1. Welkom op het Hardware.Info Forum

    Hier kun je terecht met al je vragen over computerhardware en consumentenelektronica. Wil je zelf een vraag stellen of deelnemen aan discussies, dan moet je je registreren of inloggen met je Google of Facebook account. Veel plezier op het Hardware.Info Forum!

    Notificatie sluiten

Geheugen combineren?

Discussie in 'CPU's, moederborden en geheugen' gestart door loek3000, 30 jan 2019.

  1. loek3000

    loek3000 Senior Member

    Sinds:
    26 sep 2014
    Berichten:
    140
    Ik wil deze kopen :
    Crucial Ballistix Sport 4GB DDR3-1333 CL9

    ik heb deze :
    Crucial Ballistix Sport 8GB DDR3-1600 CL9 kit


    kan dit worden gecombineerd en zoja werkt het dan nog wel op een goede snelheid 1333 to 1600 mhz
     
  2. Panzio

    Panzio Senior Member

    Sinds:
    7 mrt 2017
    Berichten:
    123
    Ja dat gaat zeker lukken. Alleen gaat het wel allemaal clocken naar de snelheid van de langzaamste DIMM. In jouw geval dus zal alles op 1333 MHz draaien.
     
  3. jurrian120

    jurrian120 Senior Member

    Sinds:
    26 aug 2011
    Berichten:
    2.537
    Kan ook zijn dat je naar single channel gaat omdat je 3 dimmetjes hebt.
     
  4. division

    division Senior Member

    Sinds:
    22 okt 2017
    Berichten:
    1.734
    Als het beetje goede geheugen sticks zijn kan je ze soms ook alsnog op 1600 laten draaien. Dit verhaal had ik toen die tijd met mijn haswell systeem.
     
  5. Panzio

    Panzio Senior Member

    Sinds:
    7 mrt 2017
    Berichten:
    123
    Ja allicht inderdaad. Maar dat is bij sommige toepassingen een beetje performance inleveren en bij andere toepassingen scheelt het weinig tot niets.
     
  6. wailingwimmy

    wailingwimmy Senior Member

    Sinds:
    15 feb 2010
    Berichten:
    3.084
  7. loek3000

    loek3000 Senior Member

    Sinds:
    26 sep 2014
    Berichten:
    140
    Sorry, ik was vergeten te vermelden dat het om 2 x 4 gb gaat.....

    @division hoe heb je dit voor elkaar gekregen?
     
  8. AjHartog

    AjHartog Senior Member

    Sinds:
    30 jun 2014
    Berichten:
    161
    Met geheugen clocks werkt de laagste snelheid van verschillende kits 99% van de tijd. Het sneller laten werken is voornamelijk geluk hebben dat de exacte kit de hogere snelheid haalt.

    Zo heb ik zelf een 1600mhz ddr3 setje perfect werkend gekregen op 1866mhz zonder problemen terwijl een ander setje echt niet boven de 1333mhz komt. Hetzelfde met ddr4: een setje komt echt niet boven de geadverteerde 2400mhz terwijl een ander setje (wat op 3000 zou moeten werken) perfect werkt op 3466mhz.

    Zolang je het geheugen wilt omdat je te kort komt maakt single channel niet erg veel uit, maar als je echt een leuke snelheidswinst wil halen over de 8gb die je nu al hebt zou ik eerder neigen naar een tweede 8gb kit van 1600mhz.
     
  9. Hermano Conejo

    Hermano Conejo Senior Member

    Sinds:
    14 mei 2012
    Berichten:
    820
    Volgens de handleiding van mijn moederbord.
     
  10. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    11.213
    Gewoon geheugen overklokken. Handmatig snelheid ingeven en klaar. Moet je moederbord het wel ondersteunen.
     
  11. Van der berg

    Van der berg Senior Member

    Sinds:
    18 apr 2005
    Berichten:
    2.074
    Ik zou inderdaad DDR3 1600 kiezen. Het is dan zonde om nu DDR3 1333MHz want zo lever je snelheid in en nu heb je al 1600MHz dus neem gewoon DDR3 1600 zou mijn advies en beter voor de prestaties.
     
  12. loek3000

    loek3000 Senior Member

    Sinds:
    26 sep 2014
    Berichten:
    140
    Bedankt allen, ik heb de 2 reepjes van 4 gb ieder al besteld ervan uitgaande dat ik er wel op vooruit ga aangezien ik regelmatig werk met virtualbox, photoshop en veel aan audiobewerkingen doe...

    ik zal eens kijken of ik via de bios deze balastix sports kan overklokken :p
     
  13. loek3000

    loek3000 Senior Member

    Sinds:
    26 sep 2014
    Berichten:
    140
  14. division

    division Senior Member

    Sinds:
    22 okt 2017
    Berichten:
    1.734
    In de bios kan je het gewoon op 1600 zetten. Als alles stabiel blijft draaien "waar ik wel van uit ga" is Alles prima. Ik had de 1333 2 jaar lang op 1600 laten draaien tot ik dat systeem verkocht had. Nooit problemen mee gehad :D
     
  15. loek3000

    loek3000 Senior Member

    Sinds:
    26 sep 2014
    Berichten:
    140
    @division ok bedankt voor de tip :)

    ik heb even wat screenshots gemaakt van de bios...
    Ik dacht dus dat ik alles handmatig moet instellen, dan bedoel ik dus de latency die op 9 staat en alle andere timings...
     

    Bijgevoegde bestanden:

  16. wailingwimmy

    wailingwimmy Senior Member

    Sinds:
    15 feb 2010
    Berichten:
    3.084
    Je hebt kans dat als je de 1600mhz sticks in channel A steekt dat ze dan allemaal op 1600 C9 draaien.
    Zoniet dan moet je handmatig alleen de standard timings instellen.
    Memory timing mode op manual en dan de standard timings op 9,9,9,24.
    Die crucials staan erom bekend dat ze goed overclocken, @ 1,5v gaan ook die 1333 sticks 1600 halen.
    je kan zelfs proberen of ze op 1,6/1,65v 1866C9 halen.
     
  17. loek3000

    loek3000 Senior Member

    Sinds:
    26 sep 2014
    Berichten:
    140
    Goed om te weten :) thanx!

    trouwens zijn dit de enige waarden die ik moet veranderen?
     

    Bijgevoegde bestanden:

  18. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    11.213
    Nee. Mogelijk zelfs helemaal niet. De screenshots die je laat zien tonen al 1600 C9
     
  19. loek3000

    loek3000 Senior Member

    Sinds:
    26 sep 2014
    Berichten:
    140
    Ok, thanx, ik wacht even af tot ik ze binnen heb, zal binnen 7 dagen zijn

    Trouwens dit zijn de 2 die ik heb besteld, ik zie dus dezelfde timings als op de 1600 mhz

    Ik ga het dus zeker proberen of het "out of the box" werkt, maar zoniet, wat zouden dan de nieuwe waarden moeten zijn in plaats van 9 9 9 24
    [​IMG]
     
  20. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    11.213
    Dan probeer je gewoon een stapje langzamer. 10-10-10-28 ofzo. Of voltage 0,05V omhoog

    Het ene moederbord wijkt volgens mij sowieso al significant af van het andere bord. Ik had eens een Asus P5K bord waar ik met vier 2-2.2V DDR2 DIMMs gewoon kon booten op de standaard instelling. DIMMs werden ook gruwelijk heet. Later een Gigabyte X48 bord waar datzelfde trucje niet opging; moest ik booten met 1 DIMM, dan voltage aanpassen en pas de rest er in. Maar DIMMs bleven veel koeler...