Audiolab 8000s + 2 Bose 701tm speaker en een Marantz Compact Disc Player CD-63 mk II (74CD63/95B)

abcd

Senior Member
User systemen
Beste allen,

Enige tijd geleden heb ik van mijn oud buurman deze surround set gekregen, aangezien hun verhuist zijn naar Thailand.
Hij heeft mij laten zien hoe ik het moest aansluiten en er komt een prachtig geluid uit, maar omdat de boxen behoorlijk groot zijn heb ik er geen gebruik van kunnen maken, vandaar dat ik het graag wil verkopen.

Nu heb ik het weer geprobeerd aan te sluiten, maar zonder succes, want er zijn vele aansluitingen en ik heb er helemaal geen verstand van.

het gaat om een:
Audiolab 8000s
2 Bose 701tm speaker
Marantz Compact Disc Player CD-63 mk II (74CD63/95B)

dit zijn de kabels die erbij horen


Hopelijk kunnen jullie mij helpen hierin

Alvast bedankt

Groetjes, Ron
 

Bijlagen

philpend

Senior Member
User systemen
Om te beginnen is dit geen surround set, maar een in zijn tijd redelijk goede middenklasse stereo setup. Daar kan nog zeer goed geluid uitkomen.

aansluiten:
Cd speler naar versterker: cinch (tulpplug) kabel gebruiken; op de cd speler aansluiten aan "analogue output" versterkerkant aansluiten op "cd" (helemaal rechts)

Versterker naar luidsprekers: die lange kabels zonder aansluitpluggen gebruiken. Aan de versterkerkant aansluiten aan 'speakers".
Bovenste rij aansluitklemmen gebruiken ("1"). rode kabel in aansluitklem met rode ring, dan zwarte kabel aansluiten aan aansluitklem die er naast zit met zwarte ring. De tweede kabel aan de twee aansluitklemmen er naast, ook rood/zwart goed aansluiten.

Ik zie geen plaatje van de aansluitklemmen op je luidsprekers. Mochten er twee setjes aansluitingen op die speakers zitten dan vermoedelijk de bovenste twee gebruiken. Ene kabel naar de linkerbox, andere naar de rechter.

electrakabels van de versterker en cd speler inpluggen en aanzetten. Input op "CD", mode op "integrated".
Cd in cd speler stoppen, aanzetten en genieten.

Succes!
 

Roel1966

Senior Member
User systemen
Nu heb ik het weer geprobeerd aan te sluiten, maar zonder succes, want er zijn vele aansluitingen en ik heb er helemaal geen verstand van.
Het is een beetje een vreemde combi en eigenlijk die einderversterker ( 2 x 60 watt ) tamelijk onder bemeten is voor die joekels van speakers. Maar qua aansluiten is het zoals @philpend al schrijft waarbij je wel goed op moet letten dat je de + en - ( rood = +, zwart = - ) aan beide kanten goed aansluit. Dus zowel aan de versterkerkant als aan de speaker kant altijd de + op + en - op - aansluiten omdat anders de speakers uit fase komen te staan en je dan een "lelijk" geluid krijgt.

Maar ook zoals @philpend al schrijft is het zeker geen surround zet en schrik niet, de versterker is b.v. al dik 28 jaar oud, uitgekomen in 1990. Denk dat bij verkoop dit echt typisch iets is voor de liefhebber maar je er niet al te veel meer van kan verwachten.
 

Wormwiel

Senior Member
User systemen
Je moet pre amp 1 out aansluiten op power amp in anders komt er geen geluid uit.

edit: alhoewel; als de mode-knop op integrated staat hoeft dat misschien niet? Dat moet je uitproberen.
 
Laatst bewerkt:

philpend

Senior Member
User systemen
Klopt, wilde dit net melden toen ik de edit zag. Als de knop ‘mode’ op ’integrated’ staat wordt er intern een verbinding gelegd en hoeft dit niet met een verbinding via de achterzijde (zie manual pagina 4).
http://ukhhsoc.torrens.org/makers/AudioLab/User_Instructions_8000S.pdf

Als je extra eindversterkers aansluit kun je er ook een AV set van maken, dus mijn eerste post dat het alleen een stereo versterker is blijkt niet helemaal 100% juist.
Roels opmerking dat het niet meer heel veel zal opbrengen klopt, maar ik zou een googelen op die luidsprekers, die lijken nog zo’n 150-200 dollar op te brengen op ebay (als ze in goede staat zijn).
 
Laatst bewerkt:

Manyuken

Senior Member
User systemen
Luidsprekers zijn het meeste waar ja, maar ook daar zou ik niet teveel van verwachten als ik eerlijk ben...

Ik zou voor het hele setje tussen de 100-150 euro vragen en kijken of dat lukt..
Die versterker is namelijk ancient... Steeds meer mensen (inclusief mijzelf) kijken liever naar versterkers/receivers met HDMI ingangen zodat je maar 1 kabel naar de tv hoeft te trekken en het geluid altijd over de speakers gaat ;)

Dat is de reden waarom ik zelf mijn Denon AVR2801 champagne (geen goedkope jongen kan ik je vertellen...) uiteindelijk ook heb weggedaan...
 

nutty

Senior Member
User systemen
Het is een beetje een vreemde combi en eigenlijk die einderversterker ( 2 x 60 watt ) tamelijk onder bemeten is voor die joekels van speakers.
Er is geen direct verband tussen de grote van luidsprekers en het rendement.
Het rendement wordt voornamelijk bepaald door het principe en de kwaliteit (o.a. grootte van de magneet en gewicht van spreekspoel en conus).
Dus dat is te kort door de bocht Roel.
 

Roel1966

Senior Member
User systemen
Het rendement wordt voornamelijk bepaald door het principe en de kwaliteit (o.a. grootte van de magneet en gewicht van spreekspoel en conus).
Dus dat is te kort door de bocht Roel.
Dat hoef je mij verder niet uit te leggen want ik ben nog een Hi-Fi fanaat vanuit de "oude tijd" :). Maar buiten dat, de reviews van die Audiolab eindtrap spreken voor zich, namelijk niet echt een krachtige eindtrap. Daarbij, ga er maar vanuit bij die Bose 701 dat die speakers flink wat vergen van een eindtrap. Je gaat dan niet 2 van die joekels neer zetten om dan op fluisterniveau muziek af te gaan spelen :).
 

ruftman

Senior Member
User systemen
Aangezien de speakers aan slechts 2x 10 watt genoeg hebben: www.cnet.com/products/bose-bose-701/specs/
kan de Audiolab versterker deze prima aansturen met 2x 60 watt: www.whathifi.com/audiolab/8000s/review

Uit de recensie van de Audiolab: The specs say only a modest 60 watts per channel, but in practice the Audiolab readily drives price-compatible speakers to decent volumes.

Wel hebben de Bose's volgens de recensie een overheersend laag: https://www.opusklassiek.nl/audio/audio-aw/luidsprekertest3500.htm

Gezien de aansluit terminals van de bose, kan hier alleen maar blanke draad in.
 

Roel1966

Senior Member
User systemen

Wormwiel

Senior Member
User systemen
Niet zo miereneuken jongens, de combinatie is prima.
Bovendien wil TS de spullen verkopen, hij wil alleen dat er geluid uit komt voor als iemand komt kijken/luisteren.
 

JB56

Senior Member
User systemen
Destijds leuk (en redelijk duur) spul en ooit gaat men daar misschien weer een hoop geld voor betalen. De speakers zijn niet mijn favoriet qua klank (dat blijft persoonlijk), maar die kunnen nog steeds mee. Qua techniek is er weinig veranderd aan de hedendaagse speakers, die werken nog steeds volgens hetzelfde principe.
Ik heb mijn oude Elipsons weer van stal gehaald, ik gebruik ze als frontspeakers bij een Kef-surround set en dat klinkt nog steeds heel best.
 
Bovenaan