkoelers die in de doos worden meegeleverd, de zogenaamde boxed koelers.

    Luchtkoeler of waterkoeler?

    Luchtkoeling

    Het meest gebruikte type cpu-koeler is de luchtkoeler. De meeste luchtkoelers zijn towers, die bestaan uit een koeltoren waar de warmte naartoe wordt getransporteerd door meerdere heatpipes. In heatpipes zit een transportvloeistof, die aan de warme kant verdampt en eenmaal afgekoeld weer condenseert en terugstroomt. Ze maken direct contact met de processor (direct-touch) of doen dat via een baseplate, vaak gemaakt van vernikkeld koper. Eén of meerdere ventilators blazen door de koeltoren(s) heen. Goedkopere of compacte modellen volgen doorgaans het top-flow of top-down principe, waarbij de ventilator horizontaal wordt gemonteerd en door het koelblok naar beneden blaast.

    Waterkoeling

    Vooral in high-end pc’s zijn waterkoelers populair. Waterkoeling kun je zelf bouwen uit losse componenten, maar veel fabrikanten verkopen zogenaamde all-in-ones als kant-en-klare waterkoeler. Op de processor monteer je een koelblok, waarin vaak ook de pomp zit verwerkt. Het water loopt van en naar de radiator door twee slangen. Radiators hebben het formaat van fans (bv. 120 mm voor 1 fan, 240 mm voor 2 fans) en plaats je dan ook op dezelfde plekken in je behuizing.

    Sockets en mounting

    Diverse sockets gebruiken andere methoden voor de montage van cpu-koelers. Simpele koelers maken in het geval van AMD gebruik van de standaard bracket of in het geval van Intel van pushpins, maar veruit de meeste koelers vereisen de montage van een extra backplate aan de achterkant van het moederbord. Alle socket 115x-moederborden hebben dezelfde mounting, net als alle socket AM4-moederborden. Verder hebben de twee high-end platforms (socket 2066 en TR4) eigen mountings. In de specificaties van een cpu-koeler staat aangegeven met welke sockets hij compatibel is.

    Omhoog Begin met vergelijken
    0
    *